Linkuri accesibilitate

Ce se ascunde după războiul contra lui Filat? (Timpul)


Mii de familii din Moldova riscă să rămână fără locuințe (Ziarul Naţional)

Săptămânalul „Jurnal de Chişinău” publică un interviu cu Iulian Chifu, fost consilier prezidenţial pentru afaceri strategice, securitate şi politică externă în mandatul fostului preşedinte român Traian Băsescu. Întrebat ce şanse acordă Alianţei pentru Integrare Europeană 3, Iulian Chifu s-a arătat convins că aceasta reprezintă singura şansă pentru continuarea drumui european, evident sub presiunea publică şi sub controlul public. „Acum chiar suntem în ceasul al 12-lea. Cred că singura cale este ca liderii politici, măcar ai alianţei şi cei din PPEM, să continue pe baza unui acord pragmatic şi pe aplicarea reformelor. În caz contrar, va urma o perioadă neagră. Dacă se schimbă orientarea externă a Republicii Moldova, şansa de revenire este aproape zero”, a opinat expertul de la Bucureşti.

Ce se ascunde după războiul contra lui Filat? Este întrebarea la care răspunde Pavel Păduraru în paginile săptămânalului „Timpul”. Vremuri tulburi se abat peste Republicii Moldova, chiar dacă evenimentele din ultima săptămână, de la Chișinău, ar putea trezi pentru un ochi miop doar bucurie, scrie autorul. Încă niciodată, în istoria ţării, un politician aflat la guvernare nu s-a trezit peste noapte în pușcărie. Un ochi sănătos, însă, ar constata și că niciodată, în istoria țării, niciun oficial nu a fost batjocorit în asemenea hal, ca Vlad Filat. „Eu nu-l apăr pe Filat. Nimeni nu spune că el e curat, dar ar fi destul de bine să vedem cât de puri sunt cei care l-au băgat pe el la pușcărie și se pregătesc să ne guverneze țara”, conchide Pavel Păduraru.

O investigație realizată de portalul Anticorupţie.md îl vizează pe actualul viceministru al Economiei şi fostul director al Întreprinderii de Stat Moldtelecom – Vitalie Iurcu. Firmele afiliate oficialului moldovean continuă să fie principalii parteneri de achiziții ai societății pe acțiuni deținute de stat, chiar și după plecarea acestuia din funcție. Recent, doar printr-o singură factură, în bugetul unei firme fondate de apropiații lui Iurcu au intrat 700.000 de lei. Informațiile sunt confirmate de acte recente, ajunse în posesia reporterilor, care demonstrează faptul că Moldtelecom continuă să achiziționeze de la aceleași firme, chiar dacă, cel puțin oficial, Iurcu nu mai conduce instituția.

Stela Mihailovici de la „Ziarul Naţional” scrie că mii de familii din întreaga republică riscă să rămână fără locuințe, dacă nu vor reuși într-un an de zile să-și privatizeze bunurile imobile. Noul Cod al spațiului locativ adoptat de Parlament pe 30 aprilie curent va intra în vigoare în luna noiembrie. Documentul îi obligă pe cetățenii care nu și-au legalizat drepturile asupra locuințelor să o facă în mare grabă, altfel vor ajunge să trăiască cu chirie în apartamentele care vor primi statut de locuințe sociale.

În timp ce unii se plâng că nu pot privatiza casele din lipsa unor documente sau din cauza membrilor familiei plecați peste hotare, alții nu pot aduna banii necesari pentru privatizare. În Chișinău, sumele depășesc și o sută de mii de lei.

Avem destule şosele? Se întreabă reporterii de la Mold-street.com. Şi asta pentru că Guvernul a tăiat la rectificare 484 de milioane din bugetul pentru reabilitarea drumurilor. Executivul a aprobat săptămâna trecută rectificarea bugetului pentru acest an, iar Ministerul Transporturilor este instituţia care va pierde cei mai mulţi bani. Potrivit proiectului, veniturile bugetului de stat urmează a fi diminuate cu 1.186 milioane de lei, iar cheltuielile cu circa 1.590 milioane de lei. Astfel, Guvernul a fost nevoit să revizuiască sumele alocate şi, cel mai probabil, de la Transporturi să taie fonduri pentru că banii alocaţi nu au putut fi cheltuiţi. Este o situaţie delicată întrucât infrastructura este complet deficitară şi, în aceeaşi vreme, nici măcar sumele alocate nu pot fi cheltuite.

Opinia dvs.

Arată comentarii

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG