Linkuri accesibilitate

Cultură fără… literatură…


Dintre toate domeniile culturii, anume literatura e cea mai pricăjită, e cea mai dispreţuită în Moldova.

Toată lumea ştie deja că Moldova n-a fost prezentă nici în acest an la Tîrgul de Carte de la Frankfurt, poate cel mai important din Europa. S-au auzit cîteva voci nedumerite, dar de fapt nu e cazul să fim nedumeriţi. Absenţa cronică a literaţilor moldoveni la acest Tîrg nu e o consecinţă a lipsei de bani. Cu o parte mică din sumele ciordite din bănci se putea asigura prezenţa literaturii din RM la Frankfurt pentru mulţi ani. Bani există, în principiu. Pur şi simplu, ei nu ajung în grădina literaturii. Aici mi se pare necesară o precizare importantă.

Chestia e că noţiunea de CULTURĂ are la noi un sens mai restrîns, din păcate. În Moldova „Cultura” e confundată de cele mai multe ori cu melodiile, cu vocile catifelate ale cîntăreţilor. Cultura, în RM, poate să mai însemne şi pictură sau teatru uneori. Dar literatura e considerată a cincea roată la căruţă. Marii cinovnici şi nu doar ei nu prea au nevoie de literatură. Dintre toate domeniile culturii, anume literatura e cea mai pricăjită, e cea mai dispreţuită în Moldova. La noi, vocea catifelată şi tropăitul dansatorilor au mai mare trecere decît reflecţia scriitoricească. Acesta e adevărul, în opinia mea. Literatura nu are bani pentru că a noastră cultură e fără… literatură. Un Eurovision sau un Bal al Brazilor va conta mereu mai mult decît Tîrgul de Carte de la Frankfurt.

Scriitorii nu ar mai trebui să aibă iluzii, să se îmbete cu apă rece. Astea sînt datele problemei. Situaţia e tristă, dar nişte şanse liliputane mai există şi ele ar trebui valorificate. Scriitorii trebuie să fie mai incisivi, mai solidari şi mai abili în promovarea literaturii. La promovare voi reveni într-o tabletă viitoare.

XS
SM
MD
LG