Linkuri accesibilitate

Orientul Mijlociu și întîlnirea Obama-Netanyahu la Washington


La întîlnirea de la Washington...
La întîlnirea de la Washington...

„Spiritul convorbirilor a fost bun si ele au fost productive”.

Întîlnire Obama – Netanyahu la Washington. Ce se stie despre cele discutate? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, si premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, si-au spus ceea ce fiecare dintre ei dorea sa auda. Netanyahu a declarat că încă se pronunta pentru existenta a doua state, Israel si Palestina, in timp ce Obama si-a reafirmat angajamentul fata de securitatea Israelului.

In timpul convorbirilor, care au durat circa doua ore, cei doi lideri nu au insistat asupra recentei controverse cu privire la acordul nuclear cu Iranul, preferind sa se concentreze asupra viitorului. „Nu am simtit ca intre noi exista tensiune” - a spus Netanyahu, continuind „Sint chestiuni in legatura cu care sintem de acord si altele care ne despart. Spiritul convorbirilor a fost bun si ele au fost productive”.

Obama a amintit ca intre el si premierul israelian au existat neintelegeri cu privire la acordul nuclear cu Iranul, precizind insa ca cele doua tari incearca impreuna sa zadarniceasca orice actiune destabilizatoare pe care regimul Iranian o intreprinde in regiune.

Cei doi au discutat despre cererea Israelului ca ajutorul militar american sa fie mărit fata de suma actuala de 3.1 miliarde de dolari pe an. Netanyahu doreste un ajutor militar de 4 miliarde de dolari. Premierul israelian si-a explicat solicitarea spunind ca regiunea in care se afla tara sa este in schimbare si ca tehnologia militara a devenit si ea mai sofisticata si mai scumpa decit era cazul in 2007 cind ajutorul a fost negociat.

Actualul acord expira in 2017 dar cei doi lideri ar dori sa il reinoiasca mai devreme. O echipa de analisti militari americani se va deplasa in Israel in decembrie, sub auspiciile consilierei prezidentiale pentru Securitate nationala, Susan Rice.

XS
SM
MD
LG