Linkuri accesibilitate

Drama R. Moldova pare minoră, însă ea este autentică și răvășitoare (V. Gârneț/Ziarul Național)


Mesajul ambasadoarei Germaniei: „R. Moldova nu trebuie să fie o ţară săracă” (Adevărul.md).

În „Ziarul Naţional”, Vasile Gârneţ scrie că fotografia Republicii Moldova în toamna lui 2015 e una în care lumea protestează, strigă disperată că se sufocă de sărăcie și de corupție, iar guvernanții și liderii politici se ascund în spatele carabinierilor. Privită această fotografie de la distanță, scrie editorialistul, și în contextul a ceea ce se întâmplă în lume (războiul din Ucraina, focarul sângeros din Siria, blocada occidentală a Rusiei, criza refugiaților din Europa, relația încordată SUA-Rusia…), drama Republicii Moldova pare minoră, însă ea este la fel de autentică și răvășitoare, pentru că s-ar fi atins limita de jos a suferinței.

Vasile Gârneţ observă că s-a întâmplat nu din cauza unui cataclism natural sau a unei invazii străine, devastatoare: moldovenii se sufocă din cauza răului pe care li-l fac niște conaționali ai lor aleși să conducă țara. Vine frigul și crizantemele se vor ofili, mai scrie Gârneţ, iar nemulțumirile, tensiunile n-au să slăbească, așa că e nevoie ca și guvernarea să reacționeze la revendicările societății. Lipsa de reacție a guvernării la cerințele poporului este șocantă. Par cu toții ostaticii unui centru ocult de putere. O demonstrație mai convingătoare a noțiunii de „stat captiv”, decât această paralizie de voință la toate nivelele, nu se putea inventa.

Într-un editorial publicat în Timpul, Silviu Tănase face o pledoarie în favoarea unirii, care, însă, nu se va înfăptui, la părerea sa, din cauza lipsei de instruire. Crima mare este că am cântat „Deșteaptă-te, române” fără a pune mâna pe carte. Toate proiectele de astăzi din Republica Moldov sunt sortite eșecului pentru că fundamentul lipsește. Iar fundamentul oricărui proiect de succes sunt cunoștințele temeinice, nu amatorismul camuflat sub formă de obsesii”, notează Silviu Tănase. În opinia autorului editorialului, concluzia e că Republica Moldova rămâne pe loc. „[…] Nimeni nu va putea dizolva dorința națiunii române de a locui într-un singur stat, dar este evident că acest lucru nu va putea fi obținut nici de actuala generație tânără, care pare a fi una ratată, pentru că în locul unei analize obiective care poate avea loc doar dacă există cunoștințe temeinice preferă crearea și perpetuarea unei ideologii supreme ce nu poate fi pusă în discuții”, concluzionează Silviu Tănase.

Adevărul Moldova” o citează pe ambasadoarea Germaniei în RM, Ulrike Knotz, care a afirmat în mesajul său public cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la reunificarea celor două Germanii că „RM nu trebuie să fie o ţară săracă” și că protestele care au loc la Chișinău ar trebui să conducă la responsabilizarea autorităților în derularea reformelor. Stabilitatea şi bunăstarea RM sunt şi în interesul UE, a afirmat ambasadoarea, care a menționat și faptul că „Germania susţine de mai mulţi ani şi în mod intens politica de apropiere către UE”.

Referindu-se la protestele de la Chișinău, Ulrike Knotz a afirmat că speră foarte mult că cei ce poartă responsabilitatea politică au înţeles mesajul cetăţenilor şi în spirit european vor implementa reformele rentabile, în special în acele domenii care sunt fundamentale pentru funcţionarea societăţii şi economiei, în special în sectorul justiţiei şi cel bancar. Ambasadoarea Germaniei a mai spus că RM are un bun potențial, referindu-se în acest sens la calitățile pe care le posedă cetățenii.

Jurnalistul George Simion remarcă într-un articol de opinie din „Adevărul Moldova”, având ca temă situația politică din RM, că lucrurile sunt „complicate” și „amestecate.” „[…] Informaţiile scăpate în public despre jaful miliardului de la Chişinău indică faptul că în jaf sunt implicaţi oameni din toate partidele politice. Şi atunci cine rămâne să facă curăţenie?”, se întreabă jurnalistul. Alegerile anticipate, în opinia autorului, ar aduce un Parlament şi mai fragmentat, în care va fi şi mai greu de găsit un consens politic de guvernare. George Damian observă că de când a semnat Acordul de Asociere cu UE, RM sare dintr-o criză într-alta, pur şi simplu este imposibil de găsit o stabilitate politică. „[…] Cineva foarte puternic nu vrea să fie făcute reforme la Chişinău”, conchide autorul articolului.

Portalul de expresie rusă „NewsMaker” publică un amplu reportaj având ca subiect protestul organizat la 4 octombrie de Platforma „Dreptate și Adevăr”. În reportaj cei patru jurnaliști – autori ai articolului – observă că Platforma DA a atins cota confruntărilor violente cu autoritățile. Jurnaliștii menționează că manifestanții au „rupt” de două ori cordoanele de poliție și au fost la un pas de a pătrunde în sediul Parlamentului, dar și în oficiile prim-vicepreședintelui PDM – Vlad Plahotniuc. Evenimentele, scriu jurnaliștii, au amintit pe alocuri de cele din 7 aprilie 2009, când mulțimea a ieșit de sub control, iar liderilor le venea tot mai dificil să-i coordoneze acțiunile. Autorii reportajului menționează că la finalul acțiunilor de protest din 4 octombrie situația nu s-a degajat, fiind luată decizia de a crea propria structură de forță – „garda populară”.

Fostul ministru de Externe al României, Titus Corlăţean, senator PSD, declară într-un interviu la RFI că organizarea de alegeri anticipate în RM nu ar fi o soluţie, ci ar pune probabil sub semnul întrebării Acordul de Asociere cu UE. „[…] Eu privesc cu profundă preocupare, pentru că ceea ce părea la început o mişcare pur civică şi care avea motivaţie legată de combaterea corupţiei, legată de sancţionarea celor care au făcut să fi dispărut acest miliard din vistieria RM se transformă într-o mişcare confiscată politic, dacă ar fi să mă refer doar la partidele din Opoziţie, care niciodată n-au ascuns faptul că au orientare spre Rusia”, a declarat Titus Corlățean, care a menționat că RM are nevoie acum de stabilitate.

Agenția rusă TASS îl citează pe vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Ștefan Urâtu cu declarația potrivit căreia alegerile parlamentare din toamna anului trecut și cele locale din vara acestui an, care au fost câștigate de partidele pro-europene, au fost falsificate. Vicepreședintele CEC, care și-a anunțat la 4 octombrie în PMAN aderența la Platforma DA, a mai spus că noțiunea de „democrație” a fost denaturată, iar acum acest cuvânt se asociază cu sărăcia la care au ajuns la cetățeni în ultimii ani.

XS
SM
MD
LG