Linkuri accesibilitate

Acţiunile SIS după atacurile teroriste de la Paris (interviu Mihai Bălan/Infotag)


„Gesturile isterice, comportamentul abuziv, dezinformarea, menținerea cu orice preț a controlului de tip mafiot asupra instituțiilor statului,... trădează agonia PD” (N. Negru/Ziarul Național).

Agenţia Infotag publică un interviu cu Directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate, Mihai Balan, care vorbeşte despre riscurile pe care le ridică atacurile teroriste din Paris şi despre acţiunile SIS-ului moldovenesc după aceste atacuri.

„Nu putem să nu menționăm că situaţia de securitate de pe continentul european este negativ influenţată şi de fluxul masiv de migranți din teatre de conflict precum Siria, Irak, Afganistan, zona Maghrebului,” apreciază directorul SIS şi continuă: „Fluxul în cauză este permeabil la infiltrarea militanţilor formaţiunilor teroriste, care au drept scop să ajungă în Occident pentru a planifica noi atacuri teroriste”. Contextul regional de securitate plasează Republica Moldova într-un cadru de risc cu potenţial de ascendenţă în aspect terorist, mai spune Mihai Balan. Evaluările şi analizele efectuate de Serviciu denotă faptul că Republica Moldova nu este privită în calitate de ţintă pentru comiterea atacurilor teroriste, conchide directorul SIS.

Ediţia de Chişinău a ziarului Evenimentul Zilei publică un comentariu semnat de analistul român Iulian Chifu care constată „prăbușirea și eșecul lidershipului european” după ce un pașaport sirian a fost găsit asupra unui atacator care s-a sinucis în timpul evenimentelor din Paris. Potrivit comentatorului, această știre este prima în măsură să lege două teme majore și extrem de actuale: problema valurilor de refugiați din Europa de elemente teroriste participante, iată, la atentatul de la Paris. Iar o asemenea legătură, oricât ar fi de puțin relevantă pentru calificarea generală a refugiaților drept potențial teroriști, ridică la părerea lui Iulian Chifu probleme majore asupra leadershipului european și subliniază eșecul general al acestuia.

François Hollande trebuie să-și asume eșecul Franței, într-un singur an, de a gestiona atentatele teroriste la adresa propriei populații, arată Chifu. Pașaportul sirian și proba intrării și înregistrării ca imigrant în Grecia a unuia dintre atacatori e în măsură să-l afecteze și pe cancelarul german Angela Merkel, mai crede analistul.

Dionis Cenuşa analizează într-un articol de opinie publicat de Agenția IPN originile declinului vectorului proeuropean în Republica Moldova. Autorul examinează rezultatele ultimului sondaj al Institutului Republican Internaţional (IRI) din SUA focusat pe realitățile social-politice din Republica Moldova și explică de ce populaţia taxează artificialitatea partidelor pretins pro-europene de la Chișinău, iar criza de imagine a UE se aprofundează. Autorul scrie că percepţia moldovenilor faţă de UE s-a degradat considerabil din cauza factorilor politici interni, tolerării de către UE a coaliţiilor fals pro-europene, dar şi a acţiunilor Rusiei. În opinia lui Dionis Cenușă, corectarea situaţiei depinde foarte mult de calitatea instrumentelor de comunicare folosite de UE, dar şi de schimbările de pe scena politică din Republica Moldova. Europenii vor trebui să înveţe din greşelile comise în trecut, este de părere autorul articolului, devenind mai exigenţi, principiali şi obiectivi faţă de guvernările din RM.

Directorul Institutului pentru Studii Politice, Vitali Andrievski, publică pe portalul de expresie rusă AVA.MD o analiză în care susține că Moldova trebuie să urmeze calea celor patru de „I” pentru a putea ajunge în Europa. Este vorba de fortificarea instituțiilor statului, a infrastructurii, investițiilor și inovațiilor. Acum, instituțiile statului nu ar funcționa în interesul cetățenilor, ci în interesele anumitor politicieni, astfel încât instituțiile trebuie „reparate capital”, scrie Andrievski. Față de alte state post-sovietice, Republica Moldova are una dintre cele bune infrastructuri, dar edificarea unor drumuri bune trebuie să devină una dintre prioritățile naționale, continua analistul. Despre al treilea „I” – investițiile, Vitali Andrievscki menționează că Republica Moldova are un cadru legislativ bun, dar totuși investitorii nu vin din cauza unui nivel ridicat al nivelului corupției și al unui sistem judiciar nesigur. La capitolul „Inovații”, autorul analizei consideră că acestea trebuie canalizate pe două direcții: în sistemul administrării și în cel al științei și noilor tehnologii.

Vrem în UE pentru că în URSS era mai bine” este titlul unui editorial publicat de Silviu Tănase în Timpul și în care încearcă să explice de ce moldovenii continuă să regrete în număr mare destrămarea URSS, conform datelor sondajului Institutului Republican Internaţional (IRI) din SUA. Pe vremea URSS-ului, observă Silviu Tănase, se comiteau abuzuri și jafuri, cel puțin, la fel de mari, dar sistemul sovietic avea un instinct de supraviețuire mai dezvoltat și nu se publica nimic despre acele crime, sugerând că actuala stare de lucruri este consecința spălării de creiere. RM merge într-o direcție greșită de douăzeci de ani, această „conștientizare” de acum e doar un efect al isteriei mediatice, este de părere autorul. În URSS, partidul unic gândea în locul cetățenilor, iar partidul unic, de atunci, este înlocuit astăzi de televizor, care „gândește” în locul oamenilor și le oferă soluții, care au fost deja bine gândite în spatele ecranului, este de părere Silviuc Tănase.

Autorul articolului susține că dacă moldovenii vor să fie europeni, trebuie să închidă televizorul și să meargă la librărie, deoarece doar printr-o gândire independentă vor putea scăpa de umbra sovieticilor și vor deveni cetățeni, nu doar votanți și consumatori.

Analistul politic Nicolae Negru îi sugerează într-un editorial din „Ziarul naţional” liderului democrat Marian Lupu să se calmeze și să se comporte civilizat pentru că isteria nu ajută la nimic, trădând lipsa de argumente și impasul în care s-a pomenit PD. În opinia analistului, PLDM e pe calea cea bună, în partid au loc discuții și faptul că există grupări „cu viziuni total diferite” nu e de speriat, e un semn al însănătoșirii acestei formațiuni. În articolul citat, autorul susține că, totuși, epoca AIE se apropie de sfârșit și doar o minune mai poate salva partidele care au preluat puterea în 2009. „[…] Gesturile isterice, comportamentul abuziv, dezinformarea, menținerea cu orice preț a controlului de tip mafiot asupra instituțiilor statului, prezentându-i pe directorul CNA și procurorul general drept victime ale răzbunării PLDM, trădează agonia PD”, consideră Nicolae Negru.

XS
SM
MD
LG