Linkuri accesibilitate

Lawrence Abboud: „Nu pot să urmăresc știrile când văd câți oameni mor, în special copiii mici, care sunt practic niște îngerași”


Povestea unui sirian stabilit în Republica Moldova.

Conflictele din Siria dar și ultimele atentate teroriste din Europa au oprit lumea în loc, inclusiv lumea sirienilor. Ce înseamnă asta și cum s-a ajuns în această situație, ne povestește un sirian pe nume Lawrence Abboud, care a rămas captiv într-o țară precum Republica Moldova. O țară care poate fi singura șansă de a găsi o soluție pentru a reuși să revină la situația anterioară, atunci când Siria era o țară sigură, iar el putea călători liber în toată lumea, spune sirianul.

Lawrence Abboud e un sirian căruia de-a lungul anilor i-a mers destul de bine. Avea un loc de muncă la o companie hotelieră internațională și călătorea foarte des. Așa a făcut cunoștință acum nouă ani cu o moldoveancă, în Dubai, cu care s-a căsătorit din dragoste.

Chiar dacă Lawrence se află acum departe de Siria, războiul nu l-a cruțat. Sirianul povestește cum au început dificultățile mai ales după escaladarea conflictului din țara sa.

A ajuns să-și piardă locul de muncă, să fie nevoit să mai facă o dată studiile și să ajungă într-o țară ca Republica Moldova.

„Nu pot să călătoresc nicăieri în lume, toate frontierele sunt închise pentru mine. Înainte de razboi obișnuiam să călătoresc, am călătorit în jumătate de lume. Iar acum sunt aici, blocat, pentru că nu pot călători nicăieri. Când arăt pașaportul meu sirian, încep dificultățile. Pentru că de fiecare dată trebuie să verifice suplimentar dacă pașaportul meu este fals sau nu, dacă viza este sau nu autentică. Sunt verificat de sute de ori, chiar dacă am viză, țin minte că am fost anchetat odată două ore într-un aeroport, doar pentru că aveam pașaport sirian. Asta în ciuda faptului că aveam o viza valabilă”, spune Lawrence Abboud.

La cei peste 30 de ani ai săi, Lawrence e student în anul I. Pentru că nu poate merge nici într-o altă țară, sirianul a decis să se stabilească în țara natală a soției și a început totul de la zero.

Cum? De ce? Simplu. Pentru a obține cetățenia Republicii Moldova care l-ar ajuta să obțină un loc de muncă și să se poată simți din nou liber.

Singurul mesaj pe care-l are Lawrence Abboud este încetarea războiului. E îngrozit de ce vede în fiecare seară la televizor. „Vrem pace pentru toată lumea, nu suntem fericiți de ceea ce se întâmplă. Nu pot să urmăresc știrile când văd câți oameni mor, în special copiii mici, care sunt practic niște îngerași.”

Lawrence povestește cu greu despre discuțiile pe care le are cu prietenii săi de acasă. Luptele de acolo au făcut ca Siria să fie împărțită și controlată de trei forțe diferite. Una dintre ele este reprezentată de armata regimului Bașar al-Assad, alta de elementele opoziţiei, susţinute de SUA, şi cea de-a treia, este reprezentată de gruparea Statul Islamic.

„Prietenii mei îmi spun că drumul pe care-l făceau anterior în cinci minute, acum poate lua până la șapte ore. Asta pentru ca să ajungă unde au nevoie, trebuie să înconjoare prin alte zone care nu sunt controlate de forțele opozante. Vrem ca lucrurile să revină la normal, când Siria era o țară sigură. Atunci când puteai să te plimbi pe străzi chiar și la patru dimineața, fără să fii deranjat de nimeni.”

Sirianul a repetat de câteva ori pe parcursul discuției că aceia care aprovizionează forțele radicale ar trebui să se oprească, și să nu mai alimenteze un război nedorit de nimeni. Un război care a distrus în primul rând viețile sirienilor, și apoi pe ale tuturor celor din jur.

„Cineva-i aprovizionează cu siguranță, nu știu cine, dar sunt aprovizionați cu arme și tot ce au nevoie. Este imposibil să lupți cinci ani continuu și să nu termini proviziile. De unde au bani pentru a lupta? Cineva le dă bani, cineva le dă arme, și le spală creierele. Vă puteți imagina că cineva poate să se atunce în aer într-un asemenea mod!? Cu siguranță sunt sub influența drogurilor, au ceva la cap, sunt bolnavi mintal.”

Între timp, războiul din Siria continuă. Nici una dintre părți nu pare să cedeze, iar sirienilor precum Lawrence Abboud nu le rămâne decât să spere că într-o zi strigătul lor va fi auzit.

Asta în timp ce Europa rămâne în stare de alertă din cauza amenințărilor cu noi atentate teroriste.

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG