Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Sănătate INFO


Invitata rubricii este Irina Papuc

„Citiți astăzi pe SănătateINFO.MD despre faptul că Ministerul Finanțelor are o datorie de 300 de milioane de lei către CNAM. Informația a fost confirmată de către premierul Valeriu Streleț, în cadrul unei emisiuni televizate. Cu toate acestea, prim-ministrul susține că „situația este sub control”.

Cât de mult afectează spitalele o datorie de 300 de milioane rămâne doar să presupunem, întrucât responsabilii de la CNAM păstrează tăcerea. După nenumărate solicitări Vasile Pascal, acum aflat în funcția de director, a refuzat să răspundă la întrebările noastre. Cert este că situația nu e deloc sub control. În unele spitale, pacienții recunosc că nu există săpun, seringi, medicamente. La Centrul Consultativ al Institutului Mamei și Copilului, de exemplu, femeile care trec examene ginecologice sunt nevoite să-și cumpere prezervative de la magazinul din hol, deși instituția este obligată să asigure consumabile de unică folosință. Un alt exemplu - la AMT Râșcani nu se fac examene de ultrasonografie în baza poliței, motivând „suprasolicitarea”, iar la AMT Ciocana unii pacienți s-au plâns că doctorii au cerut bani pentru analizele de urină și din masele fecale ale copilului, motivând că doar cele de sânge sunt disponibile gratuit.

Spitalul Clinic Republican are datorii de peste 98 de milioane de lei, iar infrastructura lasă mult de dorit, deși în ultimii ani aici s-au investit sume colosale de bani. Acestea sunt primele declarații ale noului director al instituției medicale, Anatolie Ciubotaru, care a mărturisit că a venit la conducerea spitalului la insistențele ministrului Ruxanda Glavan. Acesta a ieșit astăzi în fața presei și a vorbit despre problemele cu care se confruntă instituția pe care o conduce de două săptămâni. Ciubotaru susține că își dorește un audit intern, pentru a afla cine se face vinovat de datoriile colosale acumulate în ultimii ani.

Citiți pe site-ul nostru și despre joaca Ministerului Sănătății de-a cifrele. Într-un proiect de lege propus pentru dezbateri publice, autoritatea promite creșterea veniturilor în contul CNAM, însă nu e clar de unde se vor acumula acești bani. Inițial, responsabilii de la minister propuneau mărirea poliței la peste 5.000 de lei, apoi s-au răzgândit. Neclarități sunt și la capitolul remunerarea muncii. Deși a fost pregătit un nou regulament de salarizare a lucrătorilor medicali, responsabilii probabil au uitat că bani suficienți în buget totuși nu există.”

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG