Linkuri accesibilitate

Renato Usatîi: „Sunt gata să răspund în fața legii...”


Astăzi în fruntea protestatarilor săi...
Astăzi în fruntea protestatarilor săi...

Un interviu în exclusivitate cu liderul formațiunii Partidul Nostru.

Europa Liberă: Domnul Filat pretinde că totul e orchestrat și că de fapt totul e împotriva dumnealui.

Renato Usatîi: „Nu, dar cum poate să fie orchestrat, când iată chiar acum a ieșit domnul Dodon, zece minute în urmă? El a participat la ședința Comisiei juridice în Parlament, unde au fost demonstrate probele că domnul Filat personal a fost implicat în furtul a 250 de milioane de dolari. Deci, toate aceste probe au fost prezentate. Da, Usatîi de mai multe ori a demonstrat că cunoaște poate mai mult decât un cetățean simplu, dar în aceasta nu văd nicio crimă, domnule Botnaru.”

Europa Liberă: De unde cunoaște?

Renato Usatîi: „Eu doar sunt cu poporul, iată fix așa cum a fost toată presa martoră că acum am legătură directă cu unul dintre bodygyarzii lui Filat care îmi spune că „iată s-au tras mașinile, al nostru vrea să fugă din țară”. Vă dați seama, dacă s-a obosit și paza de corp al domnului Filat, înseamnă că deja e o problemă mare. Adică, sunt și ei cetățeni ca toți cetățenii, dar cel puțin ei au dat informația că dintâi a încercat să tragă mașinile în fața la Jolly Alon la hotel, acum a primit jumătate de oră în urmă și forma de polițist cu mască, cu cască.

Știți cum, da, pentru mine ar fi o plăcere să îl văd cum fuge Filat în cască. Oricum îl vom deosebi de alți polițiști, că polițiștii nu țin casca cu mâinile, când fug, dar Filat…”

Europa Liberă: Aceasta e suficient, ca să întrerupeți acțiunile de protest?

Renato Usatîi: „Nu, în niciun caz.”

Europa Liberă: Înțeleg că și Platohniuc, la fel, e adversarul dumneavoastră.

Renato Usatîi: „Astăzi toți care sunt contra cetățenilor din Republica Moldova, prin vorbele „contra cetățenilor”, am în vedere furtul miliardului, ceea ce Filat controlează MAI și o parte din companii au participat la furtul miliardului, noi avem doar Procuratura Generală, CNA care este controlată de Plahotniuc.”

Europa Liberă: Dumneavoastră, deci, îi ajutați pe procurori acum?

Renato Usatîi: „Nu, nu ați înțeles. Mă refer că avem pretenții nu doar față de Vlad Filat și MAI, că MAI n-avea cu furtul miliardului sigur nicio treabă. MAI astăzi unicul în ce poate fi implicat, ca să-l ajute pe Filat să fugă din țară, dar pretențiile noastre față de procurorul general, controlat de Platohniuc, șeful la CNA, domnul Chetraru, ele au rămas aceleași pretenții.

Pur și simplu, știți cum, am luat decizia, ca într-o poveste despre tatăl care stătea de vorbă cu trei feciori și le spunea: „Băi băieți, dacă veți încerca mătura să o rupeți întreagă, n-o să se primească, dar dacă veți rupe câte un pai, veți obține succesul”. Așa și noi.

Adică astăzi noi am înțeles, eu am înțeles ce i-a făcut Platohniuc, vă spun: fix același scenariu care a avut loc, dacă țineți minte, în ziua cu Curtea Constituțională, când Filat toată ziua a ieșit în fața presei „nu, că eu cu Platohniuc sunt prieten și îmi cer iertare, dacă cumva l-am deranjat” și nu știu ce, în aceeași zi, după masă Curtea Constituțională i-a scos „rochia de mireasă” lui Filat”.

Europa Liberă: În cererea de la Parlament figurează și Ilan Shor.

