Linkuri accesibilitate

Alegerile din Ucraina văzute de observatorii internaționali


La o secție de votare din Kiev, 25 octombrie
La o secție de votare din Kiev, 25 octombrie

Șeful misiunii OSCE: „alegerile au fost competitive, în general bine organizate…”

Observatorii internaționali au spus luni că alegerile locale din Ucraina, de la sfârșitul săptămânii, au fost „bine organizate” și „democratice”, dar au adăugat că autoritățile de la Kiev trebuie să-și mărească efortul de a scoate viața politică de sub controlul oligarhilor.

„Alegerile au fost competitive, în general bine organizate, iar campania electorală s-a făcut cu respectarea procesului democratic”, se spune într-un raport al misiunii de observatori ai Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).

Tana de Zulueta, șefa misiunii de observare a OSCE
Tana de Zulueta, șefa misiunii de observare a OSCE

„Cu toate acestea – continuă raportul – complexitatea cadrului legal, dominația grupurilor economice puternice asupra procesului electoral și faptul că aproape toate relatările de presă despre campanie au fost plătite – subliniază necesitatea continuării reformelor”.

Observatorii de la Consiliul Europei au apreciat și ei în general pozitiv felul cum s-au ținut alegerile locale.

Luni autoritățile electorale au început numărarea voturilor, dar rezultatele finale nu vor fi cunoscute mai devreme de 28 octombrie. În localitățile unde va fi nevoie de al doilea tur de scrutin, el se va ține la jumătatea lunii noiembrie.

Agenția Associated Press scrie că patru sondaje la ieșirea de la urne au sugerat că alianța de guvernământ de la Kiev își va menține poziția dominantă în vestul și centrul țării, în ciuda dezamăgirii larg-răspândite față de regimul președintelui Petro Poroșenko.

Petro Poroshenko
Petro Poroshenko

Vorbind luni la Kiev, Poroșenko și-a exprimat „sentimentul” că alegerile locale ar fi marcat despărțirea de trecut sau cu cuvintele lui „trecerea Rubiconului” spre viitorul democratic și prosper.

Sondajele la ieșirea de la urne arată însă că în sud și în est alegătorii au preferat însă Blocul Opoziției, format din rămășițele partidului fostului președinte Viktor Ianukovici, care a fost înlăturat de la putere la începutul anului 2014 prin revoltele de stradă de la Kiev.

Ucrainenii cu drept de vot au fost chemați duminică să aleagă peste 10.700 de consilii locale și primari, iar scrutinul s-a ținut aproape în toată țara cu excepția regiunilor estice controlate de separatiști. Votarea a fost anulată în ultimul moment la Mariupol, Krasnoarmiisk și Svatovo din cauza unor dispute privind buletinele de vot. Deocamdată nu s-a anunțat când se vor ține alegerile amânate.

Agenția France Presse scrie că buna desfășurare a alegerilor și un rezultat bun pentru politicile anti-corupție promovate de președintele Poroșenko sunt condiții pentru continuarea apropierii Ucrainei de Uniunea Europeană.

Alegerile au avut loc într-o perioadă de acalmie pe „frontul de est”, care face Kievul să se teamă că va ieși din atenția globală în ciuda amenințării rusești continue și a efectelor economice dezastruoase ale conflictului.

Buletine de votare la o tipografie din Mariupol
Buletine de votare la o tipografie din Mariupol

Principalul incident negativ al alegerilor – anume neținerea scrutinului la Mariupol, a provocat noi dispute. Blocul „Solidaritatea” al președintelui Poroșenko a spus că amânarea votului s-a datorat „pregătirii incorecte a buletinelor de vot, absenței controlului asupra tipăririi și numărării lor, și a depozitării necorespunzătoare”.

Această poziție a fost sprijinită de ambasadorul Statelor Unite, Geoffrey Pyatt, care a observat „grija liderilor ucraineni ca alegătorii de la Mariupol, ca toți ceilalți, să poată face o alegere democratică”.

AP scrie că buletinele de vot de la Mariupol fuseseră tipărite de o companie a lui Rinat Ahmetov, cel mai bogat ucrainean, iar comisia electorală locală a refuzat să le folosească pentru că Ahmetov ține cu un concurent, anume cu Blocul Opoziției.

Dar unii localnici și partidul pro-rus care avea nădejde să câștige la Mariupol au spus că Kievul a anulat un scrutin pe care știa că-l va pierde. Blocul Opoziției, sprijinit de Moscova, a spus că anularea a fost „o lovitură dată imaginii Ucrainei ca țară democratică” și „pune în pericol întregul proces de pace” cu insurgenții pro-ruși.

Rusia nu a comentat deocamdată alegerile din Ucraina. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că „nu este gata” să facă vreo evaluare.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG