Linkuri accesibilitate

O singură soluţie – un guvern de tehnocraţi (Ziarul Naţional)


Cum au evoluat crizele politice de la Chişinău şi Bucureşti (Agora.md)

Editorialistul „Ziarului Naţional” Petru Bogatu observă că la trei săptămâni de la demiterea Guvernului Streleţ „lumina la capătul tunelului încă nu se vede”. „Discuţiile în vederea constituirii unei noi majorităţi parlamentare practic nici nu au început”, crede autorul. În opinia sa, o coaliţie de centru dreapta (PLDM-PDM-PL-PPEM) nu poate fi creată, iar o coaliţie de stânga (PDM-PCRM-PSRM) „ (…) va închide porţile spre Europa (…) şi va avea impact catastrofal asupra statului moldovenesc”. În aceste împrejurări există o singură soluţie, crede Bogatu, şi anume retragerea tuturor politicienilor compromiși de la guvernare şi crearea unui Cabinet de tehnocraţi.

Pe portalul deschide.md, analistul român Iulian Chifu notează că fereastra de oportunitate pentru realizarea unui guvern pro-european reformist la Chișinău se închide. Asta înseamnă şi dispariția partidelor care „au generat atât criza, cât și spolierea Republicii Moldova de resurse”. „PDM iese din politică de mână cu PLDM, dacă o alianță pro-europeană reformistă nu se instalează la Chișinău”, susţine Chifu. În opinia sa, cele două formaţiuni ar trebui să cadă de acord asupra unui program de guvernare, „dar înainte trebuie sterilizate problemele dintre cele două părți”. Programul de guvernare în opinia lui Chifu ar trebui să conţină, între altele, scoaterea instituţiilor juridice de sub control politic, după care să înceapă să cadă capetele corupților de toate culorile. „Dați, deci, drumul la lupta anticorupție reală, și vedem cine mai rămâne în picioare!”, îi îndeamnă pe politicienii de la Chişinău analistul român Iulian Chifu.

Portalul agora.md publică un infografic în care compară crizele politice de la Chişinău şi Bucureşti şi cum au evoluat lucrurile după căderea guvernelor Streleţ, respectiv Ponta. Autorul articolului notează că evenimentele de la București au fost o lecție pentru Moldova atât la „a da jos un guvern” cât și la „a pune altul în loc”. Criza politică în România s-a încheiat după 14 zile, România are deja un guvern condus de un tehnocrat, iar fiecare candidatură a fost discutată în plenul Parlamentului. În Moldova la 20 de zile de la căderea Guvernului, nu a fost identificată nici formulă prin care ar putea fi investit un guvern, se mai arată în articol.

Portalul gagauzinfo.md titrează declaraţiile başcanului Irina Vlah la o conferinţă organizată la Bruxelles de Parlamentul European. Irina Vlah s-a plâns, între altele, că parlamentul de la Chişinău ignoră iniţiativele venite din autonomia găgăuză, competenţele autonomiei sunt reduse, iar alocaţiile din Bugetul de Stat – mizere. Irina Vlah a cerut participarea experţilor de la OSCE în procesul de armonizare a legislaţiei naţionale cu cea din autonomie, astfel încât să fie eliminate treptat contradicţiile dintre Chişinău şi Comrat. Cotidianul „Adevărul” îl citează pe spicherul Andrian Candu, prezent la același eveniment, cu declaraţia că Parlamentul îşi propune în timpul cel mai apropiat instituirea unui grup de lucru, menit să asigure comunicarea permanentă între Legislativul de la Chişinău şi Adunarea Populară a Găgăuziei.

„România sau Rusia, unica şansă de supraviețuire a Republicii Moldova” afirmă într-un articol de opinie publicat de timpul.md Marin Basarab. În opinia sa, jocul de-a independenţa s-a terminat, iar viitorul Republicii Moldova este doar în sânul unei ţări adevărate. „Trebuie să alegem – Rusia sau România. Organizaţi un referendum şi salvaţi aceşti oameni de iluzia unei ţări suverane şi independente. Altă cale nu există”, încheie Marin Basarab.

Tot pe timpul.md Dorin Galben constată că dacă în Europa „ucide terorismul”, atunci în Moldova „indiferența autorităților”. „Nu este mare secret că toți aspiră la putere pentru ca să-și protejeze afacerile sau să le inițieze. Când la mijloc există interese mari ale unor persoane importante, oamenii mici cu problemele lor neînsemnate nu mai contează.” Prin urmare, crede Dorin Galben, indiferența statului generează corupția, care la rândul său sărăcește majoritatea populației.

XS
SM
MD
LG