Linkuri accesibilitate

Ioan Mircea Pașcu: „În paralel cu acțiunea militară în Siria, Rusia și-a intensificat activismul în Moldova”


Ioan Mircea Pascu în Parlamentul European

...scopul Moscovei este schimbarea guvernului de la Chișinău cu unul pro-rus, consideră vicepreşedintele comisie de politică externă a Parlamentului European.

Parlamentul European a dezbătut criza din Siria și criza refugiaților din Europa, dar și intervenția militară a Rusiei în Siria, lansată în forță, la sfârșitul lui septembrie.

Pe fondul controversatelor intervenții militare rusești din Siria, Parlamentul European propune pentru rezolvarea conflictului o soluție care să implice diplomație și cooperarea cu Turcia.

Cele mai importante grupuri din Parlamentul European s-au arătat îngrijorate de intervențiile militare ale Rusiei în Siria, care ar putea face ca acest conflict să se extindă în regiune.

Rusia, Statele Unite și Uniunea Europeană trebuie să găsească împreună o strategie geopolitică exact așa cum au făcut în privința acordului nuclear cu Iranul, a spus președintele Comitetului de Afaceri Externe, politicianul german de centru-dreapta Elmar Brok, în timp ce colegul său Michael Gahler a exclus ideea unei soluții cu menținerea lui Bashar al-Assad la putere.

Michael Gahler
Michael Gahler

„Chiar dacă trebuie să luăm în considerație și interesele Rusiei asupra bazei aeriene Latakia, sunt convins că la finalul unui proces de negociere nu poate fi vorba despre un viitor pentru regimul Assad", a arătat Gahler.

„Putin și Assad și-au pierdut orice credibilitate. Ei nu sunt parte din soluție. Ei sunt parte din problemă. Există câteva soluții care implică zone unde să fie interzise zborurile aeriene, asigurarea zonelor terestre și organizarea unor conferințe ale donorilor", este de părere fostul dizident estonian Tune Kelam, ca și Gahler, membru al Grupului Partidului Popular European.

Însă în viziunea vicepreședintelui Comisiei pentru Afaceri Externe, eurodeputatul socialist din România, Ioan Mircea Pașcu, strategia Rusiei este mult mai complexă și include acțiuni desfășurate în paralel pe mai multe planuri, care ating inclusiv Ucraina și Republica Moldova.

Ioan Mircea Pașcu
Ioan Mircea Pașcu

„Cu intervenția militară din Siria, cele două mari provocări ale UE, Ucraina și Statul Islamic, precum și criza refugiaților converg. Rusia luptă în realitate alături de Assad consolidând acest regim, intensificând astfel exodul refugiaților și eliberând locul pentru organizația teroristă Statul Islamic. Consolidându-și în Siria un cap de pod, Rusia își consolidează statutul de mare putere. Astfel, intervenția Rusiei are rolul de a distrage atenția de la Ucraina, unde implementarea acordului de la Minsk este direct legată de ridicarea sancțiunilor, pe care ei speră să îl obțină prin actualul blocaj. În paralel, Rusia și-a intensificat activismul în Moldova, nu militar, ci prin orchestrarea unor proteste împotriva actualei coaliții pro-europene. Următorul pas este înlocuirea actualului guvern cu unul pro-rus", a spus Ioan Mircea Pașcu.

Majoritatea eurodeputaților este de părere că acest conflict nu poate fi rezolvat pe cale armată. UE trebuie să joace un rol mai important în identificarea unei soluții diplomatice care să aducă la aceeași masa Rusia, SUA, dar și Iranul, Arabia Saudită și alți actori regionali, în scopul evitării escaladării conflictului.

Turcia trebuie să joace un rol în criza refugiaților, dar fără ca UE să facă rabat de la condițiile sale privind drepturile omului. Aceeași idee a fost întărită și în cadrul unei conferințe de presă organizate de președinta Grupului Verzilor, germana Rebeca Harms, împreună cu fosta dizidentă politică turcă de etnie curdă Leila Zana, laureată, în 1995, a premiului Saharov pentru libertate de gândire. Turcia trebuie să înceteze violarea drepturilor omului, atacurile la adresa presei și asupra minorității kurde, au spus eurodeputații.

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG