Linkuri accesibilitate

R.Moldova: faliment economic, guvernare pro-moscovită sau derapaj spre violență (România liberă)


Situația deficitară a opoziției din România și absența liderilor politici (Andreea Pora/„22”).

La Chișinău, manifestanții s-au grupat în două tabere acum bine delimitate, arată o sinteză publicată de România liberă. De o parte sunt pro-europenii, de cealaltă, pro-moscoviții. Și unii și alții sunt în egală măsură nemulțumiți de actuala clasă politică și de corupție. Partida pro-europeană nu pare să aibă un lider, dar presa de peste Prut vorbește despre susținerea acordată din umbra de doi foști parteneri de afaceri ai lui Vlad Plahotniuc, dați deoparte și dornici să se răzbune.

Adevăratele probleme se văd mai degrabă în sondaje, scrie România liberă. La putere se află o coaliție declarat pro-europeană, dar 87% dintre alegători consideră că țara merge într-o direcție greșită. Chiar și artimetica simplă a scorurilor obținute de partied în aceste sondaje arată că partidele prorusești ar obține ușor majoritatea dacă s-ar organiza alegeri anticipate. De partea cealaltă, „pro-europenii sunt mult mai fărâmițați și erodați, după șase ani de stat la putere, în care corupția a crescut, fără ca beneficiile Acordului de Asociere la UE să fie înțelese de majoritatea populației”. Dar nici măcar alegeri anticipate nu se pot face, pentru că s-a intrat în cele șase luni dinaintea încheierii mandatului prezidențial al lui Nicolae Timofti. Statul este considerat deci de protestatari „captiv”. Platforma Demnitate și Adevăr ar vrea înlocuirea instituțiilor corupte ale statului cu altele noi, dar deocamdată se teme să meargă mai departe.

Sinteza publicată de România liberă listează în concluzie principalele riscuri pe care le înfruntă Moldova: falimentul economic, instalarea unei guvernări pro-moscovite sau un derapaj către violență, ca urmare a unor eventuale provocări dinspre Rusia.

Lipsă mare de lideri politici și la București. Andreea Pora scrie în „22” despre situația proastă a opoziției. Liberalii nu reușesc să desemneze nici măcar un candidat de primar al capitalei, darămite un prim ministru. Partidele mai noi de la dreapta, cel fondat de Traian Băsescu – Mișcarea Populară – și cel fondat de Monica Macovei – M10, bat pasul pe loc. Pora se așteaptă ca fostul președinte Traian Băsescu să reintre în politică, poate candidând din nou la primăria Bucureștiului, dar asta nu va face decât să se împartă voturile. Efectul va fi dezastruos, pentru că social-democrații au reușit să introduce vot cu un singur tur pentru alegerile locale.

O analiză pe teme geostrategice, semnată de Bogdan Alexandru Chelariu, e de citit astăzi pe Contributors.ro. Autorul respinge teza că Pax Americana, adică alianța occidentalilor, ar fi eșuat și că Rusia ar triumfa. Demonstrația are în vedere evoluțiile rapide ale relațiilor bilaterale Rusia-Siria, Rusia-Israel, Rusia-Turcia. Campania rusească în Siria n-ar fi nici pe departe așa de impresionantă. Avioane Suhoi, destul de îmbătrânite, pe care piloții ruși nu mai prea mai vor să le piloteze spre Latakia. Pe de altă parte, Siria are datorii mari către Rusia, pe care niciun guvern sirian de opoziție, post Bashar al-Assad, nu s-ar angaja să le plătească în următorii 40 de ani. În opinia lui Bogdan Alexandru Chelariu, „Rusia a facut mai degraba un buy-back teritorial, minimizându-și cât se poate pierderile”. Analiza de la contributors.ro adaugă că Rusia a reușit recent și câteva contraperformanțe: să repoziționeze Turcia în tabăra vestică, oarecum la fel și statele din Golf, supărate că Moscova s-a aliat cu Iranul, și să trezească din somn diplomația israeliană, care admite acum că nu-i mai folosesc mânușile cu care s-a purtat mereu cu Moscova.

XS
SM
MD
LG