Linkuri accesibilitate

Artur Reșetnicov: „Propunem lansarea unui dialog pe platforma parlamentară”


La „sfat” în Parlament...
La „sfat” în Parlament...

Interviul dimineții cu un lider al PCRM, membru al Parlamentului.

În plină criză politică, considerată de mulţi ca aducătoare de dezastru, cum îşi mai vede rolul şi soluţiile pe care le-ar oferi Partidul comuniştilor, cea de-a doua formaţiune ca reprezentare în legislativ? Explicaţii în acest sens într-o convorbire cu unul dintre liderii PCRM, deputatul Artur Reşetnicov.

Europa Liberă: Liderul Partidului Comuniștilor, Vladimir Voronin, a formulat de mai multe ori următorul scenariu pe care îl crede oportun în situația în care se caută noi modalități de coalizare: un Guvern tehnocrat, spunea domnia sa, susținut de 79 de deputați. Trecerea timpului de la momentul în care s-a făcut această declarație sporește șansele unui astfel de scenariu sau, dimpotrivă, nu mai credeți că se poate vorbi de așa ceva din moment ce discuțiile au început fără PCRM și PSRM, deocamdată și fără PLDM, dar între PD, PL și neafiliați?

Artur Reșetnicov: „Aceasta nu este un scenariu, aceasta este o propunere din partea președintelui PCRM, dl Vladimir Voronin, deoarece acum suntem într-o criză politică și social-economică. Toate guvernele din ultima perioadă, începând cu anul 2009 încoace, nu au avut un mandat deplin, nu au finalizat fericit acest mandat, au fost demiși. Și propunerea noastră de a ne așeza la discuții, la dialog, inclusiv parlamentar, este unica ieșire din această situație gravă, din aceste lupte interminabile politice.

Noi, comuniștii, propunem nu altceva decât lansarea unui dialog pe platforma parlamentară, pentru că Parlamentul are obligația să voteze executivul și este datoria fiecărei fracțiuni parlamentare, a deputaților care au mandatul cetățenilor, să ne așezăm la aceste discuții și să încercăm, în baza acestui dialog, să identificăm un Guvern care ar face față provocărilor ce sunt prezente și ne așteaptă în viitorul apropiat.”

Europa Liberă: Când Vladimir Voronin spune 79 de deputați înțelegem noi corect că îi ține în calcule și pe liberali?

Artur Reșetnicov: „Noi am făcut intenționat o astfel de propunere de a iniția un dialog fără culoare politică sau fără ideologie. Da, într-adevăr, suntem diferiți din punct de vedere ideologic, din punct de vedere al modului de gândire politică. Noi comuniștii, avem o viziune, liberalii, liberal-democrații, democrații și socialiștii au alte viziuni, dar scopul dialogului este de a identifica punctele comune. Toate partidele politice din Parlament ar trebui să acționeze în interesul cetățenilor și al țării. Și iată, pornind de la această premisă, a fost oferta respectivă și poate nu ne limităm la 79 de deputați, propunerea a fost pentru toate forțele politice și deputații din Parlament.”

Europa Liberă: Mai e valabilă propunerea, din moment ce democrații și liberalii au început să discute cu neafiliații și îi cheamă la discuții și pe liberal-democrați, nu și pe comuniști?

Artur Reșetnicov: „Din anul 2009 până în ziua de astăzi au fost o sumedenie de astfel de negocieri, a fost alianța unu, doi, trei, patru, patru „C” ș.a.m.d. și finalul îl cunoașteți - este sărăcie și corupție în Republica Moldova. Și astfel de negocieri separate între anumite partide cu o majoritate foarte fragilă de 51 sau 52 de voturi nu hotărăsc problema pe termen mediu și termen lung. Noi în timpul foarte apropiat de patru-cinci luni avem o altă provocare - alegerea șefului statului, care iarăși poate să aducă instabilitate și turbulență politică.

Noi nu vedem nicio perspectivă în astfel de negocieri între partidele care, chipurile, se numesc pro-europene, dar în realitate aduc doar sărăcie și corupție în Moldova. De aceea și am considerat să lansăm astfel de propunere. Şi sigur că ea mai este valabilă. Mai devreme sau mai târziu, oricum se va ajunge la această propunere a Partidului Comuniștilor.”

Europa Liberă: Pe o convenție aproximativ asemănătoare s-a bazat însă investirea Guvernului Gaburici. Şi nu a mers. Ce vă face să credeți că ar putea merge acum, când se mai adaugă și socialiștii în această discuție, alte componente?

Artur Reșetnicov: „Nu, nu este chiar așa că nu a mers. Guvernul Gaburici a fost investit. Da, nu a existat o majoritate pe care putea să fie sigură acest Guvern, dar a fost o experiență pentru Republica Moldova.”

Europa Liberă: O experiență nereușită, nu?

Artur Reșetnicov: „Aprecierile sunt diferite. Acum este important deja să nu mizăm pe un Guvern minoritar, adică care nu are susținerea în Parlament, dar să încercăm să găsim un Guvern care ar putea fi susținut de mai mult de jumătate din deputații din Parlament.”

Europa Liberă: Încă o precizare legată de acest Guvern tehnocrat despre care vorbiți: dacă admitem că se ajunge la așa ceva, poate fi el etichetat ca pro-european?

Artur Reșetnicov: „Toate coalițiile și guvernele din anul 2009 încoace au fost chipurile pro-europene, dar în viziunea noastră, a comuniștilor, noi trebuie să construim o Moldova europeană, modernizarea și dezvoltarea ei anume asta și înseamnă - standardele vieții europene aici în Republica Moldova. Nu are importanță cum se va numi, principalul e conținutul, pentru că cetățenii merită o viață bună, decentă indiferent de vârstă și naționalitate, etnie sau convingere politică. Și este periculos să încercăm să divizăm partidele, dar în special cetățenii în „ai noștri” și „ai voștri”, sau de exemplu pro-europeni și pro Uniunea Vamală.

Ar fi deja timpul să încercăm să consolidăm și cetățenii din ambele tabere, dar și clasa politică. Toată clasa politică trebuie să semneze un pact de dezvoltare și modernizare a Moldovei și anume aceasta va spori stabilitatea politică și dezvoltarea economică a Moldovei. Aprecierea trebuie să fie făcută prin fapte, nu prin denumiri a coalițiilor sau a guvernelor.”

Europa Liberă: Vă întreb despre fapte: un Guvern de ăsta ar realiza Acordul de Asociere sau mai degrabă l-ar denunța?

Artur Reșetnicov: „Nu trebuie să trecem brusc de la o extremă la o altă extremă - ori realizarea necondiționată ori denunțarea Acordului de Asociere. Trebuie să dăm exemplu de maturitate politică. Sunt foarte multe ce noi am putea învăța de la țările Uniunii Europene.

Totodată trebuie să menținem sau să restabilim relațiile de prietenie cu toate țările vecine, și în special cu Federația Rusă. Indiferent de culoarea politică a Guvernului, nu trebuie să acționăm într-o formă sau în altă formă, să ne mișcăm spre vest sau spre est. Da, avem acordurile care sunt în vigoare, trebuie să găsim ceea ce este bine pentru țară, pentru oameni ca să implementăm, dar nu în detrimentul intereselor Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Dar iată într-o așa variantă, aveți o propunere proprie asupra unui candidat de premier deja?

Artur Reșetnicov: „Nu, este absolut prematur. Noi așteptăm reacții la propunerea noastră de dialog și, dacă va fi acceptată, vom vedea care vor fi viziunile actorilor politici, care vor fi propunerile, cum se dezvoltă mai departe țara, ce facem mai departe cu situația aceasta gravă și, în funcţie de ce propuneri vor fi, vom acționa.”

Europa Liberă: Totodată l-am auzit pe dl Voronin spunând anterior că nu va face coaliție cu nicio formațiune din Parlament. Se poate schimba într-o vreo circumstanță această decizie a liderului Dvs.?

