Linkuri accesibilitate

La Chișinău continuă protestele antiguvernamentale


Chișinău, 4 octombrie 2015.
Chișinău, 4 octombrie 2015.

Platforma Civică pentru Demnitate și Adevăr cheamă oameni din toate colțurile Moldovei să se alăture manifestanților din PMAN la un nou miting.

.

Între timp, simpatizanții Partidului Nostru și ai socialiștilor și-au extins protestul cu corturi din fața parlamentului, blocând o parte a Bulevardului Ștefan cel Mare din Chișinău. Vorbind azi în fața protestatarilor, liderul socialiștilor, Igor Dodon a spus că aceasta este o mișcare de avertizare, ca autoritățile să reacționeze la revendicările protestatarilor. În frunte cu socialistul Igor Dodon și liderul Partidului Nostru, Renato Usatâi, mulțimea cere demisia președintelui Nicolae Timofti, a guvernului și organizarea alegerilor anticipate.

Duminică, protestatarii vor debloca bulevardul central al capitalei. Totuși, spune Igor Dodon, acțiunea se poate repeta, cu blocarea unor drumuri de importanță națională, dacă guvernarea va continua să-i ignore.

Liderul socialiștilor a cerut ca mâine să fie convocată o ședință extraordinară a Parlamentului la care să participe întreaga conducere a Republicii Moldova la care să fie discutate cerințele manifestanților:

„Mâine fracțiunea socialiștilor va fi în clădirea parlamentului și vă vom informa de acolo. O să vedeți care vor fi propunerile și deciziile noastre. Sperăm foarte mult că vor veni și alți deputați pentru a începe eliberarea Republicii Moldova de oligarhi, pentru a începe eliberarea statului captiv.”

Liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi a spus și el că revendicările susținătorilor lor mai pot fi discutate mâine în parlament, după care guvernații ar trebui să plece. L-am întrebat cum vede o eventuală perioadă de tranziție, în cazul în care se ajunge la alegeri anticipate.

„Orice minister, orice membru al Guvernului să fie coordonat cu opoziția, cu societatea civilă. Ceea ce ține de partidul nostru, suntem gata să stăm deoparte. Acum societatea trebuie să aibă influență asupra CEC-ului, asupra Curții de Apel Chișinău, Curții Supreme de Justiție. Dacă azi noi mergem în alegeri și-l avem pe același președinte al Comisiei Electorale Centrale, pe același președinte de la Curtea de Apel, nu putem să spunem că o să avem niște alegeri corecte, democratice.”

Protestatarii din „Orășelul Victoriei” spun că sunt gata să rămână în stradă atât timp cât nu se va ajunge la o situație agreată de liderii celor două partide care i-au chemat în stradă. Eu spun că guvernarea a sărăcit cetățenii Republicii Moldova și se face responsabilă pentru furtul din sistemul bancar:

„Atunci când un grup restrâns de persoane ia decizii în numele tuturor dar în numai în favoarea lor, atunci oamenii nu mai pot tăcea. Mai ales că poporul de la care s-a furat, plătește din propriul buzunar pentru greșelile guvernanților, asta e cea mai mare problemă.”

„Eu și mulți alții vom îi vom susține pe cei cu care am ieșit în stradă. Cu ei am început acțiunea și ei iau decizii. A trecut deja unul din termenele în care președintele trebuia să-și dea demisia. Cred că dacă nu va asculta chemarea noastră, vom trece la acțiuni mai serioase.”

Mitingul susținătorilor lui Usatîi şi Dodon anunțat duminică, concomitent cu cel al Platformei DA a fost amânat pentru a evita posibile provocări, au anunțat aceștia.

Anterior, într-o declarație comună, partidele de la guvernare au respins principalele revendicări înaintate de participanții la protestele din capitală. Tot atunci, și președintele Timofti și-a îndemnat concetățenii să nu se lase pradă chemărilor la noi proteste, care, în opinia sa, vin din partea „unor așa-numiți lideri care, de fapt, lucrează împotriva Republicii Moldova.”

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG