Linkuri accesibilitate

Victor Ciobanu: „În democrații majoritățile se constituie din fracțiuni parlamentare și nu prin convorbiri separate cu deputații”


Negocieri...
Negocieri...

Interviul dimineții cu editorialistul Victor Ciobanu de la „Ziarul Național”.

După debarcarea, la 29 octombrie, a cabinetului Streleţ de către PD şi partenerii săi ocazionali, nimic nu arată o posibilitate de refacere a unei coaliţii sub drapele pro-europene. PLDM condiţionează strâns, din opoziţie, revenirea la negocierea unei guvernări, PDM răspunde cu o retorică mai curând războinică la condiţiile liberal-democraţilor. Încotro se îndreaptă, în această situaţie, Republica Moldova şi ce soluţii mai poate avea: politice, economice, sociale şi poate chiar umanitare?

Punctul de vedere al comentatorului Victor Ciobanu, editorialist la „Ziarul Naţional”.

Europa Liberă: PLDM şi-a condiţionat eventuala revenire la negocierea cu PD şi alţii a unei alianţe care să persevereze în opţiunea pro-europeană cu acceptarea unui prim-ministru „neafiliat politic”, dar cu putere decisivă asupra componenţei cabinetului său. Mai sunt alte două condiţii care au fost auzite în cadrul știrilor. Sunt, aceste condiţii dle Ciobanu, o posibilă punte, într-adevăr, spre o nouă coalizare sau mai degrabă accentuează divergenţele de nedepăşit între PLDM şi PDM?

Victor Ciobanu: „Eu sunt tentat să cred exact inversul decât ceea ce se spune: că PLDM s-ar fi răzgândit să treacă în opoziţie şi condiţionează participarea la o nouă majoritate. Eu consider că mai degrabă condiţiile în aintate de PLDM demonstrează că el nu s-a răzgândit. Din simplu motiv că aceste condiții, după mine, nu pot fi acceptate sub nicio formă de Partidul Democrat care, iată, vedem că și-a adjudecat rolul de un nou pilon al formării viitoarei guvernări.”

Europa Liberă: Și atunci care e jocul PLDM?

Victor Ciobanu: „Jocul PLDM este de a-și reconfirma această poziție dură de precondiții care au fost enunțate, dintre care un premier tehnocrat, formulă probabil inspirată și din situația actuală din România. Aici aș remarca și faza a doua în acest enunț cu premierul tehnocrat: un premier autonom care își selectează de sine stătător echipa. Eu cred că sub nicio formă această condiție nu poate fi acceptată de PD, care are acum și pâinea, și cuțitul şi vrea să aibă un premier total controlat.”

Europa Liberă: A propos de condiția a treia. Dvs. cum aţi transcrie pe înţelesul tuturora fraza care îmbracă condiţia: în cazul speakerului, - citez - „să nu existe suspiciuni de legături prin rudenie de afaceri cu persoane care au edificat „sistemul captiv”? Este o invitație la debarcarea sau la plecarea dlui speaker?

Victor Ciobanu: „Da, a fost și specificată modalitatea debarcării speakerului. PLDM a zis că va insista pe demisia dlui Candu, dar că nu va participa alături de socialiști, eventual, la un vot comun pentru realizarea acestei debarcări. Deci, aici se face o diferență clară între demisia Guvernului Streleț, care a fost debarcat în moțiune inițiată de socialiști și comuniști și susținută de PD care, de fapt, a indus Republica Moldova în situația această de criză profundă. Iată vedem că au trecut zece zile, dar nu avem nici majoritate, nu avem nici Guvern.”

Europa Liberă: Revin la întrebarea mea: de ce face PLDM asta, de ce înaintează condiții care, iată, și Dvs. le considerați inacceptabile pentru PD? Să se scoată de sub presiune, poate, că ar fi partidul care torpilează crearea unei coaliții pro-europene?

Victor Ciobanu: „Nu, eu văd în asta un pas logic. Acum vedem confruntarea directă care există între cele două partide - PD și PLDM - și, de fapt, pozițiile lor clar expuse, care se exclud reciproc. Acuma cred că un rol interesant îi revine PL și grupului Leancă. Ar fi logic ca PLDM să invite aceste partide să subscrie acestor cerințe, dintre care prima ar fi anume depolitizarea tuturor instituțiilor, în special a celor de drept. Şi atunci apele se vor împărți foarte clar. Dacă PL și grupul Leancă rămân în expectativă, înseamnă că susțin tacit poziția PD. Dacă subscriu la aceste cerințe ale PLDM, atunci deja PD rămâne într-un fel în inferioritate în această construcție și va trebui să-și justifice pozițiile.”

