Linkuri accesibilitate

Trotuarele din Iaşi şi trotuarele Chişinăului


La Chișinău...

Distanţa dintre Iaşi şi Chişinău e de 170 de kilometri, dar la Iaşi oamenii ştiu să-şi facă viaţa frumoasă, la noi nu prea vor.

Am fost trei zile la Iaşi, am avut ocazia să mă plimb mai mult timp prin acest orăşel frumos şi am fost impresionat de trotuarele lui.

Primul lucru care-ţi sare-n ochi e curăţenia de pe trotuarele Iaşiului. Nu vezi pe ele murdăria din Chişinău, nu vezi sute şi mii de chiştoace, nu vezi ambalaje şi plasticuri aruncate alandala, nu vezi muci şi flegme înşirate pe asfalt. E incredibil cît de curate sînt trotuarele din Iaşi. Pe deasupra, ele nu sînt nici atît de crăpate ca în capitala Republicii Moldova. Se vede de la o poştă că edilii din Iaşi au grijă de trotuare ca de şosele. În Chişinău e altfel. În Chişinău şoselele pe care se mişcă maşinile impozante mai sînt reparate, pe cînd trotuarele pietonilor au fost lăsate de izbelişte. În RM, şoferul e mai important decît pietonul!!!

La Iaşi m-a frapat faptul că trotuarele nu sînt luate cu asalt de maşinile impertinente. Trotuarele sînt libere, stimaţi ascultători. Te poţi plimba pe ele fără nici o problemă. Nu sînt acolo sute de maşini înghesuite printre copacii de pe trotuare. E pur şi simplu fantastic! La Chişinău e altfel. La Chişinău ai impresia că trotuarele nu sînt rezervate circulaţiei pietonilor. La Chişinău şoferii care-şi lasă automobilele pe trotuare îl pot înjura lesne pe un pieton mai pretenţios.

La Iaşi, în apropierea trotuarelor, există parcări. Oamenii îşi lasă acolo maşinile şi plătesc pentru asta. La noi şoferii îşi lasă maşinile unde vor şi nu plătesc nimic, bugetul oraşului ratînd sume importante. La noi, parcările apar uneori pe trotuare. Locul pentru parcare e OK, iar la un metru depărare de parcare e mizerie şi asfalt sovietic scofîlcit.

Distanţa dintre Iaşi şi Chişinău e de 170 de kilometri. În Iaşi oamenii ştiu să-şi facă viaţa frumoasă, la noi nu prea vor. La noi alte sînt priorităţile. Ştim bine care sînt ele…

XS
SM
MD
LG