Linkuri accesibilitate

Un alt american cu dublă cetățenie arestat în Iran


Siamak Namazi

Siamak Namazi, om de afaceri care trăiește la Dubai, a fost reținut pe cînd vizita un prieten la Teheran.

Un alt american a fost arestat la Teheran. Despre împrejurările arestării, o relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Este vorba despre Siamak Namazi, un american cu dubla cetatenie, americana si iraniana. Acum, Iranul are in detentie patru cetateni americani. Siamak Namazi, care este om de afaceri si traieste la Dubai a fost arestat pe cind vizita un prieten, la Teheran. Nu este inca clar ce acuzatii ii sint aduse de catre autoritatile iraniene.

Namazi, care este fiul unui fost guvernator intr-o provincie iraniana, bogata de petrol provine dintr-o familie proeminenta in Iran. Familia Namazi a venit in Statele Unite in 1983, cind Siamak Namazi era copil. El a revenit in Iran dupa ce a absolvit facultatea, pentru serviciul militar. In ultimul deceniu el a fost consultant pentru firme care doreau sa faca afaceri cu Iranul.

Departamentul de Stat face presiuni constante asupra Teheranului sa-i elibereze pe ceilalti trei detinuti: corespondentul cotidianului Washington Post, Jason Rezaian care, dupa un an de detentie a fost condamnat recent pentru spionaj; fostul membru al marinei militare americane, Amir Hekmari care a fost acuzat ca este spion in timp ce-si vizita bunica, el se afla in inchisoare din 2011; si Saeed Abedini, un pastor din Boise, Idaho care a fost condamnat in 2013 ca pune in pericol securitatea Iranului, dupa ce participase la servicii religioase, in domicilii particulare. Toti trei neaga acuzatiile care li se aduc.

Departamentul de Stat nu a comentat in legatura cu stirile privitoare la arestarea lui Siamak Namazi. Daca aceasta se confirma asta ar putea insemna ca elemente dure din conducerea Iranului incearca sa retensioneze relatiile cu Statele Unite si submineze recentul acord nuclear.

Arestarea vine cu doar citeva zile inainte de data la care Iranul trebuie sa inceapa sa-si distruga arsenal nuclear. De o parte in Iran este factiunea presedintelui Rouhani, reformatoare si mai deschisa la cooperare cu Occidentul. De cealalta sint elementele extremiste care controleaza puterea judecatoreasca si serviciile de securitate.

Daca se confirma, arestarea lui Siamak Namazi a fost probabil facuta de Garzile Revolutionare, cea mai puternica unitate a armatei iraniene. Siamak Namazi a scris in trecut despre experientele sale in Iran si America, el parind un idealist care doreste sa creeze punti intre cele doua tari.

XS
SM
MD
LG