Linkuri accesibilitate

Ce i se întâmplă azi lui Vlad Filat este o banală răfuială între capi de grupări infracţionale organizate, în niciun caz o eliberare a Justiţiei (Adevărul Moldova)


Moldova -- chiosc de ziare (news stand)

există dovada că în urma acțiunilor responsabililor de la CNAM banii achitați pentru asigurarea medicală pur și simplu au dispărut (E-sănătate.md)

Adevărul Moldova publică o serie de pretinse înregistrări ale convorbirilor telefonice dintre fostul premier Vlad Filat şi omul de afaceri Ilan Shor publicate pe Youtube luni seară de Renato Usatîi. Într-una din ele Vlad Filat i se plânge lui Ilan Shor că nu mai are nici o influenţă la Chişinău şi că nu ştie ce I se poate întâmpla de pe o zi pe alta. Discuţia ar fi avut loc pe 13 octombrie 2015, cu doar două zile înainte de a fi reţinut Vlad Filat şi în ziua în care Ilan Sho, conform procurorilor, ar fi depus denunţul de opt pagini care a dus la arestarea fostului premier. În aceeaşi discuţie Vlad Filat se plângea că nu ştie ce i se poate întâmpla: ”Eu îţi jur: niciodată în viaţă nu m-am ciocnit de aşa ceva, ca să nu ştiu ce va fi mâine, ce va fi poimâine.” În alte discuţii Ilan Shor îi cerea sfatul lui Vlad Filat despre cum să procedeze la un interviu cu o jurnalistă din Franţa. Acelaşi Ilan Shor îi amintea lui Filat că mai avea un card cu 17.000 de euro la Banca Socială ce urmează a fi lichidată şi îl întreba cum doreşte să retragă banii.


Un articol de opinie din aceeaşi publicaţie arată, sub semnătura lui Dan Nicu, că ceea ce i se întâmplă azi lui Vlad Filat „este o banală răfuială între capi de grupări infracţionale organizate, în niciun caz o eliberare a Justiţiei.” „/…/ Celălalt ticălos, infractorul Vlad Plahotniuc nu va împărtăşi şi el soarta lui Filat în următorii ani, deoarece controlează şi foloseşte instituţiile care-l anchetează şi judecă pe Filat. Din nefericire pentru cetăţenii acestui pseudo-stat, Republica Moldova”, notează autorul. Dan Nicu este de părere că originea căderii lui Vlad Filat este „marea criză politică din ianuarie-aprilie 2013.”

„Situație preelectorală în Moldova” este titlul unii articol semnat de jurnalistul Vladimir Soloviov și publicat în „Kommersant” din Moscova. Constatarea este făcută în condițiile în care în articol se menționează că AIE-3 nu s-a destrămat, dar a pierdut deținerea majorității în Parlamentul de la Chișinău. Directorul Centrului „Politicon”, Anatol Țăranu, citat de „Kommersant”, crede că evenimentele în RM s-ar putea desfășura după două scenarii – alegeri anticipate sau reformatarea puterii. Cea de-a doua variantă, în opinia expertului, ar cea mai verosimilă. Din viitoarea coaliție de centru-stânga ar putea face parte democrații (19 mandate), socialiștii (23 de mandate) și comuniștii (21 de mandate), „ultimii fiind remarcați anterior votând în unison cu PDM”. În favoarea acestei ipoteze, crede Anatol Țăranu, ar fi disocierea lui Vlad Plahotniuc de PDM. Totuși, autorul articolului, afirmă că liderul socialiștilor nu intenționează că facă front comun într-o coaliție de centru-stânga, insistând pe alegeri anticipate.

Jurnaliștii de investigație de la RISE Moldova publică o serie de documente care ar confirma o parte din faptele denunţate de omul de afaceri Ilan Shor. Este vorba de o hotărâre de Guvern, aprobată în 2010, care îi garanta lui Ilan Shor o afacere cu petrol în regim duty-free, la punctele de trecere a frontierei de stat. Modificările la „Regulamentul de aplicare a destinațiilor vamale”, prin hotărârea de Guvern nr. 1007, i-au permis lui Ilan Shor să-și lanseze afacerea cu petrol la frontieră, în regim preferențial. Nu se ştie dacă a reuşit în timp să o lanseze, dar în denunţul împotriva lui Filat Shor afirmă că l-a mituit pe fostul poremier cu jumătate de milion de euro pentru această decizie.

Irina Papuc scrie pe E-sănătate.md că Ilan Shor nu a mințit atunci când a spus în acelaşi denunţ că CNAM a contractat depozite către Unibank, iar de acolo acești bani s-au pierdut în off-shoruri. Acum există dovada că în urma acțiunilor responsabililor de la CNAM banii achitați pentru asigurarea medicală pur și simplu au dispărut, arată jurnalista. În 2014 CNAM nu putea retrage cei 115 milioane de lei depuși drept depozit, deoarece aceștia au fost scoși din Unibank prin schema frauduloasă de sustragere a miliardului de dolari, iar Compania pur și simplu a rămas fără bani. Deznodământul se află într-o hotărâre de Guvern semnată în noiembrie anul trecut de fostul premier Iurie Leancă care a fost desecretizată abia în aprilie. Documentul prevedea acordarea unor credite în valoare de aproape 10 miliarde de lei către BNM pentru sustenabilitatea sistemului financiar. Decizia fusese luată atunci de către Comitetul Național de Stabilitate Financiară. Astfel, Hotărârea prevede la articolul 6 că creditele acordate de urgență de către BNM vor fi acordate administratorilor băncilor pentru a restitui în caz de necesitate: d) „mijloacele Companiei Naționale de Asigurări în Medicină și Casei Naționale de Asigurări Sociale”.

Nicolae Negru este de părere într-un editorial publicat în „Ziarul Național” că sacrificându-l, din calcul sau disperare pe Vlad Filat, „Plahotniuc devine el însuși mult mai vulnerabil, scutul său se șubrezește, va putea rezista tot mai dificil în fața presiunilor de reformare a sistemului pe care l-a construit atâția ani.” Un prim pas în acest sens, în opinia lui Nicolae Negru, este demisia cerută a directorului CNA. „Vom vedea dacă președintele Nicolae Timofti este suficient de independent ca să o accepte”, notează editorialistul. Pe de altă parte, suspendarea calității de vicepreședinte și de membru al PD de către Plahotniuc, pentru a se pune la dispoziția justiției, în opinia lui Nicolae Negru, nu impresionează pe nimeni. „/…/ Sinceritatea vorbelor sale poate fi demonstrată doar prin înlocuirea procurorului general Corneliu Gurin cu unul străin”, menționează Nicolae Negru.

Jurnalistul Petru Bogatu este de părere în editorialul său din „Ziarul Național” că joia trecută, când la Chişinău a fost lipsit de imunitate parlamentară și reținut Vlad Filat, „a fost bătut un record mondial.” „/…/ Pentru prima oară în istoria parlamentarismului internaţional, unui deputat i s-a ridicat imunitatea în urma unei operaţii fulger, pregătite în secret, a cărei desfăşurare s-a consumat în mai puţin de o oră”, observă Petru Bogatu, care precizează că în democraţiile de tip occidental asemenea proceduri durează săptămâni, uneori chiar luni în şir. Editorialistul remarcă că RM e aidoma unui computer relativ modern, dar în totalitate virusat. „/…/ Aţi văzut cum deputaţii din toate fracţiunile parlamentare au stat joi smirnă şi au acceptat votul deschis, deşi legea cere expres ca acesta să fie secret? L-aţi urmărit pe pretinsul opozant Renato Usatâi care îi cânta în strună lui Plahotniuc şi să grozăvea să-l prindă pe Filat?”, se întreabă Petru Bogatu. Toate aceste, consideră autorul editorialului, sunt simptomele unei puternice infestări a organismului naţional. „Plahotniuc este un fel de supra-virus de tip Stuxnet sau Tinba v3 Trojan care a pus stăpânire pe toate funcţiile şi programele calculatorului”, scrie Petru Bogatu.

Opinia dvs.

Arată comentarii

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG