Linkuri accesibilitate

Partidul Lege și Justiție revine la putere în Polonia după opt ani în opoziție


Jaroslaw Kaczynski și Beata Szydlo, Varșovia, 25 octombrie 2015
Jaroslaw Kaczynski și Beata Szydlo, Varșovia, 25 octombrie 2015

E cea mai mare victorie a unui singur partid în alegerile poloneze de după căderea comunismului în 1989.

Conservatorii polonezi eurosceptici au ieșit învingători în alegerile parlamentare de duminică, după opt ani în opoziție. Presa internațională comentează că Polonia este încă o țară a fostului bloc socialist care se întoarce spre naționalism și intervenția statului în economie. Alexandru Eftode rezumă o relatare a agenției Reuter.

Potrivit rezultatelor preliminare, Partidul Lege și Justiție (PiS) a obținut aproape 38% și a învins categoric Platforma Civică, formațiunea centristă care s-a aflat la guvernare în ultimii opt ani și care a trecut duminică pe locul doi cu aproximativ 24 la sută.

PiS este condus de fostul premier, fratele geamăn al fostului președinte Lech Kaczynski decedat în tragedia aviatică de la Smolensk în 2010.

Majoritatea pe care o vor obține în parlament conservatorii la redistribuirea mandatelor va face ca aceasta să fie cea mai mare victorie a unui singur partid în alegerile poloneze de după căderea comunismului în 1989.

PiS revine la putere după opt ani de aflare în opoziție, iar popularitatea sa a sporit pe fundalul neliniștii cauzate de problema imigranților și de austeritatea din multe țări ale Uniuni Europene.

Sprijinit odinioară mai ales de alegătorii în etate, mai puțin educați, PiS și-a împrospătat electoratul din rândul tinerilor care doresc să beneficieze mai mult de succesele economice ale Poloniei.

În campanie, conservatorii au promis să mărească rolul statului în economie, să impoziteze băncile și să oprească privatizarea. De asemenea, dorește să micșoreze vârsta de pensionare și se opune aderări Poloniei la zona euro.

Opoziția față de planul european de repartizare a imigranților care fug de războaie și sărăcie din Orientul Mijlociu, Africa și Asia poate pune noua putere de la Varșovia în conflict cu aliați cheie din Uniunea Europeană.

Conservatorii polonezi au puțină încredere în Uniunea Europeană și spun mereu că își vor apăra suveranitatea de presupuse ingerințe de la Bruxelles. În același timp, pledează pentru relații strânse în cadrul NATO și o poziție dură a alianței față de Rusia.

Germania vecină și Comisia Europeană care au avut amândouă tensiuni cu fostul guvern al PiS de până în 2007 și-au exprimat speranța într-o relație bună cu noul guvern conservator polonez.

Acesta nu va fi condus de combativul Kaczynski, ci de aliata sa Beata Szydlo, vicepreședinta partidului.

Analiști polonezi citați de Reuters mai spun că partidul Lege și Justiție a tras foloase electorale de pe urma unei serii de scandaluri din ultimii ani, în care au fost amestecați membri de vază ai Platformei Civice. Aceste scandaluri din sânul guvernării au lăsat multor polonezi impresia că sunt îndepărtați de la luarea deciziilor de către o elită a politicienilor și business-ului care-și urmărește propriile interese înguste.

În Parlamentul de la Varșovia au acces în urma alegerilor de duminică alte trei partide mai mici, inclusiv două formațiuni noi. Un partid anti-sistem format anul acesta de starul rock Pawel Kukiz a obținut aproape 9%, Nowoczesna, un partid liberal condus de un fost economist al Bănci Mondiale, Ryszard Petru a obținut aproape 8 %, iar partidul agrarian PSL aflat în coaliția guvernamentală actuală a obținut peste 5 %.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG