Linkuri accesibilitate

Noi acuzații ale Moscovei împotriva Bulgariei


Moscova consideră că „Lukoil-Neftochim” este supusă unor presiuni motivate politic.

Ambasadorul Bulgariei la Moscova, Boiko Koțev, a fost convocat la Ministerul rus de externe în legătură cu „acțiunile ostile ale administrației bulgare la cea mai mare răfinărie din Balcani „Lukoil-Neftochim””.

Acuzațiile conținute în nota de protest, au la bază numărul mare de controale din ultimul an la rafinăria de la Burgas, care pe hârtie lucrează în pierdere începând de 2008. Este vorbă de trei acțiuni ale vămilor, două – ale fiscului și una – a Comisiei pentru protejarea concurenței. Moscova consideră că „Lukoil-Neftochim” este supusă unor presiuni motivate politic.

În comentariul său pe marginea notei de protest primul ministru, Boiko Borisov, a subliniat că nimeni nu-l poate judeca pentru că apără interesele cetățenilor bulgari. Controale au loc cu regularitate nu numai la „Lukoil-Neftochim” dar și la „Shell” și „OMV” și nimeni din cele două companii nu a protestat.

„Când cei de la „Lukoil” au investit la Burgas m-am dus personal la ei și mi-am exprimat mulțumirea. De când au început controalele prețul carburanților care a fost printre cele mai mari din Uniunea Europeană, a început să scadă. Se observă și o îmbunătățire a calității”, a spus Borisov, adaugând – „Oamenii cer benzină și motorină ieftine în conformitate cu cheltuielile de producție și transport mai mici fața de cele din celelalte țări europene, și noi acționăm în aceasta direcție.”

Mai departe Borisov a declarat - „De multe ori am spus că diplomația rusească este foarte bună iar Lavrov în momentul de față este poate cel mai bun diplomat din lume. El însă profită de orice ocazie ca să inspire intrigi”.

Fostul ministru al economiei și energeticii din guvernul Stanișev, Rumen Ovciarov, care este reprezentant oficial al statului bulgar la compania rusă, a luat apărarea „Lukoil”. El și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu „ușorință cu care primul ministru Borisov atacă interesele economice ale Rusiei în Bulgaria la cererea prietenilor săi de peste Ocean”.

Fostul vicepreședinte al PSB a amintit că „Lukoil-Neftochim” este cea mai mare companie din Bulgaria și a realizat în urmă cu un o investiție record de peste 1,5 miliarde de dolari. El însă nu a comentat faptul că rușii nu au plătit practic taxe în ultimii 7 ani.

Previous Next

XS
SM
MD
LG