Linkuri accesibilitate

Eugen Carpov: Nu vom face coaliție cu comuniștii, dar admit că Iurie Leancă ar putea ajunge premier


Eugen Carpov
Eugen Carpov

În dialog cu deputatul neafiliat, prim-vicepreședinte al PPEM.

Partidul Liberal și cel Democrat și-au anunțat intenția de discuta pentru formarea noului guvern și cu deputații din jurul fostului premier liberal-democrat Iurie Leancă, pe care formațiunea lui Vlad Filat nu-i vedea cu ochi buni. Despre intențiile așa-numiților deputați neafiliați într-o discuție cu unul dintre ei, fostul vicepremier Eugen Carpov.

Europa Liberă: Ce majoritate se poate prefigura în actuala legislatură de la Chişinău a Parlamentului?

Eugen Carpov: „Variantele nu sunt multe, cred că sunt două – una de centru-dreapta şi alta de centru-stânga. Depinde acum de toate formaţiunile politice, în mod special de cele de centru-dreapta, dacă ar putea să înveţe lecţia pe seama evoluţiilor care s-au produs, dramatice, aş spune, în Republica Moldova în ultima perioadă, începând cu luna februarie, când a fost instalat un guvern minoritar, după care am avut un alt guvern care nu a ajuns nici măcar la 100 de zile, un termen care reprezintă o linie până la care guvernele practic nu pot fi demise. Dar în Republica Moldova s-a întâmplat. Şi acum din nou suntem în faţa unor multe-multe semne de întrebare.”

Europa Liberă: Şi ar putea să apară un guvern minoritar, un guvern tehnocrat, ce fel de guvern?

Eugen Carpov: „Guvern tehnocrat au propus comuniştii. Eu personal nu cred în asemenea variante de guverne tehnocrate, pentru că guvernele trebuie să reprezinte emanaţia unei majorităţi parlamentare. Dacă guvernul va fi unul tehnocrat, nu va avea un sprijin concret, este egal cu guvern minoritar, pe care l-am avut şi care a căzut foarte repede, pentru că partidele sprijineau acest guvern de la caz la caz, în funcție de interesele pe care le aveau pe fiecare subiect aparte. Aşa o situaţie nu poate continua şi noi suntem sortiţi să lucrăm şi să creăm un guvern care să reprezinte o majoritate. Şi evident că eu, ca reprezentant al Partidului Popular European din Moldova, pledez în continuare pentru ca vectorul european să fie păstrat.

Costurile sigur că ar fi o altă întrebare. Şi aici noi nu putem discuta o majoritate în orice condiţii sau în condiţiile care au existat până nu demult şi care au guvernat alianţele care nu au rezistat în timp. Nimeni nu a spus că PPEM deja este parte a unor alianţe sau a unor coaliţii. Noi suntem gata pentru discuţii. Iar discuţiile pot fi purtate de către noi doar cu partidele de aceeaşi orientare pro-europeană şi doar în nişte condiţii foarte clare: transparenţă, participarea inclusiv a societăţii civile, care să monitorizeze tot ce se întâmplă în procesul de formare a coaliţiei, să avem partenerii noştri internaţionali, partenerii europeni de dezvoltare, care să reprezinte o garanţie a faptului că o eventuală alianţă majoritară pro-europeană va fi guvernată de reguli pe care le vom conveni. Dar acestea trebuie să fie altfel de reguli decât cele care au existat până în prezent.”

Europa Liberă: Domnule Carpov, totuşi negocierile au început, negocieri între PD, PL şi deputaţi neafiliaţi, pe de o parte, şi negocieri între PD şi comunişti, pe de altă parte. Atunci când se negociază pe două flancuri, e mai greu să ai încredere.

Eugen Carpov: „Pot să mă refer doar la discuţiile pe care le-au purtat PD, PL şi deputaţii independenţi, la care a participat domnul Leancă. A fost un prim contact la invitaţia reprezentanţilor PD. Personal cred că foarte mult depinde de poziţia pe care o va lua PLDM. Mâine vor avea o şedinţă a Consiliului naţional şi vor trebui să decidă cum procedează în continuare. Eu cred că acum pe partea PLDM este o foarte mare responsabilitate pentru viitorul Republicii Moldova. Pe de o parte, înţeleg emoţiile pe care le au membrii acestui partid, indiferent că sunt deputaţi în Parlament sau lideri locali, sau simpatizanţi, pentru că perioada pentru PLDM nu este una uşoară. Dar, totodată, acest partid, declarându-se unul pro-european, are un cuvânt de spus.”

