Linkuri accesibilitate

Necesitatea implicării femeilor în viața publică și politică (ambasadorul James D. Pettit/Unimedia)


„Sunt convins că soluții pentru reanimarea parcursului nostru european există” (Iurie Leancă/Deutsche Welle).

Într-un interviu pentru portalul Unimedia, despre necesitatea implicării femeilor în viața publică și politică, Ambasadorul SUA la Chișinău, James D. Pettit, declară că Republica Moldova are o Angela Merkel, doar că trebuie găsită. În acest context, diplomatul a exemplificat cu Natalia Gherman și Maia Sandu. Diplomatul american este de părere că e mai bine să fie identificate barierele care împiedică femeile să participe în luarea deciziilor, decât să li se impună anumite cote de participare.

„Radio Chișinău” îl citează pe Ambasadorul României la Chișinău, Marius Lazurca, care a explicat în ce condiții Bucureștiul va oferi Republicii Moldova împrumutul de 150 de mil. de euro. România, spune ambasadorul român, așteaptă crearea unei coaliții de guvernare de orientare pro-europeană, și a unui guvern solid care să poată gestiona banii promiși de România pentru procesul de modernizare al RM. „Împrumutul de 150 de mil. de euro are o destinație foarte precisă: să ajute un guvern, nu un guvern în exercițiu, sau unul interimar, ci un guvern în depline puteri, să ducă mai departe programul de modernizare și de reformă înscris în Acordul de Asociere”, a spus Marius Lazurca.

Ex-premierul Iurie Leanca, liderul PPEM, s-a declarat convins la Berlin, într-un interviu acordat „Deutsche Welle”, că Republica Moldova poate reveni la normalitate. „Eu sunt convins că soluții pentru reanimarea parcursului nostru european există”, a declarat Iurie Leancă. Fostul premier a mai spus că politicienii de la Chișinău trebuie să depășească frustrările, emoțiile și supărările pentru a crea o nouă coaliție. Alternativa la această coaliție, a continuat el, ar fi alegeri anticipate sau o guvernare de stânga, dar cu aceleași efecte ca alegerile anticipate: revenirea la putere a unor forte revanșarde, nostalgice, orientate spre trecut. Iurie Leancă a mai declarat că Republica Moldova trebuie să acționeze în logica pre-aderării europene, iar despre partidul pe care îl reprezintă – că cel mai simplu ar să rămână în opoziție, dar că interesul național i se pare mult mai important acum.

În Europa ucide terorismul, iar în Moldova – indiferența”, scrie jurnalistul Dorin Galben într-un editorial din Timpul. Jurnalistul constată problemele cetățenilor: judecățile noastre corupte, magistrații noștri cumpărați iau zilnic decizii care îi lasă pe invalizi, pensionari sau orfani fără acoperiș deasupra capului”, iar „fenomenul care ucide cei mai mulți oameni din R. Moldova este indiferența autorităților.” Indiferența statului, notează Dorin Galben, generează corupția, iar asta conduce la sărăcirea majorității populației, care inevitabil provoacă moartea celor care involuntar au devenit victime ale acestui sistem bolnav, constată Dorin Galben.

Centrul „Expert Grup” a publicat pe blogul său BudgetStories o analiză, ilustrată cu infografice, despre cum sunt utilizate fondurile din Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat. Potrivit analizei, cele mai mari pensii le primesc cei care au activat în aviația civilă și în justiție, ridicând lunar câte peste 6000 de lei, urmați de foștii angajați ai Guvernului, care primesc pensii lunare a câte circa 5,5 mii de lei. Pensiile foștilor deputați depășesc suma de 4000 de lei, iar al unui angajat din cultură 554 de lei. În 2015, din Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat vor fi plătite 13,57 de miliarde de lei, se arată în analiza citată.

Ediția tipărită a „Ziarului de Gardă” publică un amplu interviu cu judecătorul Cristi Danileț, membru al Consiliului Superior al Magistraturii din România în care acesta povestește despre felul în care justiția de peste Prut face eforturi să devină independentă, să iasă de sub influențată politicului. Despre Moldova, magistratul român sugerează că procurorilor ar trebui să li se oferă treapta de magistrați, ca și în România. „[…] Cu cât procurorul are garanții vizavi de independența carierei, cu atât dosarele vor fi mai bine instrumentate. Dacă sunt niște simpli funcționari a căror carieră depinde de cineva de sus, iar acel cineva de sus e pus de cineva politic, este clar că va avea tot timpul nu doar influențe, ci și suspiciuni”, a afirmat Cristi Danileț.

Judecătorul spune că în cazul în care politicienii din Republica Moldova s-ar opune preluării modelului românesc din justiție, acest lucru ar putea fi făcut sub presiunea societății civile, a ambasadelor, a presei și sub presiunea unor judecători și procurori corecți. „[…] Oamenii din sistem trebuie să aibă verticalitate și să înțeleagă ce se așteaptă de la ei. Pedepsele, dacă e cazul, trebuie să fie ferme. Adică nu poți să-i dai doi ani cu suspendare unui politician. Este de râs. Un politician, un procuror, un judecător... ăștia trebuie să primească pedepse foarte mari, ferme, dacă au comis acte de corupție. Pentru că este foarte periculos ceea ce fac ei. Eu, la un moment dat, am și spus: corupție=terorism”, a menționat magistratul român.

Cetățeanul are nevoie de justiție independentă, iar politicianul – de o justiție controlată mereu, a afirmat Cristi Danileț. Vorbind despre realitatea din România, magistratul a spus că și acolo sunt tendințe de control politic al justiției, dar există o presiune mare din partea societății civile. „A ajuns lumea să lupte pentru noi, ceea ce este extraordinar”, a remarcat Cristi Danileț.

XS
SM
MD
LG