Linkuri accesibilitate

Anatolie Golea: „Avem politicieni iresponsabili care îşi fac interesul şi nu au grijă de ţară”


Analistul politic Anatolie Golea răspunde întrebărilor Europei Libere.

Alegerile anticipate bat la usă pentru că negocierile pentru crearea unei coalitii majoritare in Parlament sunt în impas, crede jurnalistul şi analistul politic Anatolie Golea.

Europa Liberă: Mai e posibil ca Republica Moldova să aibă o coaliţie majoritară în actuala legislatură a Parlamentului?

Anatolie Golea: „Ţinem minte declaraţiile preşedintelui PD, Marian Lupu, declaraţii foarte optimiste, chiar în ziua demisiei guvernului sau a doua zi: „Ne trebuie zece zile, cel mult două săptămâni, pentru a forma coaliţia majoritară”. Au expirat trei săptămâni.”

Europa Liberă: Au expirat acele două săptămâni anunțate şi practic terenul mai tare e minat politic decât e dezminat.

Anatolie Golea: „Exact. Joi vor fi trei săptămâni. Nu s-a întreprins absolut nimic. Avem politicieni iresponsabili care îşi fac interesul şi nu au grijă de ţară.”

Europa Liberă: Eu aud de la reprezentanţii acestor partide pro-europene declaraţii de tot felul, că trebuie să aibă o atitudine responsabilă, că trebuie să promoveze reforme, că trebuie să mai creeze un minister. Nu aud lucruri care sunt cerute de către simplul cetăţean: să le aducă bunăstare în casa lor, să pună capăt corupţiei şi să facă din statul acesta stat de drept.

Anatolie Golea: „Pentru că aţi menţionat ideea cu ministerul, cred că vă referiţi la Ministerul de Externe şi Ministerul Integrării Europene. Este o idee mult prea veche a Partidului Democrat. Chiar este lucrul de care avem nevoie cel mai puţin. Poate ar fi mai actual să lăsăm numai Ministerul Afacerilor Externe, pentru că integrare europeană nu avem. Şi nu trebuie să mai facem structuri care să avanseze integrarea europeană.”

Europa Liberă: Birocraţie şi maculatură în plus, spunea cineva.

Anatolie Golea: „Să continuăm reformele. Cineva a spus foarte bine, nu putem continua ceea ce nu am început.”

Europa Liberă: Va fi creată această majoritate? Până când, în termeni, putem vorbi că ar putea să apară această majoritate în Parlament?

Anatolie Golea: „Timp de 45 de zile preşedintele trebuie să înainteze candidatura primului ministru. A trecut jumătate din acest termen. Oricum va trebui să o facă. În situaţia în care am avea un preşedinte, cel puţin pe măsura preşedintelui Iohannis, avea să le dea trei zile acestor bravi băieţi care au demis guvernul şi să le spună: „Dacă nu vă înţelegeţi, eu vă înaintez prima candidatură. Nu o acceptaţi, vă înaintez a doua. Şi la revedere. Curtea Constituţională să decidă putem avea alegeri anticipate, nu putem avea alegeri anticipate, facem guvern provizoriu, ce facem”. Pentru că a fost o iresponsabilitate crasă să demiţi guvernul, neavând un scenariu ce vei face mai departe.”

Europa Liberă: Dar, a propos, v-a fost clar pentru ce au demis guvernul Streleţ?

Anatolie Golea: „Sau ştiu ceva ce nu ştim noi, sau merg, cum zice rusul, „вa-банк”, mizând pe faptul că vor reuşi să dezbine Partidul Liberal Democrat, să şantajeze şi să cumpere, să cumpere cu bani anumiţi deputaţi, pentru a coaliza această majoritate parlamentară. A fost probabil prea complicat, pentru că sunt doar 37 de deputaţi în această majoritate care negociază, chiar cu cei doi independenţi şi mai trebuie minim 14, de dorit mai mulţi.”

Europa Liberă: L-am auzit pe liderul socialiştilor, Igor Dodon, care zicea că PD ar putea să adune cel puţin 60 de voturi sau că mai nu sunt controlați acești 60 de deputaţi din Parlament.

Anatolie Golea: „Inclusiv din Partidul Socialiştilor. Pentru că se vorbeşte de mai multă vreme despre Partidul Socialiştilor care nu este unul cu o disciplină prea bună, fracţiunea în Parlament, partidul nu s-a aşteptat să obţină 25 de mandate la alegerile din 30 noiembrie 2014, au mai nimerit şi nişte oameni întâmplători, de unde s-ar putea de rupt.”

Europa Liberă: Doamna Lupu a plecat.

