Linkuri accesibilitate

Succes al protestelor polițiștilor din Bulgaria


Guvernul Borisov a cedat protestelor și a renunțat la reducerile bugetare în Ministerul de Interne și Ministerul Apărării.

După o săptămână de demonstrații și blocaje de drumuri guvernul Borisov a cedat protestelor polițiștilor și militarilor, și a renunțat la reducerile bugetare în Ministerul de Interne și Ministerul Apărării.

Viceprim-ministrul și ministru de interne Rumeana Băcivarova a anunțat retragerea din proiectul de buget a textelor care prevedeau anularea banilor de concediu și primelor de vechime, reducerea concediilor - de la 30 la 20 de zile de lucru și primei de pensionare - de la 20 la 10 salarii.

Liderii sindicali și înalții funcționari din Ministerul de Interne vor analiza proiectul de reforma elaborat de ministrul Băcivarova. Polițiștii au cerut ca reforma să fie bazată pe reducerea aparatului administrativ și modernizarea structurilor operative la baza experienței din țările dezvoltate.

În timpul protestelor au fost blocate periodic puncte de frontieră, drumuri naționale și intersecții la Sofia și în orașele mari. Jandarmeria a refuzat să intervină împotrivă colegilor protestatari. Mulți cetățeni au sprijinit acțiunea de protest exprimându-și nemulțumirea de corupția în etajele superioare ale puterii și de nepăsarea clasei politice.

După ce guvernul a renunțat la reducerile prevăzute, protestatarii au făcut un gest de compromis și au retras ultimatumul prin care cereau demisia miniștrilor de interne, de finanțe și al apărării. Ei însă au avertizat că vor menține o prezență simbolică în fața Parlamentului până când promisiunile guvernului nu vor fi îndeplinite.

Unii analiști consideră că la succesul protestelor au contribuit evenimentele de la București. Primul guvern Borisov a demisionat în urmă unor proteste naționale provocate de majorarea tarifelor în energetică. Acum situația a devenit critică pentru coaliția aflata la guvernare după ce nu numai opoziția, dar și doi din cei patru parteneri de coaliție s-au situat de partea protestatarilor.

Un efect a avut și inițiativa protestatarilor – „dați câte un ban pentru finisarea vilei ministrului de finanțe Goranov” – un adevărat palat în împrejurimile Sofiei, evaluat la peste 5 milioane de euro.

Previous Next

XS
SM
MD
LG