Linkuri accesibilitate

Astăzi în Moldova și în lume


Agenda principalelor evenimente anunțate ale zilei.

Delegatia FMI isi continua misiunea de documentare in Moldova.

Comisia parlamentara de administratie publica, dezvoltare regionala, mediu si schimbari climatice va discuta astazi ce se intimpla dupa ce a fost interzisa vinatoarea pasarilor migratoare si a iepurilor de cimp.

Delegatia Moldovei participa la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei ale carei lucrari se si incheie astazi.

Pe plan international, continua dezbaterile în Adunarea Generala ONU.

Astazi este Ziua mondială a non-violentei.

Atentia lumii se concentrează în continuare pe evolutiile din Siria, odata cu implicarea militara activa a Rusiei.

La Paris are loc o noua intilnire in care presedintele Ucrainei – Petro Poroşenko, presedintele Rusiei, Vladimir Putin, presedintele Franţei, François Hollande, si cancelara Germaniei, Angela Merkel, vor discuta evolutiile din Ucraina.

De reamintit că în discursul sau la ONU, presedintele de la Kiev a anumit Rusia drept „tară agresoare” si a spus că razboiul din estul Ucrainei costa cinci milioane de dolari pe zi, iar delegatia ucrainiana a iesit din sala în timpul discursului presedintelui Putin.

Președintele Poroșenko a declarat şi că Rusia ar utiliza dreptul său de veto în Consiliul de Securitate al ONU ca pe o „licență pentru a ucide”, blocând inițiativele ce pot pedepsi Moscova pentru „agresiunea” din Ucraina. Rusia a respins prin veto rezoluția Consiliului de Securitate care a denunțat referendumul din Crimeea ce a precedat anexarea peninsulei ucrainene de către Rusia în martie 2014. Chiar dacă Rusia neagă implicarea în conflictul din Ucraina, „nu există nici un dubiu” că Moscova „poartă un război agresiv împotriva țării mele”, a mai spus președintele de la Kiev. Delegația rusă nu a fost prezentă la discursul lui Petro Poroșenko.

Vladimir Putin a declarat în discursul sau la ONU că vina pentru evolutiile din Ucraina o poarta Occidentului si ca liderii de la Kiev au venit la putere printr-o lovitura de stat. Putin s-a pronunțat si pentru respectarea cu stricteze a intelegerilor de la Minsk, ca şansă pentru o ieșire din criză.

XS
SM
MD
LG