Linkuri accesibilitate

Evenimentele de la Chișinău în atenția agențiilor de presă române (Hotnews.ro, Agerpres)


Resursele de gaze ale României (Hotnews.ro).

Hotnews.ro a preluat imediat știrea despre solicitarea procurorului general al Republicii Moldova ca liderul democrat-liberal Vlad Filat să fie arestat. Știrea citează agora.md și informează că asupra lui Filat planează acuzația că ar fi implicat în dosarul numit „jaful secolului”, cel în care 1 miliard de dolari a dispărut din trei bănci moldovenești. E pomenită și manifestația din fața clădirii Parlamentului, unde politicianul Renato Usatîi își îndeamnă oamenii să blocheze eventuala ieșire a lui Filat din Parlament. Potrivit surselor citate de Hotnews, Usatîi ar fi promis un Mercdes polițistului care îl va încătușa pe fostul premier.

Agerpres a pus în circulație detalii despre propunerile de unire a Republicii Moldova cu România, formulate la Forumul Public convocat ieri de conducerea Republicii Moldova (președinte, lider al Parlamentului și premier) cu reprezentanți ai societății civile. Scopul declarat al reuniunii este găsirea unei formule de reconciliere națională, pe fondul manifestațiilor anti-guvernamentale începute la 6 septembrie, eventual semnarea unui Pact pentru Moldova. Primarul orașului Cimișlia, Gheorghe Răilean, și scriitorul Nicolae Dabija au susținut, independent unul de altul, includerea ideii de unire în viitorul Pact, apreciind că este singura soluție care ar pune oarecum în siguranță viitorul țării.

Președintele Parlamentului, Adrian Candu, a fost însă de părere că o asemenea chestiune este la fel de importantă ca și propunerea alegerii prin vot direct a șefului statului și ambele ar trebui să facă obiectul unor referendumuri consultative, anunță Agerpres.

În presa de azi pot fi citite două analize pe tema resurselor de gaze ale României. Analiza Hotnews pornește de la anunțul făcut de Lukoil că a găsit rezerve foarte mari într-unul din perimetrele primite în concesiune de la statul român. Dacă cifrele anunțate sunt reale, ar fi vorba de o cantitate suficientă pentru consumul ple trei al României. O veste bună, la prima vedere, un indiciu că România poatge fi în curând independentă energetic față de Rusia. În realitate, nu e chiar așa, demonstrează analiștii Hotnews. Este vorba despre acționariatul structurii care va exploata aceste gaze, dar și despre legăturile foarte strânse între cealaltă mare companie străină care explorează și va exploata gaze romînești, austriecii de la OMV. De asemenea, despre coincidențele stranii că mai mulți români din conducerea companiilor implicate în această industrie – Transgaz este una dintre ele – au în parcurusul lor profesional legături strânse cu Rusia.

XS
SM
MD
LG