Europa Liberă: Dar schimbul acesta tăios de replici între PD și PLDM mai lasă loc pentru convorbiri cât de cât productive?

Victor Ciobanu: „Eu, personal, nu prea văd cum ar putea fi realizate aceste convorbiri productive. Dar replicile sunt oarecum diferite. Dacă e să comparăm ce a zis dl Candu, de exemplu, în fața europarlamentarilor, unde a ezitat și, de fapt, a fost într-o postură de restanțier, în postura unui repetent căruia i s-au pus întrebări la care nu a putut să dea răspunsuri. Am văzut că la Chișinău dl Candu se simte mult mai sigur, având spatele acoperit și deja revine iarăși la replicile dure, tăioase, în același stil în care le face și liderul Partidului Democrat, Marian Lupu. Ceea ce ne duce cu gândul la ideea că PD nu va ceda nici într-un caz și va insista pe propria formulă de guvernare, în orice configurație care va fi posibilă. Dacă PLDM nu merge, atunci se va merge pe ceea ce am zis eu - majoritate sau alianță de adunătură.”

Europa Liberă: Şi va reuși?

Victor Ciobanu: „Probabil că va reuși oricum. Aici intră în joc susținerea comuniștilor, plan care nu sunt agreat de PL și grupul Leancă. Dar mai sunt probabil deputați din PLDM, la care s-a referit dl Lupu, cu care se va discuta în mod individual. Și, eventual, pentru a se ajunge până la 51, se vor coapta inclusiv din socialiști, care își vor schimba peste noapte opțiunea geopolitică și vor deveni susținători ai vectorului proeuropean.”

Europa Liberă: Dar și comuniștii parcă au schimbat macazul și au zis coaliție de stânga.

Victor Ciobanu: „Comuniștii își schimbă poziția în fiecare zi. În general asta este foarte caracteristic pentru partidele politice din Republica Moldova. Comuniștii erau obligaţi să spună ceva, văzând că deja sunt excluși. Deci, acesta a fost un plan „B” intermediar tehnocrat. Voronin la și anunțat ceva timp în urmă când anticipa oarecum această situație. PL și, ulterior după ezitări, și grupul Leancă au declarat că nici într-o formulă nu participă împreună cu PCRM. Voronin înțelege că nu va fi cooptat direct la guvernare, ci probabil i se va cere doar un suport oarecare. Ulterior am văzut că și dl Candu a aruncat această pietricică europarlamentarilor: că în primăvară oricum va fi nevoie de votul comuniștilor.”

Europa Liberă: Cât de probabilă vi se pare posibilitatea ca o nouă guvernare, dle Ciobanu, să fie asigurată din contul unor transfugi din PLDM, dacă tot vorbim că nu se ajung voturi pe aici pe acolo?

Victor Ciobanu: „Dar acum nu mai contează deja din ce va fi construită. PD a preluat inițiativa prin această demitere, după mine absolut iresponsabilă, a guvernului fiindcă nu îi ajuta la nimic într-un fel. Dar acum este impus de situație să creeze orice fel de alianță și orice fel de guvernare care va trebui să supraviețuiască până în perioada X, adică până la alegerea președintelui Republicii Moldova. Și atunci, nu mai contează exact care va fi configurația. Ce înseamnă, de fapt, declarațiile astea ale dlui Lupu că el va vorbi cu deputații în parte? În democrație, de fapt, majoritățile se constituie din fracțiuni parlamentare și nicidecum nu prin convorbiri separate cu deputați.”

Europa Liberă: Acum, după trecerea a ceva timp, care este răspunsul Dvs. la întrebarea: ce s-a urmărit, de fapt, prin debarcarea cabinetului Streleţ în pragul unor probleme sociale şi economice, a fost o greșeală a PD?

Victor Ciobanu: „Nu, nu a fost o greșeală, ba chiar a fost absolut previzibilă această demisie. Este, de fapt, continuarea scenariului de distrugere a PLDM care a încurcat permanent PD să-și instaureze acest chip sau această schemă de guvernare în care controlează practic tot spectrul politic și toate instituțiile statului. Acest proces continuă și cu smulgerea eventuală a altor deputați și trecerea PLDM în opoziție, acest proces în opinia PD va fi simplu. PLDM va fi distrus ca să nu mai încurce acestui monopol politic, economic în Republica Moldova.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:29 0:00
Link direct

XS
SM
MD
LG