Artur Reșetnicov: „Dumnealui a avut în vedere că coaliții și alianțe separate niciodată nu au adus rezultate pozitive pentru țară. Da, au fost încheiate în interesul partidelor, liderilor partidelor din ultimii ani, dar în realitate nu au dus la nimic bun. De aceea intenția noastră, a comuniștilor, este de a avea un angajament comun și avem exemple din mai multe state care, în situații asemănătoare, poate mai puțin grave sau mai grave, toate forțele politice au avut curajul și au încheiat un pact pentru dezvoltarea țărilor lor. Cred că aceasta pentru Republica Moldova ar putea fi un exemplul de urmat.”

Europa Liberă: Încă două aspecte, dle Reşetnicov. Primul: cum vede formațiunea Dvs. continuarea investigației Kroll asupra furtului bancar, această investigaţie care parcă nu se mai mișcă?

Artur Reșetnicov: „Viteza cu care se mișcă investigația nu este cea dorită. Noi, comuniștii, dorim ca nu numai să fie investigate și trase la răspundere persoanele implicate direct în frauda secolului din Republica Moldova, dar să fie creat un mecanism sigur ca astfel de crime pe viitor să nu mai fie comise. Noi, comuniștii, mizăm nu atât în careva implicări externe, inclusiv ale companiei la care v-ați referit Dvs., dar noi vedem aici că datoria trebuie să și-o facă organele de competență, organele corespunzătoare din Republica Moldova și aici mă refer în primul rând la Procuratura Generală, la Centrul Național Anticorupție și la Banca Națională. Iată de la aceste instituții, în virtutea competenților și funcțiilor, noi vom insista să se investigheze corespunzător și să aflăm în sfârșit adevărul.”

Europa Liberă: Dar tocmai aceste instituții, cel puțin așa arată faptele, nu şi-au făcut treabă până acum. Le schimbați conducătorii sau de ce aveți speranța că tocmai ele ar putea face mai multă treabă pe viitor?

Artur Reșetnicov: „Avem foarte multe reproșuri față de aceste autorități, însă altcineva nu poate să ne ajute. Nimeni din exterior în locul nostru nu va îndeplini funcțiile respective, cât de mult nu ne-am dori, cât de mult nu vor fi făcute fel de fel de invitații. Oricum povara rămâne pe autoritățile statului. Noi nu putem să ne amestecăm în actul justiției, noi nu putem să influențăm într-o formă anumită și aici așteptăm investigații de la autoritățile competente.”

Europa Liberă: A doua chestiune despre care vroiam să vă întreb: ex-premierul Valeriu Streleț dispusese o investigație a modului cum s-au realizat investițiile în Aeroport, iar pe 6 noiembrie trebuia să fie luată o decizie a Guvernului dacă reziliază sau nu contractul de concesiune. Formațiunea Dvs. ce viziuni are legate de Aeroport: cum ar trebuie să se continue cu această analiză?

Artur Reșetnicov: „Vedeți că toate acțiunile și declarațiile ex-premierului Streleț au avut caracter politic și de interes de partid. Pe parcursul ultimilor cel puțin trei ani am văzut declarații și acțiuni controversate ale domnului respectiv: ba lăuda și susținea, și promova în Parlament concesionarea Aeroportului, iar când situația politică s-a schimbat, a acționat exact invers. Aceasta vorbește anume de faptul că noi am fost foarte corecți în inițierea moțiunii de cenzură și demiterea Guvernului și, în primul rând, a premierului Streleț. Nu poți să te conduci în executiv de interese de partid. Chiar dacă partidul te-a delegat, trebuie să acționezi în interesul cetățenilor și al Republicii Moldova și nu trebuie să intrăm în astfel de speculații, care oricum mai devreme sau mai târziu vor ieși la suprafață.”

Europa Liberă: Legat de Aeroport, aveți sau nu o viziune, s-au făcut acolo investițiile promise?

Artur Reșetnicov: „Noi nu cunoaștem, nu avem acces la informațiile corespunzătoare. Opiniile noastre în momentul în care a fost concesionat Aeroportul și s-a întâmplat frauda la Banca de Economii le cunoașteți. Noi ne-am pronunțat categoric împotriva unor deturnări a fondurilor, pentru că oricum aceasta a fost proprietatea statului. Și aici poziția noastră nu s-a schimbat. Cum s-a gestionat? Trebuie să avem acces la informațiile respective.”

XS
SM
MD
LG