Linkuri accesibilitate

„O schimbare majoră în Ucraina” ?


Militanți gay în fața Parlamentului Ucrainei

Intoleranța față de gay și lesbiene ancorează Ucraina în „lumea lui Vladimir Putin”.

Cea mai mare asociație de organizații pentru protecția minorităților sexuale din Europa a salutat adoptarea de către Parlamentul Ucrainei a unui amendament la Codul muncii care interzice discriminarea pe criteriul orientării sexuale și identității de gen.

Într-o declarație de presă directoarea ILGA-Europe, Evelyn Paradise, a spus că votul de joi din Rada de la Kiev reprezintă „o schimbare majoră în Ucraina” și a mulțumit deputaților care au votat în favoarea drepturilor persoanelor LGBT. Paradise a adăugat însă că organizația sa va urmări cum se aplică în practică noua legislație ucraineană.

ILGA-Europe este o așa-numită organizație-umbrelă reunind sute de grupări pentru apărarea drepturilor minorităților sexuale și specializată în promovarea intereselor persoanelor LGBT în cooperarea cu foruri ca Uniunea Europeană și Consiliul Europei.

Deputații ucraineni au acceptat amendamentul controversat la Codul muncii joi, după mai multe eșecuri repetate, ca parte dintr-un set de măsuri pe care trebuie să le aprobe în schimbul liberalizării vizelor europene.

Parlamentarii ucraineni s-au aflat toată săptămâna sub presiunea președinției și a Bruxelles-ului ca să aprobe amendamentul criticat de forțele conservatoare, apropiate bisericii. Nevoia aprobării amendamentului a fost reiterată și cu ocazia vizitei la Kiev de luni 9 noiembrie a șefei politicii externe europene, Frederica Mogherini, așa cum a declarat președintele Petro Poroșenko.

Poroșenko s-a declarat recunoscător Fredericăi Mogherini pentru promisiunea că vizele vor fi liberalizate cu condiția aplicării tuturor reformelor și măsurilor promise de Ucraina în schimbul acestei înlesniri.

Poroșenko, care a insistat personal pentru aprobarea legislației, spune că de acum este posibil ca obligativitatea vizelor europene să fie ridicată la anul.

Într-un articol despre votul de joi din Radă, ziarul ucrainean de limbă engleză „Kyiv Post” notează atmosfera tensionată în care s-a votat săptămâna aceasta de trei ori la rând, cu tot mai multe voturi de fiecare dată, amendamentul la Codul Muncii. Ziarul îl citează pe spicherul Volodimir Groisman, care spunea la un moment-dat de la tribună, exasperat: „Dragi deputați, doar șase voturi ne mai despart de regimul fără vize”.

„Kyiv Post” mai scrie că puțini au fost deputații care au votat pentru amendament din convingerea sinceră că persoanele LGBT nu trebuie discriminate. Una din excepții a fost Mustafa Nayyem, fost jurnalist, deputat din tabăra pro-Poroșenko. După dezbateri, el a spus că a rămas cu un gust amar, dându-și seama cât de adânc sunt încă înrădăcinate în mentalitatea ucrainenilor prejudecățile din epoca sovietică. Nayyem a mai spus că intoleranța față de gay și lesbiene ancorează Ucraina în „lumea lui Vladimir Putin”.

XS
SM
MD
LG