Linkuri accesibilitate

Protest sau „distracție macabră”


Primarul Chișinăului spune că liderii protestelor de stânga din centrul capitalei „caută să fie arestați” ca să devină „mari eroi naționali”.

Luni, 12 octombrie, circulaţia în centrul Chișinăului a fost blocată, pentru câteva ore, pe bulevardul Ştefan cel Mare de către membrii şi simpatizanții partidului politic „Partidul Nostru”. Primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, a calificat blocarea circulaţiei drept „ilegală”, o „bătaie de joc faţă de locuitorii din capitală” și a cerut Direcţiei de asistenţă juridică din Primărie să depună o plângere la Procuratură. Un incident similar a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică, 3-4 octombrie, când simpatizanții Partidului Socialiștilor și ai Partidului lui Renato Usatâi au mutat corturile din fața Parlamentului, în care protestau, pe carosabil. Întreprinderile de transport în comun ale primăriei au depus deja plângeri legate de acest incident. Care sunt eficiența și limitele unor acțiuni juridice?

Preţ de aproape cinci ore traficul pe bulevardul central a fost sistat, în consecinţă sute de oameni au ajuns cu întârziere la serviciu sau la şcoală, fiind blocaţi în mijloacele de transport în comun. Blocarea circulaţiei la ora de vârf a fost calificată de primarul capitalei Dorin Chirtoacă drept PR politic la limită cu distracţia macabră, întrucât i-a deranjat pe locuitorii oraşului şi nu pe guvernanții împotriva cărora ar fi fost îndreptă acţiunea.

„Limitele demult sunt depăşite. Doar că ei continuă şi, din păcate, din ce în ce mai obraznic. Eu aici am o întrebare şi către locuitorii Bălţiului: voi pentru ce v-aţi ales primar? Ca să vină la Chişinău să blocheze locuitorii, nu mai vorbim de autorități, şi activitatea orașului? Că asta deja nu e protest. Este bătaie de joc. Ei caută să fie arestați, asta se vede, şi ei cred că dacă vor fi arestați vor deveni mari eroi naţionali. Lupta pentru putere a ajuns să fie de rahat la propriu, având în vedere ceea ce s-a întâmplat ieri la sediul PLDM”.

Primarul Dorin Chirtoacă a spus că organizatorii protestului din faţa Parlamentului – Partidul Socialiştilor şi Partidul Nostru – trebuie să acopere prejudiciile pe care le-au cauzat instituțiilor municipale pe data de 3 şi 12 octombrie. Totodată, el a afirmat că municipalitatea va cere deschiderea unor cauze penale pe numele organizatorilor. Comentând incidentul din faţa sediului PLDM cu folosirea unei autospeciale care a descărcat rezervorul pentru ape reziduale peste scările de la intrare, edilul a spus să automobilul nu face parte din dotările subunităților municipale.

Poliţia a anunţat deja că i-ar fi descoperit pe cei doi făptaşi care apar în imaginile video luate de camera de supraveghere de la sediul PLDM. Totodată s-a procedat la documentarea încălcărilor săvârșite de organizatorii protestelor care au blocat bulevardul Ştefan cel Mare. Lor li se va incrimina huliganism, blocarea intenționată a arterelor de transport, ambele infracţiuni prevăzute în Codul Penal, sau încălcări ale Regulamentului circulaţiei rutier. Potrivit ofiţerului de presă al Direcţiei de Poliţie a municipiului Chişinău, Adrian Jovmir, legea interzice blocarea arterelor de transport.

„Situaţia de astăzi dimineaţă este o încălcare flagrantă a legii. Acţiunea lor au nimerit sub incidenţa mai multor prevederi ale legislaţiei atât penale, cât şi contravenţionale”.

Chiar dacă legea privind întrunirile este permisivă, Adrian Jovmir spune că nimeni nu poate paraliza circulaţia rutieră, mai ales pe o artere, fără a anunţa în prealabil autorităţile publice locale şi poliţia.

Mai mulţi orăşeni pe care i-am întâlint pe străzile centrale au condamnat acţiunea extremă de protest a partidului lui Renato Usatâi.

„Oamenii nu sunt de vină. Ei trebuie să meargă la serviciu sau să-şi rezolve treburile. Cei care vor să protesteze să stea în corturi. Cu ce sunt de vină călătorii? Cei care încearcă să fie auziţi cu astfel de acţiuni oricum nu vor fi auziţi. Slavă Domnului, că nu vom avea un Maidan, deoarece moldovenii sunt mai înţelepţi decât ucrainenii”.

„M-a afectat din cauza că nu ştiam şi am întârziat la ore şi nu am prezentat lucrarea la timp”.

Europa Liberă: Cât timp aţi întârziat la ore?

„Jumătate de oră, din cauza că am mers pe altă stradă, trebuia să mă întorc înapoi”.

„Da ce să spui dacă-s proşti?”

Din cauza protestelor, în acest an Ziua oraşului, care totuşi se va sărbători pe 14 octombrie, va fi ceva mai temperată decât în alţi ani. Concertul a fost mutat din Piaţa Marii Adunări Naţionale în zona pietonala, lângă sediul Ministerului Finanţelor, drapele noi nu au fost procurate şi chiar a fost anulată o recepţie.

Previous Next

XS
SM
MD
LG