Europa Liberă: Dar ştiţi reacţia lor. Cât de mult poate fi umilit un partid, dacă PD, aşa cum spun PLDM-iştii, şi-ar fi bătut joc de ei prin demisia guvernului, prin ceea ce urmează în continuare?

Eugen Carpov: „Sunt nişte procese care, evident, nu pot fi calificate ca normale sau decente, sau procese care trebuie să aibă loc într-o societate. Noi parcurgem o perioadă în care foarte multe lucruri sunt ieşite din comun. Spre regret, trebuie să recunosc aceasta, noi intrăm într-o criză, nu reuşim să ieşim din ea şi după aceea parcurgem o altă criză, fie criză constituţională, prezidenţială, guvernamentală. Cred că batem recordurile pe schimbarea guvernelor, când acestea activează trei-patru luni şi după aceea sunt demise. Mai mult decât atât, sunt demise cu rezoluţii gen suspiciuni de corupţie. Deci, Moldova este ţara corupţiei nu doar în declaraţii şi în percepţii, Moldova deja aplică formula suspiciunilor pentru corupţie în raport cu mai multe guverne, mai multe partide ş.a.m.d.”

Europa Liberă: Domnule Carpov, dar statul Republica Moldova a ajuns să fie captiv în aceşti şase ani de guvernare pro-europeană.

Eugen Carpov: „Nu ştiu dacă în aceşti şase ani de guvernare pro-europeană, pentru că democraţia în Moldova nu a fost perfectă niciodată şi suntem într-o perioadă de tranziţie. Personal simt că lucrurile în Republica Moldova nu merg în direcţia corectă. Dacă este un stat captiv, atunci trebuie să conştientizăm, să recunoaştem şi toate forţele sănătoase să încerce să lupte cu această stare de lucruri.”

Europa Liberă: Dar care sunt forţele sănătoase?

Eugen Carpov: „Forţele sănătoase sunt chiar din interiorul partidelor pro-europene. Partidele pro-europene trebuie să treacă printr-un proces de purificare, o renaştere, inclusiv PLDM, dacă vor să aibă un viitor, trebuie să recunoască greşelile, să spună care sunt concluziile trase din tot ce s-a întâmplat. Cei care poartă o vină să aibă dreptul la apărare, să-şi demonstreze nevinovăţia, iar dacă sunt culpabili, au încălcat legile statului, să fie traşi la răspundere, indiferent că sunt dintr-un partid sau din alt partid.

Dar legea trebuie să guverneze, noi trebuie să revenim la normalitate, când organele de drept să nu fie partajate politic, când cei care răspund pentru monitorizarea şi respectarea legii să nu fie cei care încalcă şi protejează criminalii. Subiectul numărul unu pe care trebuie să-l discute o eventuală coaliţie pro-europeană este cum să punem legea în capul mesei, să asigurăm ca organele de drept să nu mai fie controlate politic.”

Europa Liberă: Dar cum le scoateţi de sub influenţa politicului acum, în aceste realităţi?

Eugen Carpov: „Și aceasta nu înseamnă doar să nu fie partajate de partide aceste instituţii. Noi trebuie să asigurăm ca persoanele care sunt conducătorii instituţiilor de drept să fie desemnate public, cu participarea societăţii civile, cu participarea partenerilor internaţionali. Şi persoanele care reprezintă sau vor reprezenta în continuare instituţiile de drept să fie purtători de o încărcătură de încredere din partea societăţii.”

Europa Liberă: Domnule Carpov, dar câte zile ar putea să aibă un nou executiv, dacă se rămâne la varianta că forţele pro-europene trebuie să constituie noua majoritate parlamentară, dacă pe interior elementul de şantaj este prezent, neîncrederea este la suprafaţă? Chiar credeţi într-o guvernare eficientă? Nu e o naivitate?

Eugen Carpov: „Eu cred că Moldova nu are o altă şansă. Pentru că varianta a doua, despre care spuneam, este venirea la putere a unor forţe centru-stânga, a unor forţe cu viziuni total diferite de vectorul european, a unor forţe care se orientează spre Federaţia Rusă, spre integrarea Euroasiatică.

Forţe care au fost şi constituite cu ajutorul Federaţiei Ruse, sunt probabil finanţate cu ajutorul Federaţiei Ruse, sunt ghidate de Federaţia Rusă. Şi, din punctul acesta de vedere, eu consider că este un pericol pentru Republica Moldova, un pericol major, dacă aceste partide, şi aici trebuie să spun concret, sunt Partidul Socialiştilor, este vorba de partidul lui Renato Usatîi, dacă aceste partide vor veni la putere. Este un mare pericol pentru Republica Moldova.”

Europa Liberă: În eventualitatea dacă PD găseşte numitor comun cu PCRM, ce faceţi dumneavoastră ca deputat neafiliat, membru al grupului Leancă?

