Linkuri accesibilitate

Negocierile pentru un guvern pro-european, în impas


Comuniștii sugerează că ar putea participa doar la o coaliţie de stânga, cu PD şi PSRM, iar socialiştii spun că nu-i interesează decât alegerile anticipate.

Negocierile pentru crearea unei coaliţii au ajuns în impas, la aproape trei săptămâni de la demiterea guvernului printr-o moţiune a stângii pro-ruse votate şi de democraţi. Marian Lupu lasă de înţeles că nu mai are rost să se conteze pe participarea PLDM la negocieri. Liderul comuniştilor Vladimir Voronin sugerează că ar putea participa doar la o coaliţie de stânga, cu PD şi PSRM. Iar socialiştii, la rândul lor, spun răspicat că nu-i interesează decât alegerile anticipate.

După demiterea guvernului condus de liberal-democratul Valeriu Streleţ, Marian Lupu vorbise cu încredere despre două săptămâni care ar fi suficiente pentru crearea unei noi majorităţi, identificarea unui nou premier şi formarea noului cabinet. La expirarea acestora, liderul democrat nu mai pomeneşte despre o coaliţie exclusiv „pro-europeană” şi spune că PLDM nici nu va mai fi invitat, ca partid, la negocieri, ci se va discuta doar cu anumiţi deputaţi.

Alternativa ar fi cooptarea la guvernare a forţelor parlamentare de stânga, de exemplu a comuniştilor. Numai că nici această coaliţie nu va putea fi cel mai probabil creată. Dacă până acum rezervele veneau mai mult dinspre liberali şi Iurie Leancă, care spuseseră că nu vor accepta să se afle într-o coaliţie cu PCRM, acum şi comuniştii nu mai par atât de hotărâţi să acceadă la guvernare în orice condiţii. Liderul comunist, Vladimir Voronin, spune că o coaliţie de stânga, cu democraţii şi socialiştii, ar fi cea mai la îndemână. Socialiştii, pe de altă parte, spun că singura soluţie ar fi alegerile anticipate.

Jurnalistul şi analistul politic Anatolie Golea trage linie şi spune:

Anatolie Golea
Anatolie Golea

„Eu cred că politicienii nu au şi nu au avut o soluţie atunci când au demis guvernul. Democraţii au mizat că se vor face presiuni asupra PLDM, că deputaţii PLDM sunt şantajabili şi se va reuşi. Or, vedem că nu prea se reuşeşte. Se vorbeşte despre 4-5 deputaţi PLDM care ar putea vota împreună cu PD, PL şi ceilalţi, dar asta este prea puţin. Oricum vreo 10 nu se ajung şi s-a intrat în impas. Suntem într-o situaţie complicată, în plină iarnă fără guvern.”

„Deocamdată, vedem că PD face presiuni dure asupra membrilor PLDM, încearcă să-i atragă în viitoarea coaliţie. Pare-se că nu se reuşeşte. Şi în această stare de lucruri, PD încearcă să plaseze întreaga responsabilitate pe PLDM. Ceea ce nu e corect. PD este singurul responsabil. Pentru că opoziţia e opoziţie, iar PD a acordat vot de neîncredere propriului guvern.”

„S-a întâmplat între timp ceva şi la comunişti. Dacă acum o săptămână comunistul Artur Reşetnicov vorbea despre modernizarea europeană, au trecut câteva zile şi dl. Voronin nu mai admite o coaliţie cu cei de dreapta, dar spune că vrea doar o coaliţie de stânga. Ar putea fi o soluţie la care se gândeşte şi PD. Va spune că e nevoit s-o facă pentru binele ţării. Probabil se pregăteşte opinia publică pentru acest lucru.”

Întrebarea este dacă vor profita socialiştii – partidul cu cele mai multe mandate în parlament, dar aflat la polul opus al eșichierului pe care se plasează partidele aflate până acum în coaliţie - de această şansă pentru a intra la guvernare? Anatolie Golea se declară sceptic:

„Din câte înţeleg, dl. Voronin mizează că poate Dodon va merge la Moscova şi va primi indicații să intre la guvernare. Eu unul nu prea cred. Moscova nu va vrea să preia Republica Moldova cu un PD cu doctrină neclară pentru ea, cu un PCRM ba pro-european, ba pro-rus. Deci, Moscova va prefera alegerile anticipate, în speranţa că va avea o majoritate stabilă pro-rusă în parlament.”

Ultimul studiu al preferinţelor electorale a arătat că două partide pro-ruse, inclusiv PSRM-ul condus de Igor Dodon, ar atrage cele mai multe sufragii la un eventual scrutin parlamentar, iar cele trei care au guvernat până acum ar avea şanse minime de trecere a pragului electoral.

Opinia dvs.

Arată comentarii

AntiNostalgia – privind spre viitor

Zece documentare, zece dezbateri publice si mult mai multe reportaje despre trecutul comunist și viitorul țărilor și comunităților din Europa Centrală și de Est. „Cu cât privești mai departe în spate, cu atât vei vedea mai departe în viitor” (Winston Churchill)

XS
SM
MD
LG