Linkuri accesibilitate

În Bulgaria combaterea corupției bate pasul pe loc


Eurostat informează că la sud de Dunăre continuă să fie realizate lunar 80 000 de acte de corupție.

Cu nu mai puțin de 40 de instituții și departamente specializate în combaterea corupției Bulgaria se află pe primul loc în Europa. Totodată ea este singura țară în care nu a fost condamnat pentru astfel de crime niciun politician sau înalt funcționar de stat. Statistica europeană Eurostat informează că la sud de Dunăre continuă să fie realizate lunar 80 000 de acte de corupție.

Din lista cu instituții-anticorupție fac parte procuratura specială, Agenția de combatere a corupției (BORCOR), Agenția de stat pentru securitate națională, Consiliile civice de combatere a corupției pe lângă toate ministere, Comisiile specializate ale guvernului și Parlamentului etc.

Rezultatul activității acestora însă nu se vede. În ultimul său raport Comisia Europeană a avertizat într-un mod politicos guvernul Borisov să protejeze instituțiile anticorupție împotrivă presiunilor politice și să aplice proceduri transparente pentru numirea funcționarior acestora.

93% din participanții la o anchetă realizată de prestigiosul institut „Gallup International” sunt de părere că în Bulgaria despre combaterea corupției se vorbește tot mai mult, dar practic nimic nu se întămplă.

Structura anticorupție cea mai activă creată în 2009 cu participarea unor funcționari din trei instituții centrale s-a lovit în scurta sa existență de nenumărate obstacole. Câțiva ofițeri și-au depus demisiile pe motiv că de fiecare dată când încep anchetarea unor cazuri cu implicarea de miniștri, înalți magistrați sau politicieni sunt avertizați de sus că vor avea probleme. Până la urmă s-a ajuns la dizolvarea structurii. Singura sa realizare în decurs de trei ani a fost condamnarea primarului unui orașel pentru organizarea netransparente, în interesul familiei, a unor licitații publice.

În România vecină au fost create numai două structuri anticorupție care au anchetat într-un mod eficient mai mulți înalți funcționari de stat. Miniștrii condamnați vor putea forma un guvern al închisorilor și acesta de unitate națională pentru că este vorbă de politicieni din toate forțele politice. Realizările României îi pun pe jar guvernanții bulgari, care au calificat cele întâmplate la nord de Dunăre drept vânătoare de vrăjitoare.

Previous Next

XS
SM
MD
LG