Eugen Carpov: „În Parlament suntem un grup din trei deputaţi, dar reprezentăm un partid – Partidul Popular European. Nu am discutat subiectul încă, pentru că nu a fost pe agendă, dar personal consider că niciun fel de alianţă care ar include partidele de stânga astăzi nu sunt ca parte a viziunii PPEM. Trebuie să facem tot posibilul ca să avem, dacă aceasta ar reuşi, să avem o coaliţie pe centru-dreapta. Alte coaliţii nu le-am discutat şi nu cred că vor face parte din programul nostru.”

Europa Liberă: Dacă deputații comuniști procedează exact așa cum au procedat atunci când a trebuit să fie învestit guvernul Gaburici?

Eugen Carpov: „Deputații comuniști au schimbat „chipiul” ca în filmul rusesc vestit, de mai multe ori: au anunțat că sprijină guvernul Gaburici și până la urmă au demisionat acest guvern. Nu pot avea personal niciun fel de încredere în Partidul Comuniștilor. Este un partid oportunist, este un partid cu o ideologie veche care încearcă să inducă lumea în eroare cu simbolurile pe care le folosește din trecutul trist al Uniunii Sovietice, încercând să se prezinte, atunci când au nevoie, ca un partid modern și chiar și cu anumite elemente europene. Dar toate aceste acrobații politice fac parte dintr-un joc pentru ca Partidul Comuniștilor să revină la putere, după cei opt ani când a guvernat țara și rezultatele le cunoaștem cu toții.”

Europa Liberă: Aud voci care spun că democrații ar vrea să acrediteze ideea că în jurul lor ar trebui să se coaguleze toate forțele pentru a continua acest parcurs european.

Eugen Carpov: „Nu cred că sunt unica sau cea mai importantă forță pro-europeană pentru că pe parcurs noi am văzut de fapt cine au fost protagoniștii integrării europene. Protagoniștii integrării europene au fost Ministerul de Externe condus de Iurie Leancă și apoi guvernul condus de Iurie Leancă în calitate de prim-ministru. Atunci s-au realizat progrese enorme, atunci străinii au calificat Republica Moldova ca o posibilă poveste de succes și noi mergeam în direcția unei povești reale de succes, dar luna februarie 2015 a răsturnat situația respectivă. S-a făcut cu mâna colegilor de atunci de partid, s-a făcut cu jocuri dintre partidele de coaliție, care atunci erau PLDM, PD și PL. Rezultatul este unul care nici nu merită să fie discutat pentru că o situație mai proastă pentru Republica Moldova decât cea de astăzi nu a fost în perioada de existență a statului nostru.”

Europa Liberă: Ce e mai bine pentru Republica Moldova: o majoritate parlamentară fragilă sau declanșarea și ajungerea la alegeri parlamentare anticipate?

Eugen Carpov: „Sigur că nicio variantă nu reprezintă soluțiile perfecte. Ambele au foarte multe aspecte care ar trebui să fie evitate. O alianță centru-stânga mi se pare una care va genera din nou perioade îndelungate când Moldova va merge cu pași clari înapoi. Și va fi un regres puternic de la fazele la care am ajuns anul trecut. Iar în ce privește o coaliție fragilă, evident că nu putem vorbi despre o coaliție puternică, una sinceră, cu reguli de joc clare între participanții la această alianță. Dar probabil cei care acum au frustrări, emoții, sunt dominați mai mult de instincte decât de o rațiune.”

Europa Liberă: Vă referiți la liberal-democrați?

Eugen Carpov: „La liberal-democrați. Trebuie să se gândească bine ce este important în primul rând pentru țară și nu în ultimul rând pentru acest partid. Pentru că și acest partid, dacă vrea să mai aibă un rol în dezvoltarea Republicii Moldova, trebuie să fie activ. Plecarea în opoziție este doar o reacție de supărare împotriva unor acțiuni, poate, nu de fiecare dată corecte, dar cred că prin acţiuni se poate reveni la o activitate normală.”

Europa Liberă: Cât de mult contează numele viitorului candidat pentru funcţia de premier?

Eugen Carpov: „Contează foarte mult. Pentru că în situaţia în care ne aflăm, criza economică sau gaura financiară bancară, lipsa totală de ajutoare financiare din străinătate, FMI a plecat fără nicio promisiune când va reveni şi în ce condiţii, plus aceste relaţii tensionate între componentele unei eventuale alianţe de centru-dreapta, evident că rolul prim-ministrului ar fi unul de liant între toţi jucătorii.

