Linkuri accesibilitate

Moldova: de la „povestea de succes” la cel mai mare scandal politic (Timpul)


Sechestru pe proprietățile lui Vlad Filat (Anticorupție)

Într-un editorial publicat în ziarul Timpul, Silviu Tănase încearcă să răspundă la întrebarea „Cum de s-a ajuns de la o poveste de succes (RM) la cel mai mare scandal politic din ultimii 25 ani?” Autorul observă că primul pas spre distrugerea Alianței a avut loc în anul 2013, când Vlad Filat a rupt în două fracțiunea Partidului Liberal prin formarea PLR. Editorialistul scrie și despre greșelile Bucureștiului în raport cu RM. Bucureștiul, continuă Tănase, are nevoie urgentă de o resetare a relațiilor cu RM. „Nu este normal ca sub masca „integrării europene”, ei să susțină forțe românofobe și xenofobe”, susține autorul, care consideră că eșecul actualului sistem politic din RM le oferă multora un pretext perfect să scape de a mai oferi „perspective clare de integrare” pentru Chișinău, am încheiat citatul.

Pe portalul de expresie rusă AVA.MD, Vitali Andrievski publică o amplă analiză despre posibilele coaliții în actualele condiții politice din RM. Vitali Andrievscki observă că defectul tuturor proiectelor politice din Moldova este că acestea urmăresc să obțină dividende momentan, fără efort și resurse, și fără să urmeze strategii cu scopuri durabile. Între altele, analistul politic susține că, momentan, pentru PLDM este cel mai bine să se mențină în Alianță. „Nu trebuie permisă îndepărtarea PLDM de cursul european, partidul respectiv fiind una din garanțiile acestui vector. Streleț în funcția sa este unul dintre liderii acestui curs și asta costă mult”, notează analistul politic, care este de părere că PLDM nu ar avea un motiv serios pentru a dărâma Alianța. Vitali Andrievski susține că păstrarea Alianței ar fi benefică și pentru PDM, mai ales dacă acesta va putea convinge ca unii deputații comuniști să voteze alături de partidele din actuala Alianță.

Portalul ANTICORUPȚIE scrie că procurorii anticorupţie au pus sechestru pe pachete de acţiuni de la companii din RM şi de peste hotare şi pe imobile deţinute de ex-premierul Vlad Filat, arestat pentru acte de corupție. „Sunt destul de multe imobile pe care am aplicat sechestru”, a spus Adriana Bețișor, procurorul anticorupţie, care instrumentează „dosarul Filat”. Portalul amintește că, recent, a fost pus sechestru pe cinci maşini de lux din posesia familiei Filat, toate pomenite în autodenunţul omului de afaceri Ilan Shor. Făcând referire la declarația pe venituri și proprietăți ale lui Vlad Filat, portalul scrie, între altele, că ex-premierul, împreună cu soția sa, au declarat cinci conturi bancare unde erau în total 61.000 de euro, 22.000 de dolari și peste 250.000 de lei. În plus, Filat a indicat compania la care deține 95,37% din acțiuni - SC Kapital Invest Company SA din România.

Portalul BANI.MD publică rezumatul raportului „Europa și Asia Centrală: Recuperarea modestă la Vest, scăderea bruscă la Est”, realizat de Banca Mondială. Cu referire la RM, raportul arată o scădere a economiei și o creștere a nivelului sărăciei în 2015. „Dacă economia RM a înregistrat o creștere la începutul anului 2015, atunci în cea de a doua jumătate a anului se prognozează o recesiune. Sărăcia, estimată la cheltuieli mai mici de 5 dolari pe zi, ar putea crește cu 1,2 puncte procentuale, până la 37,8 procente în 2015, iar o „recuperare modestă” este așteptată în anul 2016, care va opri, probabil, creșterea suplimentară a sărăciei”, se arată în raportul BM. În documentul citat de portalul BANI.MD se menționează și faptul că „recunoașterea pierderilor din sectorul bancar ar putea crește datoria publică la 47% din PIB în 2015, de la 32,5 la sută în 2016.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG