Linkuri accesibilitate

Presa rusă justifică operațiunile militare din Siria


Presa a trecut cu vederea relatările că avioanele ruse au bombardat în Siria alte zone decât cele aflate sub controlul grupării Statul Islamic.

Odată cu startul campaniei aeriene ruse în Siria, presa rusă de stat și-a mutat atenția de la conflictul din Ucraina. Corespondentul Europei Libere, Tom Balmforth, a urmărit cum a fost explicată rușilor și justificată noua campanie a Kremlinului în una din cele mai populare emisiuni televizate și câteva ziare.

Multă lume a fost surprinsă de lansarea loviturilor aeriene ruse în Siria, dar presa de stat din Rusia era pregătită, relatează de la Moscova Tom Balmforth.

La numai câteva ore de la aruncarea primelor bombe pe 30 septembrie, proeminentul crainic pro-Kremlin Vladimir Soloviov găzduia deja o emisiune specială la televiziunea de stat Pervîi Kanal. El a spus în deschidere că „singura putere străină în Siria capabilă să acorde sprijin militar în conformitate cu legea este Federația Rusă”.

Televiziunea controlată de Kremlin s-a concentrat timp de 18 luni pe conflictul din Ucraina descris drept o confruntare între președintele rus Vladimir Putin și Occident.

Dar odată cu discursul liderului rus la ONU de săptămâna aceasta și începutul campaniei în Siria, atenția s-a mutat. Schimbarea a fost cea mai evidentă în emisiunea de miercuri a lui Soloviov, în care Ucraina a fost menționată foarte rar, relatează Tom Balmforth.

Potrivit lui, acțiunile Rusiei în Siria au consumat aproape tot timpul emisiunii, care a mustit de anti-americanism.

Moderatorul a spus că distanța dintre Rusia și Siria este aceeași cu distanța dintre Moscova și St. Petersburg. Iar șefa comitetului pentru securitate din Duma de Stat, Irina Iarovaia, a spus că operațiunile militare ruse reprezintă o campanie preventivă menită să împiedice militanții Statului Islamic să-și îndrepte într-o bună zi armele spre Rusia.

Scriitorul ultranaționalist Aleksandr Prohanov a atacat opoziția liberală, întrebându-se dacă reprezentanții acesteia înțeleg că este posibil un al treilea război în Caucaz, dacă Rusia nu oprește de pe acum Statul Islamic să ajungă acolo.

Însă au fost trecute cu vederea relatările că avioanele ruse au bombardat în Siria alte zone decât cele aflate sub controlul grupării Statul Islamic, că au lovit în formațiunile opoziției siriene care luptă contra președintelui sirian sprijinit de ruși Bashar al Assad, ucigând probabil și civili, mai scrie Tom Balmforth.

Tabloidul popular Komsomolskaia Pravda a titrat în loc de aceasta: „Siria privește cu speranță spre cer: avioanele rusești au lovit pozițiile teroriștilor”.

Cotidianul pro-Kremlin Izvestia a publicat în aceeași zi un comentariu pe pagina sa electronică în care lăuda intervenția rusă. „Rusia intervine cu arma în mână împotriva haosului mondial, împotriva răului născut din politica Americii”, se mai spune în comentariul din Izvestia care se încheie cu un „Doamne ajută” și cu anunțul că Biserica ortodoxă rusă a sprijinit operațiunea împotriva militanților islamici.

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG