Linkuri accesibilitate

Chișinăul dă asigurări că regiunea transnistreană va continua să exporte în UE „în condiţii favorabile”


La încheierea misiunii reprezentantul special OSCE Radojko Bogojevic.

Reprezentantul special al preşedintelui în exerciţiu al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană Radojko Bogojevic a sosit astăzi la Chişinău, într-o ultimă vizită în această calitate. Președinția OSCE va fi preluată prin rotaţie, anul viitor, de Germania. După întrevederea cu vicepremierul în exerciţiu Victor Osipov, Bogojevic a sugerat că negocierile în formatul 5+2 puţin probabil să fie reluate până la finele anului. Oficialul a anunţat că merge mâine la Tiraspol pentru a vedea dacă există posibilităţi ca negocierile să fie reluate pe viitor.

Radojko Bogojević
Radojko Bogojević

Pregătirea terenului pentru ulterioarele negocieri care ar putea avea loc într-un viitor nedeterminat, astfel a prezentat scopul vizitei sale la Chișinău reprezentantul special al preşedintelui în exerciţiu al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană Radojko Bogojevic:

„Vreau să văd dacă ar fi posibil de a reanima, de a reporni negocierile sau cel puţin de a crea o atmosferă mai bună şi o bază mai solidă pentru negocieri. Mâine voi merge la Tiraspol să văd dacă în contextul existent pot fi create condiții mai pozitive pentru a avansa procesul de negocieri pe viitor.”

O rundă de negocieri în formatul 5+2 până la finele anului e puţin probabilă a declarat vicepremierul în exerciţiu pentru reintegrare Victor Osipov.

Negocierile sunt suspendate din iunie 2014 când a avut loc o ultimă rundă. Ce împiedică reluarea dialogului între Chişinău şi Tiraspol? Iată cum a răspuns Victor Osipov:

Victor Osipov
Victor Osipov

„Unii dintre participanții la negocieri consideră că ar trebui create condiții pentru continuarea lor sau că ar trebui creată o atmosferă mai favorabilă ca să nu zic condiții. Toate problemele care există trebuie să fie parte a agendei de discuții, dar nu condiții pentru ca discuțiile să aibă sau să nu aibă loc. În același timp, înțelegem că există contexte, că există influențe.”

Într-un interviu recent pentru Europa Liberă expertul de la Tiraspol Valeri Lițkai, care a condus în trecut ministerul de externe în administrația separatistă, spunea că negocierile nu au loc din cauza crizei politice prelungite de la Chişinău. În opinia sa, formatul 5+2 este formal, iar negocieri la nivel înalt nu au loc pentru că şeful statului Nicolae Timofti este ţinut departe de acest proces, iar funcţia de premier este periodic vacantă. Expertul a mai spus că şi în Tiraspol criza politică se acutizează pe fondul alegerilor legislative şi va mai dura pentru că anul viitor urmează alegerea liderului regiunii.

Valeri Lițkai
Valeri Lițkai

Întrebarea care îngrijorează pe ambele maluri ale Nistrului este dacă regiunea transnistreană se va alătura zonei de comerţ liber dintre Moldova şi Uniunea Europeană şi ce ar putea urma după 1 ianuarie 2016, când exportatorii transnistreni vor pierde preferințele comerciale ale Uniunii Europene? În mediul experţilor atât la Tiraspol, cât şi la Chişinău e răspândită ipoteza că economia regiunii ar putea intra în colaps. În lipsa preferinţelor, exportatorii vor trebui să achite taxe, ce ar putea adânci şi mai mult criza bugetară şi economică din stânga Nistrului susţin mai mulţi experţi.

Vicepremierul Victor Osipov crede însă că nimic dramatic nu se va întâmpla:

„Nu pot să îmi permit să vă ofer prea multe detalii despre discuţiile pe acest subiect pentru aceste discuţii sunt în continuare. Nu trebuie să avem o aşteptare dramatică legată de 1 ianuarie 2016. Nu va fi nici un fel de catastrofă, colaps. Întreprinderile din Transnistria vor avea posibilitatea să efectueze operaţiuni comerciale cu partenerii din statele europene într-un regim sau în condiţii favorabile pentru ei.”

Punctul de trecere Pervomaisk-Cuciurgan
Punctul de trecere Pervomaisk-Cuciurgan

Unii experţi cred că relaţiile dintre Chişinău şi Tiraspol s-ar putea tensiona şi mai mult după recentele înţelegeri moldo-ucrainene. Autorităţile moldovene şi cele ucrainene au semnat un protocol cu privire la instituirea, începând cu anul viitor, a controlului mixt la punctul de trecere Pervomaisk-Cuciurgan, pe segmentul transnistrean de frontieră, mai exact, la cel mai circulat punct de control acesteia, aflat la doar câţiva kilometri de Tiraspol. A fost semnat şi un acord privind schimbul de informaţii cu privire la persoanele şi vehiculele care trec frontiera de stat. Reprezentantul politic al administraţiei transnistrene Vitali Ignatiev a calificat înţelegerile drept „o nouă măsură restrictivă”, menită să instituie o „blocadă totală asupra activității economice externe” a Transnistriei şi un „control total” asupra operaţiunilor de import-export ale agenților economici din regiune. Oficiali de la Chișinău au respins aceasta tălmăcire, precizând ca Tiraspolul recurge la limbaj războinic atunci când nu are argumente convingătoare.

Traseul „alimentar” Ucraina-Transnistria
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:06 0:00

XS
SM
MD
LG