Linkuri accesibilitate

Statele Unite și criza siriană


Un luptător din opoziția anti-guvernamentală siriană în zona Muntelui Azzan, în apropiere de Aleppo
Un luptător din opoziția anti-guvernamentală siriană în zona Muntelui Azzan, în apropiere de Aleppo

ONU arată că este în contact cu nu mai puțin de 230 de entități siriene și cu actualul guvern și că nu există o organizație umbrelă care să reprezinte opoziția.

Pina nu demult opozitia față de presedintele Obama se plingea că acesta nu are o strategie pentru conflictul din Siria. Incepe o astfel de strategie sa se contureze? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Aparatorii administratiei Obama spun ca o strategie a existat de la bun inceput. Din 2011 incoace ea a fost sa inlature de la putere regimul presedintelui Bashar al-Assad prin mijloace diplomatice, nu militare. Din 2012, strategia a vizat gruparea Statul Islamic, ISIS, si a fost sa degradeze capabilitatile acesteia prin mijloace militare.

Fapt este ca data fiind istoria Siriei, nici o alta tara – si in special Statele Unite – nu poate pune capat razboiului civil, in care sint angajate o multime de triburi, grupari etnice si religioase, care lupta pentru putere si isi platesc polițe pentru ce s-a intimplat in trecut. In plus, factiunile sint ajutate de forte externe din regiune, de o parte sau de alta a baricadelor. Solutia ar putea veni in timp, dar acest interval poate fi unul indelungat.

Partea diplomatica are si ea obstacole. Prima intrebare este cine va reprezenta opozitia siriana la convorbiri de pace, sub auspiciile Natiunilor Unite? O astfel de intrunire are ca menire crearea unui guvern interimar, redactarea unei constitutii si organizarea de alegeri. ONU arata ca este in contact cu nu mai putin de 230 de entitati siriene si cu actualul guvern al acelei tari. Nu exista o organizatie umbrela care sa reprezinte opozitia.

In plus, intre Statele Unite si Rusia exista diferente marcate de vederi cu privire la gruparile considerate teroriste, asta pentru ca presedintele Assad considera terorista intreaga opozitie la regimul sau.

Partea militara este si ea complicata. Conflictul din Irak a demonstrat ca forte americane pot alunga inamicul doar ca e nevoie de forte locale pregatite pentru ca acel cistig sa fie mentinut. Noua strategie americana este sa trimita circa 50 de membrii ai fortelor speciale pentru a sprijini anumite forte care actioneaza in nordul Siriei. In felul acesta, la fata locului, pot fi identificate cele mai bune maniere de combatere a gruparii ISIS.

XS
SM
MD
LG