Linkuri accesibilitate

O victorie majoră pentru ecologiștii americani


Traseul oleoductului Keystone de 3,467 km (2,154 miles)
Traseul oleoductului Keystone de 3,467 km (2,154 miles)

Președintele Obama a respins proiectul construcției oleoductului Keystone LX.

Presedintele Obama a respins proiectul de conductă Keystone XL, care urma sa aduca petrol din Canada. Despre motivele gestului său, o relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Aceasta decizie a presedintelui Obama reprezinta o victorie majora pentru ecologisti, care au facut campanie impotriva proiectului ani de zile. Presedintele a spus ca conducta nu ar aduce o contributie majora la dezvoltarea economiei americane, nu ar reduce preturile la titei, adaugind ca aducerea de petrol de mai redusa calitate, din Canada, nu ar contribui la intarirea securitatii energetice a Americii.

Se estima ca aceasta conducta ar fi urmat sa transporte circa 800 de mii de barili, zilnic. Pe de alta parte, decizia sefului executivului intareste pozitia americana la apropiata conferinta de la Paris, cu privire la incalzirea globala.

Secretarul de stat Kerry, care l-a sfatuit pe presedinte sa nu aprobe acordul, a spus ca aceasta conducta ar fi subminat capacitatea Statelor Unite de a conduce, in chestiunea protejarii mediului inconjurator.

Keystone XL ar fi legat conducte existente in Statele Unite si Canada pentru a aduce petrol neprelucrat din Alberta, in Canada si Dakota de Nord, in Statele Unite, catre rafinarii din Illinois si in zona golfului, de linga coasta Mexicului. TransCanada si alte firme petroliere sustin ca acest sistem de conducte ar intari securitatea energetica a Americii si că ar crea mii de locuri de munca.

Noul premier canadian, Justin Trudeau, care sprijina proiectul, a spus ca relatia tarii sale cu Statele Unite nu sta intr-un singur obiectiv. O oficialitate de la Departamentul de Stat a aratat ca cererea ar putea fi luata din nou in considerare, in viitor, doar daca TransCanada solicita din nou, poate in conditiile in care va fi o noua administratie la Casa Alba.

XS
SM
MD
LG