Anatolie Golea: „Doamna Lupu a plecat, nu fără concursul Partidului Democrat. S-ar putea să mai plece şi alţii. Domnul Voronin într-o ambianţă mai restrânsă a spus: „Eu ştiu că şi de la mine ar putea pleca. Chiar pot să le dau lista de câţiva deputaţi pe care pot să-i preia”. Este inacceptabilă coaliţia cu Partidul Comuniştilor pentru liberali şi pentru partidul domnului Leancă şi, pare-mi-se, au nimerit intr-un impas.”

Europa Liberă: Şi cine creează această majoritate în Parlament care trebuie să mai investească şi un guvern?

Anatolie Golea: „Nu ştiu cine o creează. Aceste întrebări trebuie adresate în primul rând Partidului Democrat, pentru că votul Partidului Democrat a fost decisiv în demisia guvernului.”

Europa Liberă: Democraţii plasează toată responsabilitatea în curtea PLDM.

Anatolie Golea: „Da, ei plasează responsabilitatea în curtea PLDM şi încearcă să dezbine acest partid. Au dreptul să o facă. Acest lucru încă o dată ne demonstrează că este vorba despre jocuri politice şi interese de partid din toate părţile. Dar votul pentru demisia guvernului a venit din partea Partidului Democrat care cel puţin nu şi-a retras miniştrii din guvern înainte de a acorda vot de neîncredere. Pentru mine este un lucru absurd şi inacceptabil să-ţi demiţi propriul guvern, să exprimi vot de neîncredere ministrului Monica Babuc, Pavel Filip, membri activi ai Partidului Democrat.”

Europa Liberă: Ruxanda Glavan.

Anatolie Golea: „Cu ce sunt de vină miniştrii? S-a acordat vot de neîncredere nu premierului Valeriu Streleţ, ci guvernului Valeriu Streleţ, guvernului format din trei entităţi politice, una dintre care cel puţin acum este în mare impas, încearcă să găsească voturile. Nu înţeleg de ce Partidul Democrat şi-a asumat rolul de mediator care trebuie să adune voturile, să adune alianţa. Ar fi trebuit să o facă Partidul Socialiştilor care are 24 de mandate. Domnul Dodon chiar mi-a zis: „Nu, noi am refuzat”. În cazul în care a refuzat, vine Partidul Comuniştilor. Poate domnul Voronin reuşea - de ce nu? - să constituie acel guvern al interesului naţional sau al concilierii naţionale.”

Europa Liberă: Lucrurile au mers prea departe. Astăzi l-am auzit pe Valeriu Streleţ care cerea public demisia spicherului Candu. Să înţeleg că se aprofundează şi mai mult această criză?

Anatolie Golea: „Acelaşi lucru s-a întâmplat în 2013. Au demis prim-vicespicherul, au demis guvernul, au demis spicherul. Şi acum, dacă se va pune problema de a demite preşedinte Parlamentului, probabil se adună voturi, trebuie 2/3 pentru demisia spicherului. Aşa cere legea. Nu ştiu dacă se adună sau nu, iar trebuie să fie înţelegeri. Pentru că la noi spicherul, care nu are împuterniciri şi este un deputat cu împuterniciri de a prezida şedinţa, de fapt are împuterniciri foarte mari în ceea ce priveşte numirea şi demiterea prin vot secret cu 2/3, în ceea ce priveşte înaintarea candidaturilor pentru guvernatorul Băncii Naţionale, procurorul general ş.a.m.d., ceea ce chiar nu mi se pare normal.”

Europa Liberă: Cineva îmi zicea că PD, care e controlat practic de către Vladimir Plahotniuc, chiar şi dacă el s-a retras din funcţia de prim-vicepreşedinte PD, spunea că acest domn Plahotniuc ar fi câştigat totul, dar până la urmă a şi pierdut totul.

Anatolie Golea: „Eu aştept Andrian Candu, preşedintele Parlamentului, să vedem ce le spune ortacilor săi, colegilor de partid. Pentru că, din câte înţeleg, europenii au spus lucruri tranşante la Bruxelles, chiar extrem de tranşante, s-au indicat nume, s-a cerut lichidarea structurilor care nu sunt prevăzute de către lege, s-a cerut neimplicarea oligarhilor în politică ş.a.m.d. Şi eu cred că domnul Candu este un politician raţional, care ştie să recepţioneze semnalele şi să le transmită mai departe. Şi ar trebui să se întâmple ceva din partea PD.”

Europa Liberă: Ceva ce să se întâmple, domnule Golea?

Anatolie Golea: „Poate ar trebui să se meargă la nişte compromisuri cu PLDM, deşi eu nu văd posibilitatea. După tot ce s-a întâmplat sigur că este foarte complicat. Pe lângă faptul că s-a procedat cum s-a procedat vis-a-vis de Vlad Filat şi vis-a-vis de guvernul Streleţ, ceea ce este grav de tot. Cu guvernul Streleţ a fost grav de tot. Nu se demite guvernul în halul acesta, peste 90 de zile după acordarea votului de încredere. Dar şi după aceste demisii, după aceste votări în Parlament a continuat şantajarea PLDM, cumpărarea membrilor PLDM nu numai în Chişinău, ci şi în teritoriu. S-a încercat cu tot dinadinsul dezmembrarea PLDM. Aici poate că Dumnezeu nu bate cu băţul, vorba ceea, pentru că tot cam astfel a procedat cu PL, PLDM împreună cu PD în 2013, când au încercat și au reușit să dezbine PL.”

Europa Liberă: Credeţi că astăzi Vladimir Plahotniuc mai joacă vreun rol?

Anatolie Golea: „Evident.”

Europa Liberă: Mai este interesat să încurce sau descurce iţele politice?

Anatolie Golea: „Nu joacă vreun rol. Joacă rolul principal, decisiv. Este şi părerea deputaţilor din Parlamentul European, au spus foarte clar acest lucru.”

Europa Liberă: Chiar dacă PDM va rezolva în vreun fel problema formării unei noi majorităţi în Parlament, e greu de crezut că partenerii europeni vor accepta să colaboreze cu o guvernare care a mimat reformele şi a dus ţara în prăpastie.

Anatolie Golea: „După semnarea Acordului de Asociere din iulie 2014, noi avem un Parlament nefuncţional. Parlamentul nu a mai adoptat legi după iulie 2014, iar anul 2015 este un exemplu cum nu trebuie să funcţioneze un Parlament. De fapt deputaţii, dacă ar avea puţină „soviste”, cum zic moldovenii, ar trebui să returneze salariile pentru 2015, pentru că ei în 2015 nu au făcut absolut nimic. Noi am ajuns la sfârşitul anului cu trei paşi mai în urmă decât eram la începutul acestui an.”

Europa Liberă: Şi acum cel puţin două partide sau chiar trei, PLDM, PD şi PL, se îndeamnă reciproc să elibereze instituţiile de stat din captivitate.

Anatolie Golea: „Îndemnul îndemn rămâne pentru că nu se mai poate de făcut nimic. Noi am tot votat în apărarea procesului de integrare europeană, dar astăzi cu amărăciune, cu tristeţe trebuie să recunoaştem că aceşti politicieni, care au speculat pe încrederea poporului şi au speculat cu aceste denumiri frumoase, cu alianţe pentru integrare europeană, cu alianţă pentru o Moldovă europeană, care a

Trebuie să recunoaştem că alegerile anticipate devin inevitabile...

fost creată între două partide şi era atâta prietenie şi dragoste între ele. Nu degeaba se spune că de la dragoste până la ură este un singur pas, chiar mai puţin, sau un singur vot poate, a fost demis un guvern şi s-a ajuns de la dragoste la ură.

Dar de fapt trebuie să recunoaştem că alegerile anticipate devin inevitabile. Poate câine-câineşte vor reuşit să formeze un guvern de kamikadze acum. Nu se vorbeşte despre candidatură la postul de prim-ministru pentru că nu este o majoritate parlamentară care să-l susţină.”

Europa Liberă: Totuşi, ar putea să apară un nou executiv sau mai degrabă îşi va duce mandatul până la alegerile anticipate guvernul în exerciţiu.

Anatolie Golea: „Dar avem un guvern în exerciţiu puternic şi viguros? Vorbesc cu sarcasm. Şi cu împuterniciri limitate într-o situaţie de criză nemaipomenită. După 25 de ani avem un stat care a dat faliment. De fapt prin incompetenţa politicienilor care au tot furat şi furat pe parcursul acestor 25 de ani.”

Europa Liberă: Rămâne guvernul în frunte cu domnul Brega să-şi ducă mandatul până la eventuale alegeri anticipate?

Anatolie Golea: „Eu nu pot ghici. Cred că până la urmă se va reuşi formarea unui guvern. Prin voturile cui şi cum? Poate comuniştii vor delega nişte voturi ca să susţină un guvern. Pentru că Partidul Comuniştilor votează şi pe dracul, numai să nu fie alegeri anticipate acum, să fie cât mai târziu posibil. Trebuie să ajungem la alegeri cu riscul de a avea o guvernare pro-rusească. Oricum este compromis parcursul european al Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Cum se ajunge la alegeri anticipate?

Anatolie Golea: „Cred că se ajunge prin luna mai, nu mai devreme. De aceea cred că acum vor găsi o variantă de a forma un guvern interimar. Nu este acest lucru prevăzut în legislaţie şi în Constituţie, dar probabil se va ajunge la o înţelege, poate chiar prin semnarea unui memorandum.

După tentativa de a alege preşedintele în luna martie sau chiar se poate şi la sfârşitul lui februarie, după ce se epuizează această posibilitate de alegere a preşedintelui, toţi împreună, de comun acord, acceptă alegerile anticipate care, în acest caz, ar putea avea loc imediat după Paşte. Paştele este la 1 mai 2016.”

XS
SM
MD
LG