Linkuri accesibilitate

Impasul Forumului public asupra Pactului social „Pentru Moldova”


Imagine de la negocierile de astăzi de la Chișinău
Imagine de la negocierile de astăzi de la Chișinău

Iurie Leancă: „Luând în considerare că ţara se află într-o situaţie politică, economică şi socială extrem de gravă, cred că acest apel doar va distrage atenţia de la aceste probleme şi nu le va rezolva”

Liderii partidelor parlamentare din opoziţie PCRM, PSRM şi PPEM, partid reprezentat de un grup de deputaţi neafiliaţi, au fost invitaţi să participe la forumul public în vederea semnării unui pact social „Pentru Moldova”. Ei au anunţat că refuză să ia parte la dialogul iniţiat de şeful statului, spicher şi premier.

„Acest Pact Social vine într-un moment nepotrivit pentru Republica Moldova” a notat într-o declaraţie scrisă liderul PPEM, Iurie Leancă, deputat neafiliat. „Luând în considerare că ţara se află într-o situaţie politică, economică şi socială extrem de gravă, cred că acest apel doar va distrage atenţia de la aceste probleme şi nu le va rezolva”, se mai arată în declaraţie. În opinia lui Iurie Leancă acest eveniment este unul „fictiv, unde se vor auzi iarăşi doar promisiuni şi vorbe goale, în timp ce un plan concret anticriză încă nu a fost elaborat şi aplicat” a mai punctat Iurie Leancă.

Liderul comuniştilor Vladimir Voronin nu şi-a motivat în nici un fel refuzul de a participa la această platformă de dialog. Iar liderul socialiştilor Igor Dodon, unul dintre organizatorii protestelor stângii din scuarul Parlamentului, a declarat ieri la o conferinţă de presă:

„Socialiștii nu acceptă, nu discutăm și nu semnăm pacte cu hoții de la guvernare. Partidele de la putere nu pot fi parteneri de dialog, de aceea noi nu înțelegem cum cei care au furat miliardele, acei care și-au bătut joc de cetățenii Republicii Moldova, cum se poate cu ei de semnat careva pacte și ce fel de negocieri pot avea loc. Noi înțelegem ce vor ei să facă, ei vor să scoată din presiune. Noi pact cu diavolul nu semnăm. Aceasta este poziția socialiștilor și pentru noi va fi foarte straniu dacă alte forțe de opoziție vor încerca să meargă la acest dialog.”

Cel de-al doilea organizator al protestelor din faţa Parlamentului, liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a declarat Europei Libere că a fost şi el invitat, ieri seara, să participe la forumul public. Usatîi spune că a fost invitat în calitate de primar de Bălţi, nu de lider de partid sau organizator al protestelor.

„Au decis să ne invite şi pe noi prin telefon, ca să nu zică că nu ne-au invitat. De săptămâna trecută se discută despre această întrevedere, în ultimul moment ne invită la telefon pe noi, după ce nu am fost informaţi deloc. Asta ştiţi cum, când se face o nuntă şi nuntașii află că nu vine cineva din oaspeţi şi cu o zi înainte de nuntă cheamă pe cineva ca să nu rămână locuri libere în sală. Aşa au procedat şi cu noi.”

Renato Usatîi ne-a mai spus că dacă ar fi fost invitat din timp, atunci ar fi luat o decizie să participe sau nu.

Mai mulţi reprezentanţi notorii ai societăţii civile s-au arătat nedumeriţi de ce nu au fost invitaţi, chiar dacă ar fi refuzat să participe. Pe de altă parte, mai multe organizații unioniste, reunite în Blocul Unității Naționale, care au organizat separat acţiuni de proteste în ultima perioadă, s-au plâns astăzi că nu au fost invitaţi la forumul public, deşi ar fi vrut să participe la dialog.

Într-un comunicat de presă al Blocului guvernarea este acuzată că şi-ar fi selectat „pe criterii netransparente interlocutorii, ignorând cel mai activ segment civic din Republica Moldova.” „Este regretabil faptul că autoritățile se tem să inițieze discuții cu adevărat deschise pentru a identifica pașii concreți în vederea depășirii crizei profunde în care a ajuns Republica Moldova”, se mai arată în comunicat. Deocamdată nu este limpede după ce criterii s-au condus organizatorii forumului public atunci când au întocmit listele de invitați.

Previous Next

XS
SM
MD
LG