Linkuri accesibilitate

Bulgaria: proteste ale polițiștilor și militarilor


Câteva sute de polițiști au împiedicat, timp de câteva ore, ieșirea din Parlament a deputaților, scandând „șobolanilor!”.

Ca o reacție la renunțarea la o parte din privilegiile financiare pentru sectorul de securitate, prevăzute în proiectul de buget 2016, în Bulgaria au început proteste ale polițiștilor și ale militarilor.

O neinspirată încercare a ministrului de finanțe Goranov de a reduce bugetul la ministerele de forță a provocat un adevărat val de proteste. Polițiști și pompieri au blocat mai multe drumuri naționale și două puncte de control la frontiera cu Grecia. Aseară principalele bulevarde sofiote au fost închise timp de câteva ore. Situația se va repeta și în aceasta seară. Guvernul nici nu a încercat să scoată jandarmii împotrivă protestatarilor de teamă că ordinele nu vor fi executate. Azi, câteva sute de polițiști au împiedicat, timp de câteva ore, ieșirea din Parlament a deputaților, scandând „șobolanilor!”.

Polițiștii sunt nemulțumiți de intenția guvernului de a le „tăia” banii de concediu și primele de vechime ce reprezintă acum între 50 și 250 de euro pe lună, de a reduce concediile - de la 30 la 20 de zile de lucru și prima de pensionare de la 20 la 10 salarii.

Tentativa primului ministru Borisov – fost secretar general al Ministerului de interne, de a dezamorsa criza nu a dat rezultat ca și amenințarea că protestatarii vor fi sancționați.

În pofidă amenințărilor, sindicatele militarilor au decis aderarea la protestul polițiștilor.

Primul ministru a refuzat să vină în Parlament pentru a răspunde întrebărilor opoziției legate de situația în sectorul de securitate.

XS
SM
MD
LG