Linkuri accesibilitate

Protecția anti-incendiară a școlilor – o formalitate


Inspectorii SSE dau asigurări că starea anti-incendiară a şcolilor şi grădiniţelor este verificată cu regularitate.

Serviciul Protecției Civile Situațiilor Excepționale spune că verifică situația anti-incendiară a cluburilor din Chișinău, în lumina tragediei de la Clubul Colectiv de la București.

Inspectorii Serviciului Situaţii Excepţionale dau asigurări că starea anti-incendiară a şcolilor şi grădiniţelor din Moldova este verificată cu regularitate şi nu ar fi vorba doar despre o reacție la tragedia din București.

Numai că an de an constatările lor sunt aceleași - instituții care nu sunt dotate nici măcar cu echipamente primare de stingere a incendiilor oricum încep activitatea promițând că vor recupera carențele.

Şefa direcție învățământ din raionul Hâncești, Valentina Tonu sugerează că avizele privind starea anti-incendiară sunt mai curând formale, întrucât nu e limpede dacă încălcările depistate sunt înlăturate:

„În timpul evaluării de către comisiile specializate, care are loc în luna august, când se evaluează pregătirea instituţiilor, cei de la departamentul situaţii excepţionale întocmesc o notă informativă cu referire la pregătirea instituţiilor şi indică instituţiilor informaţionale înlăturarea carenţelor. Direcţia de învăţământ nu poate să vă spună astăzi cu lux de amănunte dacă aceste activităţi care ar trebui să înlăture carenţele sunt luate de către departamentul respectiv la control. Rămâne cert faptul că toate instituţiile funcţionează. Nu avem restricţii de a nu permite unei sau altei instituţii să activeze. Cred că şi noi suntem la acest capitol corigenţi. Nu suntem cei care ne-am conformat în totalitate indicaţiilor departamentului situaţii excepţionale. Nu suntem nici din cei care am ignorat totalmente aspectul respectiv. Cred că pe vreo notă de 7 ne-am făcut noi tema de acasă.”

În suburbiile municipiului Chişinău niciuna din cele 30 de şcoli nu sunt dotate cu echipamente primare moderne de stingere a incendiilor. O situaţie similară era în urmă cu doi ani în toate cele peste 150 de şcoli din Chişinău. În prezent, doar 10 la sută mai rămân nedotate, spune directorul adjunct al direcţiei educaţie Alexandru Fleaş:

„Vreo doi ani în urmă abia am început să dotăm şcolile cu sisteme anti-incendiare. Până în 2012 în şcoli nu existau elementar sisteme primare anti-incendiare. Acum am dotat o bună parte. În fiecare an avem alocaţi bani de la primărie pentru a dota instituţiile. Mai avem câteva instituţii neacoperite, dar sperăm anul viitor să le acoperim pe toate. Nu am dotat practic nici o instituţie din suburbie pentru că ele doi ani în urmă au trecut la balanța direcţiei generale şi noi nici nu le-am inclus în programul de dotare cu echipamente anti-incendiare. Anul acesta am alocat ceva bani la ei şi urmează anul viitor să le acoperim. Acum tot efortul nostru se concentrează mai ales pe suburbii.”

Funcționarul mai spune că sunt instituţii care au scările de evacuare blocate, iar sistemele de înștiințare și evacuare în caz de incendiu sunt defecte. Un tablou mai clar ar urma să fie cunoscut peste o lună, timp în care vor avea loc verificări minuțioase la toate instituțiile școlare, spitalele, dar şi alte instituții sociale din municipiul Chișinău spune Alexandru Fleaş.

Inspectorii Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale au iniţiat de o săptămână verificări frontale în localurile de agrement din ţară. Din 114 localuri verificate doar 24 corespund normelor de securitate. 80 de administratori de localuri s-au ales cu procese-verbale și amenzi administrative, iar pentru 19 agenți economici au fost inițiate proceduri de sistare a activității localurilor. Deciziile definitive urmează să fie luate de instanțe de judecată.

Serviciului Situaţii Excepţionale începând cu 2007, urmare a unei hotărâri de guvern, a pierdut dreptul de a emite şi de a retrage autorizaţii cu privire la protecţia contra incendiilor. Verificări, recomandări şi amenzi sunt singurele măsuri de intervenţie ale instituţiei.

Previous Next

XS
SM
MD
LG