Linkuri accesibilitate

De ce protestează angajații fabricilor din Cupcini, Florești și Ungheni? (Mold-street)


James Pettit: guvernarea eșuează în lupta cu corupția (Jurnal de Chișinău)

„Deutsche Welle” publică un interviu cu fosta ministră a educației Maia Sandu despre prezentul și viitorul Republicii Moldova. Întrebată despre un posibil proiect de salvare a Moldovei, în condițiile în care reformele cerute de partenerii de dezvoltare stagnează, Maia Sandu a spus că deficitul de politicieni integri se explică în primul rând prin reticența oamenilor cumsecade de a se implica în procesul politic autohton. Fosta ministră notează în context că sistemul bancar este doar un exemplu de domeniu în care problemele nesoluționate de-a lungul timpului au degenerat într-o situație de criză. În opinia sa, o guvernare responsabilă ar trebui să lase la o parte populismul, să facă radiografia tuturor sectoarelor și să prezinte situația așa cum este.

Întrebată de jurnalistul Vitalie Călugăreanu dacă actuala guvernare mai poate să ducă Moldova în UE, Maia Sandu a spus că la moment principalul impediment în procesul de modernizare a Republicii Moldova este scoaterea organelor de drept și a celor de combatere a corupției de sub controlul politic. Fără a înregistra progrese pe această dimensiune, nu va exista mișcare înainte nici pe alte sectoare chiar dacă guvernarea și-ar dori acest lucru, a conchis fosta ministră.

„Jurnal de Chișinău” îl citează pe ambasadorul SUA la Chişinău, James Pettit, care a subliniat în cadrul unui discurs public că deocamdată, guvernarea eșuează în lupta cu corupția. Referindu-se la investigarea jafului din sistemul bancar, ambasadorul a notat că aceasta trebuie să decurgă într-un ritm mai rapid. În opinia sa, va fi o performanță dacă autoritățile vor reuși să recupereze măcar jumătate din banii dispăruți din bănci. Ambasadorul a îndemnat cetățenii să vegheze asupra activității guvernului și să ia atitudine, cum se întâmplă acum, de exemplu, prin proteste.

„Jurnal de Chișinău” mai scrie că membrii Platformei civice pentru Demnitate și Adevăr vor prezenta azi în cadrul ședinței organizate de președinție, guvern și parlament un document care conține prima etapă a îndeplinirii revendicărilor protestatarilor. Jurnaliștii scriu că este vorba despre depolitizarea instituțiilor de stat, combaterea reală a corupţiei la nivel înalt, precum şi cerinţele social-economice înaintate anterior. Între timp, se mai menționează în articol reprezentanții Platformei Civice au lansat procesul de colectare a semnăturilor necesare pentru inițierea referendumului cu privire la alegerea președintelui de întreg poporul.

Jurnaliștii de la portalul Mold-street scriu că angajații fabricilor din Cupcini, Florești și Ungheni au protestat în fața întreprinderilor unde lucrează împotriva activității unei companii cu capital ucrainean din Edineț, la chemarea organizațiilor sindicale ale fabricilor. Nemulțumirea angajaților, în special a celor de la Cupcini este că investitorul ucrainean a început activitatea fără a se conforma prevederilor legislației privind autorizațiile ecologice și de siguranță a alimentelor.

Autorii materialului amintesc de o hotărâre a Curții Supreme de Justiție, care a calificat investiția drept ilegală. Magistrații spun că selectarea rezidenților parcului industrial Edineț a avut loc cu grave abateri de la legislație.

Totodată, se menționează în articol, mai multe firme ce fac parte din grupul de proprietăți ale investitorului ucrainean, au fost învinuite în Ucraina de evaziune fiscală de circa 300 de milioane de hrivne.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG