Linkuri accesibilitate

Cine mai are nevoie de protestatari?


Fireşte, protestatarii au motive să creadă că toată lumea aşteaptă izbînda lor. În realitate, lucrurile sînt mult mai complicate.

Marii conducători pot să-şi frece mîinile de bucurie. Timpul care trece erodează protestele, le transformă într-un eveniment secundar. La început, cînd Platforma „DA” adunase vreo 100 de mii de oameni, protestele păreau să mişte sori şi stele, iar guvernanţii erau niţel speriaţi şi erau dispuşi să dialogheze. Apoi, protestele s-au lungit, scopurile mari nefiind atinse, ba chiar a apărut un al doilea pol al protestelor care nu se prea înţelege cu primul. Mass-media controlată de conducători a bagatelizat constant protestele, prezentîndu-le drept o vînzoleală sterilă şi contraproductivă pentru destinul ţării. Colac peste pupăză, arestarea lui Filat a eclipsat şi mai mult eforturile celor care dorm în corturi în centrul capitalei.

Nu-i vorbă, discursurile liderilor protestatarilor rămîn în continuare ritoase. Iată, bunăoară, domnul Dolganiuc vorbea luni despre o uriaşă presiune a maselor asupra conducătorilor. Să fim însă serioşi! Mi se pare de domeniul evidenţei că guvernanţii nu mai simt nici o presiune, că nu se mai tem de proteste, că le neglijează metodic. Premierul Streleţ, în emisiunea de luni de la PRO TV, era mai preocupat de regruparea forţelor politice decît de realizarea revendicărilor protestatarilor. Aceeaşi grijă o au şi ceilalţi conducători.

Îmi pare rău să spun asta, dar am impresia că unii protestatari trăiesc într-o lume paralelă în care totul e subordonat luptei cu „marele rău” – Plahotniuc, o lume paralelă ale cărei dimensiuni sînt însă mult mai mici decît îşi imaginează protagoniştii ei. În jur, sute de mii de oameni se uită impasibili la lupta celor din centrul capitalei sau chiar habar n-au de confruntarea aceasta. Degringolada şi dezmăţul sînt într-atît de mari, încît neîncrederea în orice acţiune, gest sau protest a devenit dominantă. Totul trezeşte neîncredere şi suspiciune. Iar omul de dincolo de lumea protestatarilor preferă să se refugieze în citadela sa familială.

Fireşte, protestatarii au motive să creadă că toată lumea aşteaptă izbînda lor. În realitate, lucrurile sînt mult mai complicate.

XS
SM
MD
LG