Linkuri accesibilitate

Andrei Năstase: „Am venit să prezentăm autorităților revendicările populare ignorate de ele”


Andrei Năstase vorbind protestatarilor
Andrei Năstase vorbind protestatarilor

Interviul dimineții cu Vlad Țurcanu, purtătorul de cuvînt al Președinției și unul din liderii Platformei Civice „DA”.

O primă încercare, ieri, de a reduce tensiunile sociale. Așa-numitul Forum Public, convocat la Palatul Republicii din inițiativa comună a președintelui Nicolae Timofti, premierului Valeriu Streleț și președintelui Parlamentului, Andrian Candu, s-a consumat.

Vlad Țurcanu
Vlad Țurcanu

Cu ce rezultate, aflăm în această emisiune într-o convorbirea cu purtătorul de cuvânt prezidenţial, Vlad Ţurcanu, şi unul din liderii Platformei DA, Andrei Năstase.

Europa Liberă: Bună dimineaţa. Vă mulţumim că sunteţi alături de noi. Mă adresez mai întâi dlui Năstase. Ați declarat ieri, până a părăsi înainte de vreme forumul de discuții convocat de putere, ca „Revendicările populare nu pot constitui obiectul trocului cu o guvernare compromisă”. Totuși, veniseși la întâlnire. De ce, dacă îi contestați pe cei cu care urma să discutați?

Andrei Năstase: „Mai întâi de toate trebuie să spun că nu am plecat înainte de vreme. Din punctul nostru de vedere poate chiar ar fi trebuit să plecăm ceva mai înainte, pentru că poziţia noastră cu privire la acest dialog social iniţiat de președintele Parlamentului, preşedintele ţării, primul-ministru a fost exprimată încă săptămâna trecută şi se cunoştea foarte clar.

Noi nu am venit pentru a dialoga, pentru a discuta, nu am venit la șezători organizate de-a lungul timpului ştim foarte bine cu pretinsa societatea civilă. Noi am venit pur şi simplu să prezentăm autorităţilor a câta oară revendicările populare pe care acestea le-au ignorat de-a lungul timpului.”

Europa Liberă: Dar când ați luat decizia să plecați: în timpul reuniunii sau dinainte?

Andrei Năstase: „Când am venit la această reuniune era programat să citim manifestul, să-l prezentăm autorităţilor şi să ne cerem scuze pentru faptul că nu putem rămâne la această şezătoare şi să plecăm. Dar am rămas doar din respect faţă de colegii noştri din societatea civilă, din respect faţă de corpul diplomatic care era prezent acolo, din respect faţă de oamenii de valoare din Republica Moldova. Am rămas să ascultăm şi poziţiile lor şi după asta ar fi trebuit să mergem.

Ar fi trebuit să plecăm instantaneu sau atunci când deja spectacolul de prost gust lua amploare, o amploare pe care nu ne-o putem permite. Nu puteam să stăm în faţa unuia dintre beneficiarii furtului de un miliard din Republica Moldova şi să-i ascultăm pledoaria, „lecţiile de moralitate”.

Europa Liberă: Următorul lucru pe care am vrfea să-l aflăm de la Dvs. este dacă veţi participa în continuare la următoarele runde de consultări, în situaţia în care revendicările formulate ieri de Dvs. nu vor fi luate în seamă? Veţi mai merge la aceste întâlniri în astfel de condiţii?

Andrei Năstase: „Întâi de toate, ieri nu au fost formulate alte revendicări decât cele pe care le-am formulat de-a lungul timpului: la 5 aprilie, 3 mai, 7 iunie, 6 septembrie şi care nu au fost luate în seamă de aceste autorităţi. Ieri doar au fost clasificate şi puse în câteva categorii şi s-a prezentat o primă etapă la care aşteptăm să fie realizate de către autorităţile statului.

Am declarat că nu vom mai participa la asemenea şezători, pentru că ele sunt inutile, sunt contraproductive, iar guvernarea are o ultimă şansă ca timp de două zile să le analizeze încă odată şi să purceadă la rezolvarea lor etapizată, pentru că alte soluţii nu există. Nu putem să discutăm la nesfârşit oricare dintre revendicările sociale. Spre exemplu, energia electrică… Despre ce să discutăm, dacă premierul dl Streleţ a recunoscut că 50% din tarifele pe care le plăteşte cetăţeanul Republicii Moldova sunt surplus?”

Europa Liberă: Dle Năstase, vă rog să formulaţi aceste revendicări din prima categorie, pentru că nu toată lumea este la curent. Ce cereţi în mod prioritar?

Andrei Năstase: „Revendicări sunt destul de multe. În prima etapă am inclus revendicările privind deoligarhizarea statului, depolitizarea instituţiilor de drept şi de reglementare, combaterea reală a marii corupţii în care intră o serie de chestiuni, cum ar fi adoptarea unei legi cadru privind modul de desemnare şi demitere a conducătorilor instituţiilor de drept şi de reglementare, demiterea guvernatorului Băncii Naţionale, procurorului general, şefului CNA, şefului SIS, preşedintelui CSJ care s-au făcut complici la acest furtul de miliarde.”

Europa Liberă: În cât timp aşteptaţi să fie executate?

Andrei Năstase: „Spre exemplu, adoptarea unei legi cadru privind modul de desemnare şi demitere a conducătorilor instituţiilor de drept şi de reglementare ar trebui să se întâmple până la data de 20 noiembrie. Demiterile trebuie să se producă imediat, până la data de 20 octombrie.”

Europa Liberă: Aş vrea acum să mă adresez Dvs., dle Ţurcanu, şi să vă întreb ce, în opinia președinției, a demonstrat Platforma „DA”, părăsind reuniunea la care acceptase să participe?

Vlad Ţurcanu: „Nu ne propunem să caracterizăm modul în care s-a manifestat o tabără sau alta, un grup sau altul. Ideea reuniunii a fost aceea pe care a precizat-o preşedintele: o dezbatere neordinară ca format, forţată de împrejurările nefavorabile care există, împrejurări pe care le cunoaştem cu toţii, fără ca să mă refer aici strict la protestele din stradă care sunt doar o expresie a problemelor de la fundamentul societăţii noastre. Împrejurările vizează situaţia din sectorul financiar-bancar, din sectorul public în general, din zona instituţională care nu este deloc una simplă care, după cum se vede, a dat semne puternice că este vulnerabilă şi de aceea este contestată în stradă şi peste tot.

Dincolo de modul în care a decurs discuţia de ieri, şi am văzut iată acum o interpretare şi altele în seara zilei de ieri, a fost vorba despre disponibilitatea unor oameni publici de la putere şi din societatea civilă de a-şi vorbi şi de a se asculta reciproc. Ceea ce nu este puţin în condiţiile actuale, în care diverse grupuri politice, sociale, civile interacţionează după cum s-a văzut extrem de sumar şi funcţionează mai degrabă în tabere refuzând dialogul aşa cum preciza mai devreme, şi dl Năstase.”

Europa Liberă: Şi cum apreciaţi Dvs.: a reuşit acest dialog sau a fost un eşec?

Vlad Ţurcanu: „Această platformă de discuţii a fost concepută nu ca să opună puterea, pe de o parte, şi societatea civilă sau opoziţia din stradă, pe de altă parte, aşa cum am văzut că s-a înţeles de către unii vorbitori. Ideea forumului a fost şi este în continuare să fie adunaţi laolaltă oameni cu experiență din diferite zone pe care i-aţi văzut acolo la mese: din zona politică, civilă, academică, de cultură, oameni preocupaţi de ceea ce se întâmplă, şi mai ales de ceea ar fi de făcut pentru ca să fie găsită o ieşire din impasul în care ne găsim, din criza de încredere. Această criză de încredere se păstrează, ea poate fi îndepărtată uşor, puţin câte puţin, dar trebuie să se păstreze această platformă în care să se discute.”

Europa Liberă: Următorul lucru le care aş vrea să-l aflăm de la Dvs. este ce credeți că va urma după formularea acestor revendicări foarte exacte, punerea lor pe tapet mai bine zis, ce va urma, vor fi luate în considerare de putere, cum vă imaginaţi?

Vlad Ţurcanu: „O mare parte dintre revendicările pe care le-am auzit ieri au fost exprimate de Platforma „DA” şi mai devreme. Multe dintre ele sunt luate ca atare şi înţelese de către preşedinţie şi de către președintele Timofti care şi-a expus punctul de vedere faţă de multe dintre problemele de care se preocupă şi Platforma DA. Vă amintiți referirea, de exemplu, la prestaţia guvernatorului Băncii Naţionale. Există însă şi alte referiri desecretizate de către noi în urmă cu câteva săptămâni, vorbim aici despre prestaţia altor instituţii, prestaţii defectuoase, aşa încât Platforma „DA” trebuie să ştie că preşedintele are preocuparea sa majoră faţă de ceea ce revendică domniile lor.

Vom vedea cum evoluează lucrurile în continuare. Preşedintele doreşte să păstreze această platformă în care să se adune împreună oameni care să discute, şi oameni care nu neapărat sunt implicaţi direct în procesele care se produc astăzi în societate.”

Europa Liberă: „Mimare”, „distragere a atenţiei de la problemele principale”, „orice în afară de fapte”. Sunt doar câteva păreri pe care le-am auzit sau le-am văzut pe reţelele de socializare, dle Ţurcanu. O bună parte a populaţiei anume aşa se raportează la aceste consultări…

Vlad Ţurcanu: „Spiritele sunt încinse, aşa cum a spus şi preşedintele în cuvântul său de deschidere. Neîncrederea trebuie depăşită pentru ca oamenii să se înţeleagă unii cu alţii. Dacă va exista acest perete vizibil între oameni, atunci lucrurile nu vor merge prea departe, se vor opri într-un punct mort. Este dificil să înţelegem lucrul acesta, dar nu avem altă soluţie. Aceasta este abordarea preşedintelui şi ea trebuie să dea roade într-un viitor mai apropiat sau mai îndepărtat. Altă soluţie nu există.

Preşedintele vorbea despre o disoluţie care poate să existe, despre o degradare a situației în cazul în care nu se va conștientiza perfect situaţia în care se află Republica Moldova din punctul de vedere al securităţii şi al eventualităţii ca anumite forţe revanşate neo-sovietice să profite de această situaţie şi să iasă în faţă.”

Europa Liberă: Dacă ambele părţi nu vor să renunţe la dezideratele lor şi nici nu vor recurge fireşte la violenţă, puterea ar putea să contempleze luni de zile nişte proteste paşnice?

Vlad Ţurcanu: „Acesta a şi fost motivul pentru care noi nu vrem să mai continuăm să sprijinim acest proces de contemplare a autorităţilor care, iată, unii, pe parcursul a şase ani, cât e întreaga guvernare pro-europeană, şi preşedintele pe parcursul întregului său mandat de patru ani de zile tot contemplează, tot gândesc, tot caută soluţii, în timp ce Republica Moldova, cetăţenii Republicii Moldova sunt jefuiţi aproape zilnic de milioane şi milioane de euro. Uitaţi-vă care a fost reacţia preşedintelui de fiecare dată când presa îl întreba cu privire la furtul miliardului dumnealui spunea că are alte interese şi că are alte preocupări.”

Andrei Năstase: „Preşedintele se referea la securitatea Republicii Moldova una foarte dificilă, la asta se referea preşedintele. Atunci când ne-am întâlnit cu Dvs. şi înainte ca să vă întâlniţi cu preşedintele, şi după aceea împreună cu preşedintele nu aţi făcut decât să reluaţi teze şi aţi arătat puţină disponibilitate de a înţelege situaţia din punctul de vedere a preşedintelui, preşedintele nu vă este un inamic.”

Europa Liberă: Este totuşi un drum care duce unde dacă nicio parte, nici alta nu se vor auzi?

Andrei Năstase: „Preşedintele a recunoscut în mod indirect faptul uzurpării puterii în stat şi starea de captivitate a acestuia. El a recunoscut justeţea şi legitimația protestelor, a revendicărilor pe care le-am înaintat, şi nu le-am înaintat noi ele au fost votate în Piaţa Marii Adunări Naţionale şi sunt susţinute potrivit statisticilor şi a sondajelor de către 80% dintre populaţia Republicii Moldova.

Ce se întâmplă, ce face acum această guvernare şi nu mă refer doar la preşedinte? Nu fac decât să mimeze un dialog cu propriul popor pe care l-a jefuit în toată perioada asta şi să se menţină la putere iată care este preocuparea numărul unul a guvernării. Nicidecum nu se vrea rezolvarea problemelor.”

Vlad Ţurcanu: „Ideea era şi asta am vorbit la întâlnirile preşedintelui cu Platforma „DA”, şi la reuniunea de ieri să discutăm punctual despre lucrurile care se întâmplă şi sunt lucruri extrem de grave ce ţin diferite instituţii şi preşedintele nu-şi poate depăşi atribuţiile pentru a intervine ca procuror, pentru a deveni justițiar aşa cum i s-a cerut nu o singură dată.

Preşedintele doreşte să se găsească repere pe care să se întemeieze în perioada următoare anumite acţiuni care să prevină în viitor derapajele care au existat şi bine înţeles preşedintele aşa cum cere, şi Platforma „DA” doreşte investigarea lucrurilor neprobabile care s-au întâmplat în interiorul instituţiilor de stat şi acest lucru este perfect adevărat.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:15:07 0:00
Link direct

XS
SM
MD
LG