Linkuri accesibilitate

Precondițiile PLDM pentru a reveni la masa de negocieri


PLDM a formulat astăzi trei condiţii în care ar putea face parte dintr-o nouă majoritate cu PD, PL şi grupul Leancă.

La peste o lună de la începerea crizei politice moldovene prin arestarea lui Vlad Filat, urmată de demiterea guvernului lui Valeriu Streleț, cele două principale partide numite pro-europene, Democrat și Liberal-Democrat, au avut astăzi un nou schimb de reproșuri, semnalând că reconcilierea și posibila rezolvare a crizei sunt încă departe.

Chiar dacă exclusese până acum orice negociere cu democraţii şi anunţase că pleacă în opoziţie, PLDM şi-a schimbat tactica şi a formulat astăzi trei condiţii în care ar putea face parte dintr-o nouă majoritate cu PD, PL şi grupul Leancă. Liberal-democraţii ar vrea scoaterea instituţiilor de drept şi celor de autoreglementare de sub control oligarhic, un executiv care să poată lua decizii independente de voinţa consiliului viitoarei coaliţii şi înlocuirea cu o persoană neutră a speakerului Andrian Candu căruia îi reproşează faptul că e fin de cununie al liderului neformal al PD.

„Pe această bază am putea crea un nucleu pentru căutarea unui guvern care să scoată ţara din starea din impas”, a spus preşedintele interimar al PLDM, Valeriu Streleţ, atunci când a formulat astăzi, în cadrul unui briefing, condiţiile PLDM şi înainte de a se deplasa pentru o vizită neanunţată de câteva zile la Bruxelles.

În replică, democraţii i-au acuzat de lipsă de responsabilitate pe liberal-democraţi şi au spus, într-un comunicat difuzat la scurt timp, că au şi ei o condiţie faţă de colegii de partid a lui Vlad Filat: să întoarcă mai întâi miliardul.

Schimbul de replici vine după mai multe săptămâni în care democraţii încearcă fără succes să găsească o soluţie politică pentru impasul în care s-a ajuns după ce au votat, împreună cu opoziţia pro-rusă, o moţiune de cenzură care a doborât guvernul condus de Valeriu Streleţ.

Oazu Nantoi, colegul de partid al lui Iurie Leancă, care dispune de trei mandate în Parlament şi ar putea participa şi el la viitoarea majoritate parlamentară, spune că PLDM încearcă, prin cerinţele formulate astăzi, să promoveze formula unui guvern anticriză, liber de şantajul politic şi înţelegerile obscure care au existat timp de şase ani, plus să slăbească controlul asupra structurilor de stat a liderului neformal al democraţilor, Vlad Plahotniuc:

„Este evident că după alegerile din 29 iulie 2009 şi până în prezent, ţara este guvernată oficial, pe de o parte, în baza acordurilor de constituire a coaliţiilor, pe de alta, în baza unor înţelegeri ilegale. Guvernele sunt subordonate, controlate politic de Consiliului alianţei. Nu neagă nimeni faptul că guvernul este format de alianţă, dar în cazul dat totul s-a transformat într-un centru ocult de adoptare a deciziilor. În opinia mea, anume acest centru este responsabil de majoritatea fărădelegilor comise în Republica Moldova începând cu 2009.

PLDM doreşte ca acest control să fie zdruncinat, să fie stopată această situaţie când structurile statului de drept sunt substituite de centre de putere obscure care nu au nimic comun cu democraţia, constituţia, normele statului de drept.”

În viziunea lui Oazu Nantoi, acum, când este clar că formula care ar uni într-o majoritate partidele de partea cărora e, convenţional spus, votul alegătorilor pro-europeni, nu poate fi pusă în aplicare, ar fi nevoie să intre în joc preşedintele Nicolae Timofti:

„Din punctul meu de vedere, Plahotniuc a depăşit linia roşie când, după manifestaţiile din 4 octombrie, a decis să decapiteze PLDM şi să-l distrugă pe Filat. Acuma soluţii simple nu există. Se cer soluţii nestandarde, în afara acelor mecanisme care au stat la baza coaliţiilor începând cu 2009. Eu aştept să intre în scenă preşedintele. În cazul când parlamentul este paralizat, să-şi asume el responsabilitatea de a numi un premier. Acesta e rolul preşedintelui, chiar şi într-o republică parlamentară. Să pună în faţa faptului împlinit Parlamentul, care este iresponsabil, antagonizat şi atomizat”, ne-a spus Oazu Nantoi.

Propunerile formulate astăzi de liderul PLDM ar putea cădea pe placul liberalilor, numai că ei s-au abţinut să le comenteze, posibil cu gândul la eventuale viitoare negocieri pe marginea unei majorităţi. Ieri, liderul liberal Mihai Ghimpu le ceruse din nou liberal-democraţilor să renunţe la supărare, dar avusese un îndemn şi pentru democraţi: să-şi schimbe tactica de discuţii cu PLDM.

Opinia dvs.

Arată comentarii

AntiNostalgia – privind spre viitor

Zece documentare, zece dezbateri publice si mult mai multe reportaje despre trecutul comunist și viitorul țărilor și comunităților din Europa Centrală și de Est. „Cu cât privești mai departe în spate, cu atât vei vedea mai departe în viitor” (Winston Churchill)

XS
SM
MD
LG