Linkuri accesibilitate

Reacția administrației Obama pe fronturile din Siria si Irak după intervenția Rusiei


Militari american dintr-o patrulă NATO în Afganistan.
Militari american dintr-o patrulă NATO în Afganistan.

Corespondența zilei de la Washington

Consilieri ai presedintelui Obama i-au recomendat sa mute forte americane mai aproape de liniile frontului in Siria si in Irak, din cauza lipsei de progres in combaterea gruparii Statul Islamic, ISIS.

Ca atare, ministrul american al apararii Ashton Carter a cerut comandantilor militari sa propuna noi optiuni pentru a spori participarea americana in Irak, Siria si Afganistan.

Asta ar putea presupune trimiterea pentru prima data de forte speciale americane in Siria si mutarea consilierilor militari americani mai aproape de liniile frontului in Irak.

Presedintele Obama ar putea lua o decizie saptamina aceasta, una dintre optiuni fiind si mentinerea actualului nivel de angajament militar.

Nu este inca clar cit de mari sint efectivele care ar urma să fie mobilizate in diverse optiuni luate in considerare, dar numarul va ramine relativ mic.

Lista optiunilor care au ajuns pe masa presedintelui este sugerata de comandanti militari americani din zona de conflict si a fost aprobata de consilierii sefului executiului, inclusiv ministrul apararii si secretarul de stat.

Se pare ca zonele de non-survol si zonele tampon, care ar avea nevoie de zeci de mii de militari pentru protejarea civililor nu se numara printre optiunile luate in considerare.

Candidata democrata la presedintie Hillary Clinton se pronunță pentru crearea unei zone de non-survol in Siria.

Mai multe oficialitati americane spun insa ca o astfel de masura ar pune fortele americane in conflict direct cu regimul sirian, sprijinit de Rusia si Iran.

Desi noile masuri nu ar pune fortele americane in prima linie a conflictului, ele reprezinta o modificare de optica fata de acum cam un an, când prioritatea era retragerea din zonele de razboi.

Aceste recomendari au fost facute la putin timp dupa ce presedintele Obama a decis sa mentina efective militare in Afganistan dupa 2016, ceea ce pune in revers decizia initiala de a retrage toate trupele, pina la sfirsitul mandatului actualei administrații de la Casa Albă.

XS
SM
MD
LG