Bulgaria se va număra printre puținele țări din Europa care va reduce, prin prețuri piperate, consumul de alimente ce conțin cantități excesive de sare, zahar, cofeina, taurină și a.z. grăsimi hidrogenate. Taxa denumită „sănătate publică” va varia în funcție de produse și va fi decontată la prima vânzare dacă cel taxat este producător din Bulgaria sau Uniunea europeană, și la vama – în cazul importului din terțe țări.
La nivelul maxim de 78% vor fi taxate produsele imitație de lactate cu grăsimi trans. În acest mod prețul unui kilogram de brânză cu ulei de palmier sau untura de balenă care acum este în jur de 4 leva – aproximativ 2 euro, va urca până la 7 leva – aproape de prețul brănzei adevărate. Taxa pentru margarina va fi de 58%, pentru produsele de panificație ce conțin grăsimi trans – 44%. Se vor scumpi cartofii prăjiți în astfel de grăsimi, torturile, ciocolata cu conținut de cacao sub 40%, înghețata, chipsurile. În acest mod va fi stimulată folosirea de grăsimi sănătoase.
Ministrul sănătății publice, Petăr Moscov, a citat un studiu al Organizației mondiale a sănătății care arată că la o creștere de numai 2% a consumului de grăsimi hidrogenate riscul de boli cardiovasculare sare cu 23%. În cazul untului acest risc apare la o creștere a consumului de 15%.
Produsele cu exces de sare se vor scumpi cu între 10 și 19%. Aici intră snacksurile, sosul de soia, ketchupul, supele la pachet. La un nivel recomandat a dozei zilnice de 5 grame de sare bulgarii consumă între 8 și 10 grame.
Produsele cu zahăr sau înlocuitori artificiali vor fi taxate cu între 3 și 31%. Băuturile energizante se vor scumpi în medie cu 0,75 de eurocenți. Unele produse precum biscuiții vor fi taxați de trei ori pentru sarea, zahărul și grăsimile trans conținute.
Controlul pentru respectarea legii va fi exercitat de către direcțiile sanitare județene care dispun de laboratoarele necesare.
Vor fi interzise clipurile publicitare pentru produse dăunătoare sănătății în emisiunile de copii.
Din motive sociale nu vor fi taxate produse precum pâinea, salamurile, laptele, cașcavalul și untul care conțin mai multă sare.
Noua taxa va aduce anual în buget echivalentul a 75 milioane de euro. 20% din bani vor merge la construcția și modernizarea sălilor sportive în școli, 20% - pentru îmbunătățirea hranei în școli, 60% - pentru finanțarea de programe de prevenție a diabetului, a bolilor cardiovasculare, pentru sănătatea mamelor și copiilor.
În Ungaria taxa a dus la scăderea, în decurs de 2 ani, a vânzărilor de produsele taxate cu 27%.