Doi, trebuie să fie o persoană puternică şi recunoscută atât pe plan intern, cât şi pe plan internaţional, drept un lider, trebuie să genereze încrederea partenerilor străini, care cât mai repede să revină în Republica Moldova şi să demareze comunicarea pe proiectele de sprijin pentru ţara noastră. Şi aceasta ar trebui să se întâmple inclusiv pe parcursul anului curent, chiar dacă ne-au rămas mai puţin de două luni. Altfel, situaţia noastră economică, dacă acum se spune că suntem într-o criză profundă, ar putea să fie şi mai proastă. Încă nu suntem la nivelul cel mai jos de dificultăţi pe care am putea să-l parcurgem.”

Europa Liberă: Domnul Leancă ar putea să fie promovat în această funcţie?

Eugen Carpov: „Domnul Leancă are toate capacităţile să exercite această funcţie. Dacă ar putea să fie promovat depinde deja nu de domnul Leancă sau de PPEM, pentru că astăzi PPEM în Parlament reprezintă trei deputaţi. Cu trei deputaţi din 101 este foarte greu să pretinzi, să promovezi propriii candidaţi la funcţia de prim-ministru. Dar ca rezultat al unor discuţii în cadrul eventualei alianţe, în baza unor condiţii foarte clare sigur că acest scenariu ar fi unul posibil.”

Europa Liberă: O protagonistă vizibilă a noii clase politice este fosta ministră a Educaţiei, Maia Sandu, care ar fi simpatizată de mai mulţi cetăţeni ai ţării. Cine ar putea să o coopteze: PLDM sau PPEM pe doamna Sandu?

Eugen Carpov: „Nu aş putea comenta ce va face doamna Sandu. Dânsa şi-a exprimat anumite opinii deja în public mai devreme, a spus că nu intenţionează să intre în politică. Dacă îşi va schimba opinia, să o spună şi să vină cu anumite propuneri. Noi am avut un dialog în perioada când am părăsit fracţiunea PLDM. Doamna Sandu a ales o cale pe care a ales-o, noi promovăm un partid, dânsa deocamdată rămâne persoană fizică.”

Europa Liberă: Partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova aşteaptă o luptă veritabilă, adevărată împotriva corupţiei. S-a început lupta împotriva flagelului acesta?

Eugen Carpov: „Dacă să caracterizăm drept începutul luptei arestarea domnului Filat şi încă a câtorva oameni de afaceri care au avut credite nerambursate la Banca de Economii sau la alte bănci, formal cineva ar putea spune că s-a început. Dar personal cred că este doar un semnal, o acţiune singulară deocamdată. Şi lupta cu corupţia trebuie să cuprindă toate păturile din această societate, toate partidele, pentru că nu pot fi corupţi doar reprezentanţii unui singur partid, atunci vom vorbi în continuare despre o justiţie selectivă. Dacă vom vedea şi reprezentanţi de talie mare din alte partide, inclusiv din Partidul Democrat, din Partidul Liberal, din alte partide, cei care poartă o vină pentru acţiuni pe care le-au întreprins, atunci vom putea spune că am făcut paşi concreţi în direcţia luptei cu corupţia. Deocamdată eu aş fi în expectativă să văd care ar fi şi alte acţiuni.”

Europa Liberă: Domnule Eugen Carpov, cât de mult vă deranjează, când vi se spune că aţi fi în buzunarul domnului Plahotniuc sau la cheremul domnului Plahotniuc?

Eugen Carpov: „Deranjează. Pentru că toate aceste zvonuri sunt tirajate de anumiţi „prieteni” şi sigur că prin aceasta se încearcă să diminueze potenţialul sau posibilul rol pe care l-ar juca PPEM şi

PPEM nu poate fi în buzunarul nimănui...

preşedintele partidului, membrii. Dar lucrurile oricum sunt evidente, PPEM nu poate fi în buzunarul nimănui. Noi am plecat dintr-un partid cu ale cărui reguli de joc nu am fost de acord. Noi nu am plecat dintr-un partid ca să devenim satelit al altui partid. Noi dacă plecam din PLDM, mergeam direct la PD, cum au făcut-o alţi deputaţi, care au părăsit un partid şi au plecat în PD.

Noi am creat un alt partid, noi avem oameni cu foarte multă integritate, oameni independenţi, care au venit pentru o idee în PPEM. Condiţiile de activitate ale PPEM sunt vizibile şi transparente, noi nu avem, practic, surse sau suntem la limita plăţii chiriei, serviciilor comunale. Nu suntem plătiţi de nimeni şi nu avem surse financiare care să vină din afară. Aşa că toate acestea fac parte din jocul celor care vor ca PPEM să aibă un rol cât mai mic.”

XS
SM
MD
LG