Linkuri accesibilitate

Republicanii intră în cursa pentru preşedinţia Camerei Reprezentanţilor


John Boehner (stânga) şi Paul Ryan
John Boehner (stânga) şi Paul Ryan

... dacă conservatorii vor cu-adevărat să-şi vadă agenda pusă în aplicare, ei au nevoie să câştige Casa Albă, nu doar Congresul.

In Statele Unite, Camera Reprezentantilor ar putea avea de saptamina viitoare un nou presedinte. Despre cine e vorba? e intrebarea pusa corespondentului Europei Libere la Washington.

Dupa negocieri cu diverse factiuni republicane, deputatul de Wisconsin, Paul Ryan a decis sa intre in cursa pentru aceasta pozitie. Sa reamintim ca functia a devenit libera dupa neasteptata demisie a congresmanului de Ohio, John Boehner, care a ajuns la concluzia ca grupul republican este cu mult prea dezbinat pentru a putea conduce acest for legislativ.

La originea conflictului se afla un numar de 30-40 de membri ai asa numitului Grup pentru libertate, echivalentul lui Tea Party in Congres, care isi vad mandatul dat de alegatori de a impune o agenda ultra-conservatoare, fara concesii. Ori sistemul parlamentar, asa cum este conceput el in America, mai ales atunci cind partidul de la conducere nu are si Casa Alba, este lent si dependent de compromis. Ori cind conflictul a devenit deschis, in pragul unor decizii bugetare majore, Boehner a ajuns la concluzia ca nu mai poate conduce.

Apoi adjunctul sau s-a retras si el din cursa. O mare majortate a deputatilor republicani i-au cerut lui Paul Ryan sa intre in cursa ceea ce initial acesta a refuzat, invocind motive de familie. Apoi a revenit spunind insa ca va candida doar daca partidul este unit, in sprijinul sau. Ceea ce pare sa se fi intimplat. „Nu mi-am imaginat vreodata ca voi deveni presedintele Camerei”, le-a scris Ryan colegilor sai de partid, continuind: „Ma angajez in fata voastra sa fiu o figura unificatoare”.

Este ceea ce Partidul Republican are mare nevoie, mai ales in conditiile in care in cursa prezidentiala sint inca 15 candidati, reprezentind tot spectrul politic conservator.

Paul Ryan, care a candidat in ciclul trecut la functia de vice-presedinte al Statelor Unite, stie mai bine decit multi altii ca daca conservatorii vor cu-adevarat sa-si vada agenda pusa in aplicare, ei au nevoie sa cistige Casa Alba, nu doar Congresul.

XS
SM
MD
LG