Premierul Dacian Cioloș a fost obligat de contextul în care a fost adus la putere să stabilească un fel de linie fierbinte cu cetățenii, o relație cu nemulțumiții Străzii și cu organizațiile neguvernamentale, indiferent de obiectul și orientarea lor.
Doar în acest fel ar putea răspunde revendicărilor variate care au apărut după tragedia de la Clubul Colectiv, unde au murit peste 50 de oameni.
Noul prim-ministru a înființat în acest scop un portofoliu ministerial pe care i l-a încredințat unei activiste cu experință de circa 20 de ani în organizații neguvernamentale și proiecte democratice.
Joi, la prima ședință a noului guvern format din tehnocrați, șeful cabinetului de la București, Dacian Cioloș, i-a cerut Violetei Alexandru, care este ministra pentru Consultare Publică și Dialog Civic să vină „în termenul cel mai scurt” cu o propunere de organizare a acestui minister pentru a putea stabili cât mai repede „platforme de comunicare” și de „schimburi de idei” cu organizațiile din societatea civilă.
Înființarea acestui minister este o premieră în România și ar putea fi, cel puțin pe termen scurt, o punte ideală între guvern și oameni, nu doar pentru a asigura liniștea Străzii prin dialog, ci mai cu seamă pentru a invita societatea civilă la consultări atunci când sunt luate în discuție marile reforme, dar și pe teme de fiecare zi care țin de felul în care executivul vrea să-și pună în aplicare planurile.
Dacian Cioloș a ținut să sublinieze că atunci când vorbește despre societatea civilă nu se referă doar la ONG-uri, „ci la societatea civilă în sens larg”.
A menționat astfel că guvernul său va păstra legătura cu mediul de afaceri pentru „a infuza idei privind proiecte de dezvoltare economică”, dar că și restul societății ar trebui să aibă „canale de comunicare directă cu guvernul”
Dacian Cioloș încearcă să aplice o filosofie nouă în care secretul ca mod de lucru să fie mai degrabă excepția, decât regula, în care opacitatea tradițională să fie înlocuită cu „transparența”, un cuvânt care s-a golit de înțelesuri în politica românească, dar care ar putea fi recuperat prin entuziasmul premierului și al ministrei care se ocupă de Consultare Publică și Dialog Civic.
Guvernul Cioloș e nevoit să răspundă presiunii Străzii și să rămână în contatct direct cu reprezentanții celor care au cerut demisia predecesorului său în piața publică.
Această necesitate este însă și o șansă pentru noul guvern din România de a se deschide cu adevărat și de a ieși din iluzia și logica puterii, care a fost obișnuită să lucreze în scop propriu, folosindu-și succesele pentru a se auto-reproduce și ascunzându-și permanent eșecurile.
Avantajul lui Dacian Cioloș este că are un mandat de un an de zile, că nu are datorii în fața niciunui partid și că nu vrea să facă o carieră politică, de aceea este posibilă legătura cu realitatea, cu oamenii de pe Stradă și cu diferitele organizații.
În plus experiența lui de comisar european l-a învățat poate că ascunzișurile și populismele nu duc departe și că democrația, chiar dacă nu se mai aplică demult în forma ei directă, are nevoie de o confirmare permanentă din partea celor pentru care guvernul doar a pretins până acum că lucrează.