Linkuri accesibilitate

Astăzi în Moldova și în lume


Din agenda principalelor evenimente anunțate ale zilei.

Comisiile parlamentare se întrunesc în această dimineaţă la Chişinău.

Preşedintele parlamentului Andrian Candu participă la o conferință internaţională despre drepturile omului la împlinirea a 20 de ani de când Moldova este parte a Consiliului Europei.

Guvernul va avea și el astăzi o şedinţă, prezidată de premierul interimar, liberalul Gheorghe Brega.

La prânz are loc o conferinţă de presă despre activitatea EUBAM, misiunea europeană de monitorizare a graniţei Moldovei cu Ucraina pe segmentul transnistrean.

Și, desigur, vor continua, mai mult sau mai puţin la vedere, discuţii pentru crearea unei coaliţii de guvernământ la Chişinău.

Din actualitatea internațională:

Astăzi la Bucureşti are loc un summnit regional al Alianţei Nord Atlantice, la care participa preşedinţi ai țărilor din Centrul și Estul Europei. Summitul este găzduit de preşedintele României, Klaus Johannis, și coprezidat de preşedintele Poloniei Andrzej Duda. De ieri se afla la Bucureşti pentru această reuniune la care participă, în afara de România și Polonia, Bulgaria, Ungaria, Cehia, Slovacia, Lituania, Letonia și Estonia, secretarul adjunct al NATO Alexander Vershbow. Pe agenda reuniunii se află solicitarea țărilor din această regiune pentru o prezență mai mare NATO. Preşedintele polonez a cerut de multe ori până acum ca NATO să aibă baze în țara sa, astfel încât Polonia să nu fie tratată de NATO ca „ o zona tampon”. Guvernele din unele din aceste tari considera principala amenințare pentru securitatea regiunii, politica agresivă a Rusiei. Summitul de la București de astăzi este o prefață la summitul NATO de la Varșovia din 2016, summit la care se va discuta despre o posibilă continuare a extinderii NATO.

În Rusia se sărbătoreşte astăzi Ziua Unităţii şi sunt anunţate marşuri ale susţinătorilor politicii Kremlinului si ale partidelor naţionaliste.

La Bruxelles, la Centrul pentru politica europeană se discuta astăzi despre rezultatul alegerilor din Turcia, care au creat o majoritate în Parlamentul de la Ankara pentru Partidul Islamist Dreptate și Justiție.

XS
SM
MD
LG