Linkuri accesibilitate

O nouă rundă de negocieri cu privire la Siria


Căni cu portretele președinților Vladimir Putin și Bashar al-Assad, într-o tarabă din Damasc, 10 noiembrie 2015

Convorbirile programate la Viena sunt continuarea dialogului purtat de 17 țări, împreună cu Națiunile Unite și Uniunea Europeană.

Departamentul de Stat al Statelor Unite a anunțat că secretarul de stat John Kerry va merge la Viena pentru a participa sâmbătă la o nouă rundă de negocieri pentru oprirea conflictului din Siria, soldat cu un sfert de milion de morți și milioane de refugiați.

Convorbirile programate la Viena simbata sint continuarea dialogului purtat de 17 tari, impreuna cu Natiunile Unite si Uniunea Europeana menit sa gaseasca o solutie politica pentru situatia din Siria.

Oficialitati au spus ca la aceasta faza nu vor participa nici reprezentanti ai regimului Bashar Assad si nici opozitia siriana.

Ca si la convorbirile de la 30 octombrie, delegatia americana va avea alaturi pe cele doua tari aliate regimului Assad, Rusia si Iranul. Intre ceilalti participanti se numara Arabia Saudita si Turcia, care sprijina – asa cum face si Washingtonul – fortele insurgente, care doresc sa-l inlature de la putere pe Bashar al-Assad.

John Kerry
John Kerry

Purtatorul de cuvint al Departamentului de Stat a spus ca John Kerry va avea intilniri bilaterale si multilaterale cu privire la criza din Siria. Negocierile vizeaza incetarea focului si instalarea unui guvern de tranzitie care sa puna capat luptelor intre Assad si opozitie.

Daca s-ar ajunge la o astfel de intelegere, factiunile siriene si sprijinitorii lor se vor putea concentra asupra luptei impotriva gruparii Statul Islamic, ISIS. De asemenea ar putea fi organizate alegeri in Siria sub auspiciile ONU.

Washingtonul si aliati arabi doresc ca Assad sa se dea la o parte pentru ca procesul politic sa poata demara, in timp ce Moscova si Teheranul insista ca soarta lui Assad trebuie decisa de electorat.

Calatoria domnului Kerry va mai include Tunisia si Turcia, tara unde i se va alatura presedintelui Obama la summitul G20.

XS
SM
MD
LG