Renato Usatîi: „Da. Am spus și despre el. Și dacă ați văzut acum două săptămâni, am prezentat probe, nu vorbe, că Ilan Shor la momentul de față se ocupă cu reînregistrarea companiilor prin care a fost furat miliardul, pe cetățeni din Donețk și Lugansk, ca pe urmă să iasă în fața noastră procurorii și să spună că „iaca, am vrut și noi să îi reținem, să luăm măsuri, dar vă dați seama, proprietarii sunt cetățenii dintr-o regiune care este astăzi implicată în război.”

Europa Liberă: Da, dar poate aveți grijă și de Shor să nu fugă?

Renato Usatîi: „Shor, vă asigur, eu, acesta e clientul meu tot, nu retrăiți. Important că iaca uitați-vă în Federația Rusă șase ani de zile nu poate pleca, că el acolo putea doar să se ascundă.”

Europa Liberă: În Israel.

Renato Usatîi: „Că dacă pleacă în Israel, credeți că noi cu shalom-ul stăm foarte bine. Adică vă asigur eu că sunt oameni care vor avea grijă să îl aducă acasă. Ceea ce eu acum declar, poate, veți susține și dumneavoastră, că nu este democratic, dar vă dați seama când la unul îi dă voie să fugă în Israel, unul fuge în România, al treilea la Moscova, orice cetățean în Republica Moldova, dacă a greșit, dacă a încălcat legea, el trebuie să fie pedepsit, dar nu cu dosare pe care le am, în care figurez eu astăzi cu cartofi pentru alegători în Ialoveni, contrabandă de valută, unde nu există nicio probă.

De ce astăzi, iată întrebați procurorii: de ce nu-l chemați să-l interogați pe Usatîi? Că mai mulți doar își dau întrebarea „iată de ce Usatîi s-a întors în țară și Procuratura lui Platohniuc nu-l cheamă să-l audieze”, să mă aresteze? Vă spun că în prima zi, nu în două-trei zile, în prima zi trebuie să fie clasate toate dosarele, că o parte din ele le-am pus pe Facebook, le-a văzut toată lumea, inclusiv colegul dumneavoastră, Durbală, că i-am scris fraza: „Так нельзя”, prin sms, dar însemna că Usatîi îl amenința cu moartea pe Durbală. Și toate dosarele sunt de genul acesta. Eu sunt gata să răspund în fața legii, merg cu toți reprezentanții mass-media, să nu fie interogări de-astea secrete.”

Europa Liberă: Adică nu vă trebuie imunitate?

Renato Usatîi: „Nu am nevoie. Când voi încălca legea, începând cu legea, terminând cu cetățenii, care astăzi mă susțin, să mă rupă bucăți, nu contează.”

Europa Liberă: Dar totuși ați plecat atunci la Moscova, când exista pericolul.

Renato Usatîi: „Eu am plecat doar din cauza pericolului nu că voi fi arestat, că eu stăteam trei luni la pușcărie ca Țipovici și ieșeam ca Nelson Mandela. Eu înțelegeam că la momentul acela, dacă eu nimeresc în pușcărie, eu viu de acolo nu ies. Deci, din cauza ca să nu mă distrugă fizic, vă dați seama.”

Europa Liberă: Acum situația e alta?

Renato Usatîi: „Cel puțin astăzi, dacă mă închid, pot să vă asigur că nu cred să se găsească vreun Rambo care, la indicația lui Filat, cum au fost atunci unele discuții cu niște interlopi, că „haideți, dacă vă clarificați acolo în penitenciare cu Usatîi, veți avea minus zece ani din sentință”, că acum sunt în procese de judecată unii interlopi. Da, cunosc informația și de la penitenciare, și de la SIS, și de la MAI. Și acum o cunosc, iată, stau pe fir cu paza lui Filat care mă ajută să îl capturăm, ca să nu fugă, doar nu am de gând, nu are dreptul să îl judece Usatîi ori dumneavoastră, ori cetățenii care stau în față.”

Europa Liberă: Deci, nu-l linșați astăzi?

Renato Usatîi: „Nu, Doamne ferește. Nu, nu.”

XS
SM
MD
LG