Linkuri accesibilitate

Șansele R. Moldova de a ieși din criză (Nicu Popescu/Timpul)


Propuneri care ar trebui puse pe agenda negocierilor tripartite (Vitali Andrievski/ava.md).

„Timpul” publică un interviu cu analistul Institutului UE pentru Studii de Securitate, Nicu Popescu, despre șansele RM de a ieși din criză. Expertul nu exclude că protestele se vor răsufla, așa cum s-a mai întâmplat în Moldova, dar crede că cu cât mai puține schimbări vor fi făcute acum, cu atât mai violentă ar putea fi reacția de mai târziu. Salvarea ar fi, după părerea lui Popescu, o reformatare serioasă a spațiului politic. În plan practic, următorul pas logic pentru el ar fi demisiile, iar demisiile, urmate de niște numiri credibile în guvern și alte instituții-cheie precum BNM, CNA sau Procuratura. Nicu Popescu crede că un alt model ar fi apelul autorităților la un guvern de unitate națională, în care reprezentanți ai DA și ai stângii să fie invitați la guvernare. Oferta ar dezamorsa situația, chiar dacă va fi refuzată. În tot cazul, alegerile anticipate ar fi dezastruoase pentru RM, dar și continuarea metodelor de guvernare de până acum ar fi distrugătoare, mai spune Nicu Popescu.

Independent.md citează o referinţă de pe reţele de socializare la liderul Partidului Politic „Partidul Nostru”, Renato Usatîi, aparţinând fostului premier Ion Sturza. Este un „exponent al teribilismului și anarhismului” şi riscă să arunce Republica Moldova în haos, avertizează Sturza după ce Usatîi și grupul de protestatari instalați în fața Parlamentului au blocat luni, din nou, bulevardul Ștefan cel Mare, pe segmentul străzilor Maria Cebotari – Serghei Lazo.

„Fiți atenți la băiatul nesăbuit de la Fălești… Dorința sa de a se ocupa de „politică” s-a născut din supărarea față de Vlad Filat. Cică, după jocul de-a relația cu Rusia, l-a abandonat, în favoarea lui Shor, dându-i ultimului BEM și AIC. Miza să ia Calea Ferata, dar și aici „proliot”… Din supărare și cancan nu construiești un proiect politic. Doar umpli cu rahat o țară întreagă. Trenul cu bani rusești, care îl lovise cândva, a cam plecat din gara lui, la primărie e nevoie de răbdare, bani și pricepere. Așa că „facem ce e mai simplu – luăm puterea, devenim țar al „vseia” Moldova””, a scris fostul premier, care recomandă moldovenilor să analizeze situația și să nu participe în hora mizeriei, în care îi atrage Usatîi.

Analistul politic, Vitali Andrievski avansează într-un comentariu, publicat pe portalul de expresie rusă AVA.MD, unsprezece propuneri care ar trebui puse pe agenda negocierilor tripartite: protestatari, autorități și societatea civilă. Autorul comentariului este de părere că părțile trebuie să elaboreze o foaie de parcurs care să conțină principalele aspecte cu privire la dezvoltarea RM. Vitali Andrievski consideră că documentul trebuie să prevadă crearea unui sistem de interacțiune a puterii, opoziției și societății civile, precum și aplicarea unui nou sistem de numire în funcții în structurile puterii legislative, executive și justiție. Analistul politic consideră că ar trebui creat un sistem de lustrație anticorupție și revizuit sistemul electoral cu privire la alegerea șefului statului și a Parlamentului. Expertul sugerează, de asemenea, implementarea unui sistem antimonopol în politică, economie și mass media, precum și derularea proiectelor prioritare pentru RM, dar și aplicarea unui sistem de pedepse pentru nerespectarea legilor și deciziilor, adoptate de Parlament și, respectiv, de Guvern.

Petru Bogatu îşi prezintă în „Ziarul Naţional” părerea despre îndemnul preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, către UE, de a „restabili relaţiile practice cu Rusia”. Ar fi vorba, potrivit lui Bogatu, despre un neverosimil flirt al îmblânzitorului cu maniacul. Autorului i se pare că asistăm la o recidivare a sindromului Chamberlain: Juncker, deşi îşi dă seama ce hram poartă Putin, încearcă să-l îmblânzească pentru a-l determina să se cuminţească. Exact această iluzie a avut-o notoriul premier britanic, Neville Chamberlain, continua Bogatu, care, la finele deceniului al treilea al secolului trecut, s-a căznit să-l împace cu tot dinadinsul pe Hitler. Naivitatea lui Chamberlain a costat scump, mai scrie autorul: Hitler a profitat de cedările făcute pentru a ocupa împreună cu URSS Polonia şi a declanşa cel de-al Doilea Război Mondial. Pe aceeaşi greblă pare să fie tentat a călca şi dl Juncker. Bogatu crede că, pentru ca să înceapă o eră nouă a comunicării Europei cu Moscova, urmează mai întâi să se schimbe Rusia. O atare posibilitate ar putea să apară mai târziu, în epoca post-Putin, este concluzia autorului.

Deși s-a pomenit într-o situație jenantă, Bruxelles-ul nu ne poate abandona, scrie Nicolae Negru într-un articol de opinie în care comentează valenţele vizitei la Bruxelles a pre mierului Valeriu Streleţ. UE poate lua, însă, la părerea sa, măsuri de precauție, de raționalizare a cheltuirii banilor. „Povestea de succes” nu s-a încheiat, ci abia începe. Rescrisă și completată cu episodul BEM și eliberarea statului din captivitatea oligarhilor, va părea mult mai interesantă”, scrie Nicolae Negru în articolul său.

Poate că există în Rusia, în spațiul rusolingv (și printre candidații la Premiul Nobel din lumea întreagă, desigur) scriitori mai valoroși decât Svetlana Aleksievici, doar că ceea ce le scapă criticilor săi fascistoizi și șovini din Rusia (Prilepin, Prohanov, Limonov ș.a.) este că Premiul Nobel pentru Literatură se acordă pentru umanism, pentru scrieri umaniste, nu pentru propagandă militaristă. Este replica lui Vasile Gârneţ în „Ziarul National”, adresată celor ce pun la îndoială meritul premietei Nobel din acest an. Scriitorul observă că toți laureații Nobel de origine rusă au fost tocmai în țara lor cel mai vehement contestați: Bunin, pentru că nu a acceptat revoluția bolșevică („un lup contrarevoluționar”); Pasternak pentru caracterul decadent și cosmopolit al cărților sale; Soljenițîn pentru revolta sa antisovietică demascatoare („un vlasovist literar”); Brodski pentru „parazitism” și „atitudini antisociale”. Singurul care a fost iubit de autoritățile comuniste a fost Șolohov.

Premiul Nobel acordat Svetlanei Aleksievici celebrează o întreagă cohortă de creatori care servesc cu fidelitate și devotament jurnalismul și scrisul publicistic, mai scrie Vasile Gârneţ. Încă o demonstrație, dacă mai era nevoie, că orice pagină scrisă cu dăruire și talent contează, indiferent de genul pe care îl abordezi.

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG