Linkuri accesibilitate

Hillary Clinton nu are deocamdată rival între candidații democrați la presedinție


Hillary Clinton la ultima dezbatere publică electorală
Hillary Clinton la ultima dezbatere publică electorală

O corespondență de la Washington despre campania pentru alegerile prezidențiale în Statele Unite.

Ce putem spune despre alegerile prezidentiale americane, acum dupa ce si democratii au avut o dezbatere cu o audienta nationala? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Exista o certitudine a momentului si anume ca Hillary Clinton nu are deocamdata rival, intre candidatii democrati la presedintie. Ea a cistigat detasat dezbaterea de la Las Vegas, care nu a avut intensitatea celor republicane, care au precedat-o, nu doar pentru ca republicanii au mai multi candidati ci mai ales pentru ca rivalii doamnei Clinton la investitura democrata au optat sa nu o atace decit foarte rar.

Principala vulnerabilitate a lui Hillary Clinton este legata de scandalurile emailurilor sale, pe vremea cind era secretar de stat care au fost administrate in exclusivitate printr-o adresa personala si de pe un server propriu. Cind aceasta intrebare a fost pusa, principalul contracandidat al doamnei Clinton, Bernie Sanders a spus ca s-a saturat de aceasta discutie si ca vrea o dezbatere care sa raspunda nevoilor legitime ale americanilor. Adica ceea ce Hillary Clinton, care are probleme de credibilitate vroia sa auda. Si Sanders a avut de cistigat, se pare doua milioane de dolari donati campaniei sale, de la dezbatere incoace deci in ultimele 24 de ore.

Desi Bernie Sanders creaza entuziasm si sprijinitorii sai sint aproape de definitia unei miscari populare pentru echitate economica si sociala, identificarea sa ca fiind socialist – fie si in sens social democrat ca in tari scandinave, asa cum se auto-caracterizeaza - nu-l face un candidat viabil. Ceilalti prezenti pe scena au notorietate redusa si - poate cu exceptia fostului guvernator de Maryland - Martin O’Malley, prestatia lor in dezbatere nu-i va pastra in memoria colectiva.

Ce se poate intimpla ca sa deraieze parcursul lui Hillary Clinton? Scandalul emailurilor o poate face, daca ancheta FBI da la iveala aspecte care sa confirme suspiciuni. In plus, saptamina viitoare, Hillary Clinton va depune marturie, la Congres, in fata comisiei Beghazi care ancheteaza imprejurarile in care un ambasador si alti americani au fost ucisi in Libia, in perioada in care Clinton era sefa diplomatiei, aceasta fiind o alta tema controversata.

Fireste ca o alta variabila care ar putea incurca planurile lui Clinton este posibila intrare in cursa a vice-presedintelui Biden. Dupa dezbaterea de marti acesta ar putea avea mai putine motive sa o faca pentru ca Hillary Clinton pare mai putin vulnerabila decit se credea, dar Biden inca nu si-a anuntat decizia.

XS
SM
MD
LG